przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:246/368)

Faszerowane bakłażany 140

czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso lekko się przesmaży. Trwa to chwilkę. Doprawić do smaku. Bakłażany umyć i wydrążyć pestki. Osolić i lekko obsypać pieprzem. Do dołka w bakłażanach nałożyć

Kuchnia Pokoleń
Gulasz po węgiersku. 165

można użyć do niego świeżych pomidorów i papryki. Właśnie trwa sezon na te warzywa. Pomidorki miałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę

Agusiowe smakołyki
Zupa zdrowia MISZ - MASZ 148

dzieła!   Składniki na 4 porcje: 1 szklanka posiekanej w kostkę dyni hokkaido, 1 szklanka posiekanej w kostkę cukinii, Garść fasolki szparagowej, 6 suszonych pomidorów, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4-5 liści jarmużu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka bazylii, woda. Wykonanie : W rondlu umieszczamy  wszystkie warzywa, oprócz jarmużu. Wlewamy wodę (tyle

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 517

Postanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki

CookYourself
,,Pizza z cukinią’’ 143

mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 pomidor żółty 20 dkg wędliny 20 dkg pieczarek 1 kulka mozzareli 1 szklanka tartego parmezanu sól i pieprz 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką

Podróż w kulinaria
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 177

ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule  200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, (ostra papryka - opcjonalnie) Sos beszamel: 40 g masła 40 mąki pszennej 200 ml śmietany 12 % 1 żółtko 2 szklanki mleka (500 ml) sól

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 354

patelnię olej i smażę cebulę z papryką przez około 12 minut, tak aby papryka była delikatnie chrupka. Paprykę i cebulę doprawiam solą. Następnie do papryki i cebuli dodaję przecier pomidorowy, kurczaka, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Całość jeszcze smażę około 3 minut – kurczak jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ziemniaków i sosu: Podgotowane i wystudzone ziemniaki

Uwaga Babcia Gotuje
Muhammara 163

aromatyczna, słodko-kwaśna, wegańska i bezglutenowa arabska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Ze względu na swoją alergię orzechy włoskie musiałam zastąpić innymi. Nie użyłam też koncentratu czy przecieru pomidorowego. Uznałam, że latem, gdy mamy sezon na pomidory, lepiej użyć świeżych. Ta syryjska pasta idealnie pasuje do polskiego chleba na zakwasie 😋, który można piec równolegle z papryką. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z ryżem warzywami i mięsem 188

Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 174

Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego* szczypta cukru 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 i 1/2 łyżki mąki *możecie dodać więcej, jeśli wolicie mocniej

Słodkie okruszki
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 201

fenkuły 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii puszka ciecierzycy (400g) 2 garście czarnych oliwek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:  Fenkuła obrać - odkroić spód

Codzienne Gotowanie
Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym 255

pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony SOS SEROWY: 1 łyżka mąki pszennej 50 g masła 2 szklanki mleka

https:KKuchniaMniam
Barbunya pilaki 162

jest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti. Pilaki serwowane są zimne, przyozdobione natką pietruszki i plasterkami cytryny

Delicious Place
Curry z cieciorką, szpinakiem i fasolką szparagową 171

porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka kokosowego Opcjonalnie 1 liść kafir 1-2 łyżki oleju Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez

Fabryka pomysłów
WYŚMIENITE LECZO + FILMIK 610

resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami.  Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy.  Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe.  Leczo jest bardzo smaczne i sycące

Kulinarne Fantazje Marioli