przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:279/368)

Domowa pizza 227

odgazować, kroję na pół- każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła-układam na papierze do pieczenia-nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 416

łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5  litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku  jak go zrobić klik)  SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy

Basia w kuchni
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 347

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek. Uwaga bezglutenowcy!Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie BezglutenowejSkładniki:mąka z ciecierzycy2

głodny alergik
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 814

cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem

Z Majeczką w kuchni
PRZECIER Z CUKINII 217

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanieSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 178

ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę

Magiczne Życie Marty
Spaghetti a'la caprese 360

część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy.  Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać

W kuchni Katie
Domowa skórka pomarańczowa 331

czasu do czasu. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona gęstym cukrowym syropem. Gorącą skórkę pomarańczową przekładamy do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym). Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć charakterystyczne "pyknięcie" - znak, że słoiczek się zamknął i można bezpiecznie przechowywać zawartość.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 223

cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7.  Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni

Wypisz Wymaluj
STROGANOW 310

polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 238

kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 266

delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem,   ... i domem rodzinnym :))  Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.  Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka

Walijskie Pichcenie
Barszcz ukraiński 286

zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
Bigos wegetariański 192

kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 2 liście laurowe  ziele angielskie Wykonanie:Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej

Anioły w kuchni
ZUPA Z SOCZEWICY I CUKINII. 279

mieszam i chwilę podsmażam, po czym dodaję soczewicę i mieszając,  razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia zupy,  dodając przecier pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, świeżo mielony czarny pieprz, a pod koniec - kolendrę i pietruszkę.   Ewentualnie doprawiam solą do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki