przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:232/368)

Dyniowe curry z papryką i jarmużem 161

liści jarmużu pozbawionych grubego nerwu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 mango - opcjonalnie dodatkowo: 1 szklanka ryżu basmati Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę(...)rtęci) na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać z mango podawać z przygotowanym ryżem. Posypać zieloną kolendrą lub natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 99

Polecamy Wam chowder jako doskonały sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie macie pomysłu co z nimi zrobić, chowder będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki: Puszka kukurydzy 400 ml 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Pęczek szczypiorku Litr bulionu lub wody 2 łyżki oleju Pęczek szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure(...)inaczej będzie wścieklił się i pryskał olejem (zachowaj 2 łyżki szczypiorku do posypania gotowej zupy). Smaż chwilę, aż szczypior uwolni aromat – uważaj żeby się nie przypalił. Dodaj łyżkę przecieru i rozprowadź w sosie. Następnie dodaj krem z kukurydzy. Smaż mieszając przez minutę. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, wrzuć krewetki (mogą być zamrożone), zmnijesz ogień, przykryj garnek i gotuj

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 145

kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie(...)Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cukru. Dusić aż sos zgęstnieje i odparuje z niego nadmiar wody. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Karkówka nieco inna niż zwykle 156

smażenia. Zdjąć obsmażone karkówki z patelni i i obsmażyć cebulkę i pieczarki. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. W kubku wymieszać wodę z ogórków, keczup, przecier pomidorowy. Wylać wszystko na patelnię. Mięso położyć ponownie na patelnię. Dodać majeranek i ogórki pokrojone w kostkę. Dolać trochę wody, wymieszać. Zagotować i doprawić solą do smaku. Gotować na małym

Kuchnia Pokoleń
Ketchup z cukinii 170

cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia 750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru pomidorowego, ja użyłam koncentratu Włocławek 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/3 – 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki lubczyku 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki bazylii sól i czarny pieprz Przygotowanie

Humanistka w kuchni
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 119

Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki ½ główki kalafiora 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka 1 żółtko 1 szklanka tartego parmezanu Garść szpinaku(...)minut. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Smaż przez 3 minuty. Dodaj starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Na dnie połóż sos mięsno-warzywny. Przykryj pure

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Dynia zapiekana z mięsem i warzywami z rosołu 85

nowy smak. Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4   Składniki: Dynia makaronowa Mięso z rosołu 2 szalotki 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą 1 mozzarella Kilka kawałków sera pleśniowego (opcjonalnie) 4 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Dynię umyj, wytrzyj(...)mieszając. Mięso musi się mocno zesmażyć, tak żeby zaczęło się przypiekać i żeby było lekko chrupiące. Na tym etapie dodaj marchewkę i pietruszkę, przesmaż chwilę, a następnie zalej całość przecierem rozmieszanym z wodą. Zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu 15 minut. Posól i popierz do smaku. Krok 3 Wyjmij dynie z pieca. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca, pociągłymi

Niedzielny kucharz
Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem 159

pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu

Kuchnia Pokoleń
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 137

szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać

Fitsweet.me
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 172

szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać

Fitsweet.me
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 211

ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie(...)pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką

Brzuszki Łakomczuszki
Szpinakowe roladki drobiowe 3475

ulubioną surówką.     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 300ml bulionu kilka suszonych grzybków 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia Farsz: 30dkg szpinaku 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku       *** Boczek kroimy w drobną(...)wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz po dwie kuli ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę

Blog z Apetytem
Fasola z klopsikami 127

ziemniaki 200 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru łyżka majeranku 200 ml dobrego przecieru pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego łyżka pieprzu ziołowego łyżka papryki słodkiej pieprz naturalny i sól do smaku  Jak zrobić fasolkę z klopsikami? Fasola: Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić(...)fasoli. Gdy fasola i warzywa będą prawie ugotowane przyprawić tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką i pieprzem ziołowym. Koncentrat rozcieńczyć kilkoma łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki

Kuchcik gotuje
Paella 156

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Sól Sposób przygotowania: Na początku(...)przez ok 7-10 minut. Następnie po tym czasie doprawiamy papryką wędzoną oraz ostrą. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 182

ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki  1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku  pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g  starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml  parmezan tarty(...)oliwę, wykładamy pokrojoną cebulę, pora i natkę pietruszki oraz startą marchew, i podsmażamy. Następnie  dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, cukier, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlewamy przecier, chwilę podduszamy. Pod koniec dodajemy 100ml śmietanki i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku.  3. Jeżeli posiadamy patelnię z metalową rączka wykładamy na nią pocięte piersi z indyka, jeśli

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania