przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:240/368)

Pizza z patelni (bez drożdży) 199

ciasto na pierogi. Podziel na trzy części. Rozwałkuj na 3 placki. Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie, dodaj parę ząbków czosnku posiekanych . Podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy i duś razem przez chwile. Dopraw solą i pieprzem. Zimna patelnie posmaruj oliwa, połóż placek, podsmaż z jednej strony na rumiano, przekręć, posmaruj sosem pomidorowym, połóż ulubione dodatki, przykryj przykrywka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym 224

parmezan - ok. 5 łyżek sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego oregano, tymianek ostra papryka 1 kostka bulionu (drobiowy) sos: 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier 2 łyżki sera mascarpone 1 duża czerwona papryka Przygotowanie: Ze środka kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy kapustę (wyciętą stroną do dołu

Alutka-Gotuje
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 137

który pozwala utrzymać piękny kolor konfitury, stanowi idealne nadzienie do pączków. W przypadku warzyw i grzybów, oferta jest również zasilona gotowymi włoskimi produktami z importu. Krojone trufle zlane oliwą, przeciery pomidorowe, używane do zupy pomidorowej, lub pasty z papryki i bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona kapusta z marchewką

Codogara
Parowańce z duszoną soczewicą 163

przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12 części. Z każdej formujemy kulkę. Gotujemy na parze. Soczewica: 200 g soczewicy czerwonej 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce 2 łyżki oleju rzepakowego ok. 20 g sosu sojowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku ok. 0,75-1 szklanka wody Soczewicę płuczemy na sicie

Kucharzyca
Kotleciki Myśliwego 161

pieczarek ·        Pieprz ·        4 ogórki konserwowe ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżki musztardy sarepskiej ·        2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, solimy, doprawiamy papryką

Kulinarna Chwila
FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ 192

wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą

Walijskie Pichcenie
Pasta z twarożku 129

musiała robić dwie pasty serowe – dla mnie na słono, dla mojej Siostry na słodko, z dodatkiem cukru. Czasami pasta zmieniała kolor na czerwony dzięki dodaniu do niej odrobiny przecieru pomidorowego. Ta prezentowana tutaj nieco odbiega od moich dziecięcych wspomnień, wtedy nikt nie miał pojęcia o smaku oliwek i istnieniu kolendry, które dodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty

niecodziennikpary
Pasta z suszonych pomidorów 159

tego cudownego sprzętu w kuchni?! 😊 Potrzebujemy: 2 łyżki obranych migdałów - u mnie płatki 2 łyżki nerkowców 10 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 15 suszonych pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego Szczypta pieprzu i soli Garść świeżej bazylii Migdały i orzechy podprażamy na suchej patelni uważając by ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Przekładamy je do wysokiego pojemnika

Emskie Smaki
Co zrobić, aby koncentrat pomidorowy był bardziej aromatyczny. 159

oncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.         Pozdrawiam serdecznie

Przepisy i porady kulinarne
Zupa gulaszowa 152

wieprzowym. 300 g mięsa wołowego bez kości (łopatka), 300 g mięsa wieprzowego bez kości (karkówka), 2 – 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 strąki papryki (czerwona, zielona), 100 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych, 2 l bulionu (najlepiej wołowy), tłuszcz do smażenia (smalec, olej), papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, papryka mielona wędzona, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny, Mięso

królestwo garów
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 161

Białko: warzywa strączkowe (soczewica, groch, ciecierzyca, fasola) suche i w puszkach, mięso świeże do zamrożenia, konserwy mięsne i rybne, mleko w proszku Sól Warzywa i owoce: – w słoikach (przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki, kompoty owocowe i owoce pasteryzowane), – w puszkach (np ciecierzyca, kukurydza, pomidory), – mrożonki (np brokuł, szpinak, fasolka) – świeże – te które dłużej wytrzymują

Dorota Smakuje
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 150

rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem. Dodaję polędwicę, kabanosy pokrojone i smażę chwilę, dodaję ziemniaki, seler, marchew, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewam bulion i przecier pomidorowy, dodaję papryczkę chili. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką, rozmarynem. Gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Podaję z natką pietruszki i chlebem na zakwasie

wesoła kuchnia
Węgierska marynata do mięs 136

się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki: 150 ml oleju 100 ml wody Sok z połowy cytryny 3-4 duże ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka wędzonej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cząbru pół łyżeczki lubczyku pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy łyżeczka rozmarynu pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki pół łyżeczki soli Jak zrobić: węgierska

okolicepalnika.pl
Fasolka po bretońsku z pieczarkami 163

300g pieczarek 2 cebule 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki papryki ostrej papryki w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz czarny mielony 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Fasolę wsypałam do miski i zalałam zimną wodą. Zostawiłam ją w ten sposób na noc do namoczenia. Następnego dnia

Waniliowe Improwizacje