orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę
Codzienne GotowaniePodsmażamy warzywa: najpierw cebulę, następnie dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy
VegUlkacebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie
Podróż w kulinariakiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Kapustę poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie
O kuchni z uczuciemZerwałam dzisiaj z krzaczków ostatnie papryki, żeby je wykorzystać znalazłam w zeszycie przepis na paprykę w przecierze pomidorowym tak dawno jej nie robiłam a jest pyszna. Bez większego zastanowienia wzięłam się do przygotowania tej pysznej papryki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 mały koncentrat pomidorowy 190g ( około 7 łyżeczek) 1/2 szkl octu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić
Magiczne Życie Martypapryki konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach
W kuchni u Monikisobota,a ja nie wiem czego mam ochotę się wieczorem napić. Składniki dwie-trzy garście makaronu dwie łyżki groszku łyżka kukurydzy garść szpinaku cebulka 2-3plastry wędliny pomidor przecier pomidorowy oliwa przyprawy Dodatki buraczki z ostatniego słoiczka z wałówki fasolka szparagowa z wczoraj 1. Wodę wstawić na gaz. Zagotować. Wrzucić makaron. Posolić. Gotować do preferowanej miękkości. W międzyczasie... 2.Obra
Fiolka w kuchniwyjadany łyżeczką prosto z miseczki, rozsmarowany na kanapce, czy też jako sos do makaronu, ryżu, kaszy. Spróbujcie! Składniki: - 3 czerwone papryki - 1 ostra papryczka - 1 bakłażan - 3-4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz * opcjonalnie: chili, papryka wędzona Papryki i bakłażana myjemy, osuszamy. Papryki kroimy na ćwiartki, paprykę ostrą na połówki, oczyszczamy
Be Fit Be Stronglaurowe 5 ziarenek pieprzu łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukinię. Gotujemy ok 20 min, do miękkości kabaczka i zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i czosnek. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami. Leczo przelewamy do wyparzonych słoiczków
Atlas Smakówzajmuje wiele czasu a smakuje super! Polecam! Pizza Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, nadzienie: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, cebula, 20 dag pieczarek, laska kiełbasy podwawelskiej, 20 dag sera gouda, przyprawa do pizzy, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy sól i olej
paapilotkaaBigos przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach. Tata przygotowuje go bez grzybów i przecieru pomidorowego. Ja lubię obie wersje i moją i taty. Jak przystało na męskie danie jest w nim mnóstwo mięsa różnych gatunków: bardziej tłuste jak karkówka czy łopatka a także chuda szynka. Dzięki różnym gatunkom mięsa jest bardzo smaczny i aromatyczny. Na pewno zasmakuje mięsożercom
Pyry na Gaznowego przepisu na pyszne Spaghetti Bolognese. Jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu . - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Makaronu Pełnoziarnistego ✔ 2 Plasterki Seraka Topionego Light ✔ 1 Przecier Pomidorowy ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ Sos Tabasco (opcjonalnie) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchniowocowych przetworów w postaci dżemów, kompotów czy soków. Jedyne co zawsze sprawdzało się w naszej kuchni to powidła (specjalność mojej mamy, gotowane na occie bez dodatku cukru) oraz domowy przecier pomidorowy (to moja miłość). Od kiedy sama zarządzam w naszej kuchni robię trochę przetworów, ale nie jest to nic skomplikowanego. Od kilku lat przygotowuję, wyłącznie dla siebie, kilka słoiczków masła
Szybko Tanio SmaczniePomidory tak obrodziły, że nie nadążamy z konsumpcją..no i zrobiłam własny przecier pomidorowy. 10 kg pomidorów 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu Pomidory umyć, pokroić na cząstki, zmiksować za pomocą blendera.Przetrzeć przez sitko [pozbędziemy się skórek i pestek], przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz i gotować aż zgęstnieje.Przełożyć do słoiczków i zawekować
Moje domowe kucharzenie