PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Anikapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli
Stare GaryFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu grzybowego1 łyżeczka tymianku2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego2 łyżeczki ziół prowansalskicholiwasól i pieprzDzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór(...)cienkie półplasterki. Podsmażyć.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć.Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek.Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne
Świat Domowej Kuchni400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu
Świat Domowej Kuchnizawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny
upichcicszczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy
Ostra na Słodkojednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisycebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki.Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu
Z butelką mleczka w tletalerz i odstawiamy na bok. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy seler, koper, szalotkę i cebulę. Smażymy, cały czas potrząsając, aż do zarumienienia. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i redukujemy (około 10 minut), aż sos stanie się bardzo gęsty i lepki, a zapach octu przestanie być rażący.3. Na patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem
My Culinary ArtCały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i
Szefowa kuchniKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakiodgazować, kroję na pół- każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła-układam na papierze do pieczenia-nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę
Basia w kuchniłyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy
Basia w kuchni