łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej
Smakowity Blog Kulinarnypuszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn
KreatywnePinypora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać
KreatywnePinyciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta 50 g ser mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto
KreatywnePinyplasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę
KreatywnePinyoliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili 10 łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać
KreatywnePinybakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra - do smaku sól, pieprz - do smaku Bakłażana (lub bakłażany) kroimy w grubsze
bistro mamazmodyfikowałam, od razu ostrzegam jeżeli nie lubicie ostrych dań to najlepiej dodać mniej przypraw , ponieważ danie wychodzi bardzo ostre. Składniki: - ok. 4 szklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie
zdrowa vege kuchniaorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Odcedź fasolę. Przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Gotowe:). Świetnie
Qlinarnie i Qlinarniebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka fasoli białej drobnej olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów kilka łyżek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól
Qlinarnie i Qlinarnieoliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż
Qlinarnie i Qlinarniecebule 4-5 ząbków czosnku olej do smażenia 4 czerwone papryki (mogą być też zielone) 1 papryczka chili 4-5 gałązek selera naciowego 1 puszka pomidorów 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta sproszkowanych goździków pieprz, sól Ugotuj ryż. Rozgrzej olej w szerokim garnku. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pokrój papryki, papryczkę chili, selera. Wrzuć do garnka. Duś około
Qlinarnie i Qlinarniebłyskawiczna w przygotowaniu, jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki. Składniki: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki, odcedzonej 1 puszka pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego natka pietruszki, cząber sól czosnkowa (z czosnkiem niedźwiedzim), pieprz Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj ciecierzycę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj
Qlinarnie i Qlinarnieogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą
Jadło i czytadłojest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren
Jadło i czytadło