ewentualnie chudego, wędzonego boczku) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 3-4 średnie pieczarki 3 liście laurowe 1 i ¾ szklanki passaty pomidorowej (przecieru) ¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ⅓ szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¾ łyżeczki suszonej bazylii(...)czasie z powrotem zwiększamy olej i dodajemy mięso mielone. Rozdrabiamy je łopatką podczas smażenia z warzywami. Gdy mięso zmieni kolor na brązowy, dolewamy płynne składniki: wino, bulion i passatę pomidorową. Lekko solimy i pieprzymy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, by sos “delikatnie pyrkał” i zostawiamy na około godzinę do półtorej – sos powinien zgęstnieć
Poezja smakuCannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego6 pieczarek1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupuPrzyprawy :oreganobazyliapieprz czosnkowynatka pietruszkipapryka słodka majeranekpieprz czarnyPieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy(...)Niestety na ten sam pomysł wpadło w tym samym czasie sporo osób. Wróciłem do domu na 3 minuty przed końcem parowania. Na szybko go zrobiłem jednak :) Dałem 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 50ml wody, majeranek, oregano, bazylie, pieprz czarny, wymieszałem wszystko i sos gotowy.Cannelloni skończyło się parować, wyjąłem delikatnie na talerz, żeby ze środka nic nie uciekło :) położyłem
Parowar Facetaduże cebule 200 ml oleju 200 g mąki 2 łyżki cukru łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego 5 świeżych listków laurowych 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu szczypta chilli, sól i pieprz Przepis – ryba po grecku 2 marchewki, pietruszkę i pół selera tarkujemy na tarce. Po czym całość wrzucamy do wrzącej wody(...)ziaren ziela angielskiego, 5 świeżych listków laurowych, a także chilli. Całość jeszcze chwilę smażymy, po czym dodajemy nasze gotowane warzywa. Po chwili pozostaje nam dodać passatę, keczup i przecier pomidorowy. Całość jeszcze gotujemy do 10 minut doprawiamy solą, pieprzem bądź cukrem. Na koniec sos wlewamy do naczynia z smażonymi rybami. Pozostawiamy do ostygnięcia. To wszystko, życzę wam smacznego. Koszt
Kuchennyviral.plniedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale(...)pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany
Smaki Przyprawy i Koloryniedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale(...)pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany
Kulinarna rozmowamąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól do smaku dodatki na pizzę takie jakie lubimy ja użyłam : salami ser żółty mozzarella patelnia z pokrywką Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni(...)patelnię smaruję olejem. Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy Smażenie pizzy : Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też
Uwaga Babcia Gotujedrożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki jajko W letnim
Moje domowe kucharzeniebiałej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach(...)miejsce i idę spać. Na drugi dzień podgrzewam bigos, gdy się zagotuje kosztuję i dodaję do niego w zależności do smaku 2-3 łyżki powideł śliwkowych, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i pół kostki smalcu ( u mnie zawsze swojski, domowy ) Mieszam, gotuję dalej na wolnym ogniu ok. pół godziny, w razie potrzeby doprawiam przyprawami jak wyżej. Gotowy bigos przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródpokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można(...)ziemniaki i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smażyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekanego pomidora i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać kapustę i fasolę i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku
Cztery FajeryDziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe(...)więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
karmelowyczarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup autorka: kamciss | blog: kamciss-zyciezesmakiem przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory autorka: babka w formie | blog: babka w formie Przepis na domowy przecier pomidorowy autorka: paulina.dietfit | blog: Mint Taste Passata pomidorowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Sos przecierowy z pomidorów autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Pomidory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój(...)Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoikach 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów [450g] 1 liść laurowy - duży 1 szkl. gotowanego pęczaku - w oryginale była kasza quinoa, której akurat nie miałam 1 mała wiązka świeżego szpinaku wraz z łodyżkami(...)przepisie dodawało się go wraz z innymi warzywami, ale batat za szybko się wtedy gotuje i rozmięka, jak na mój gust . Pozostałe 5 i 1/2 szkl. bulionu wymieszać z przecierem pomidorowym oraz pomidorami z puszki i dolać do garnka. Dołożyć liść laurowy. Zwiększyć ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa
Grunt to przepis!aromaty - to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne. Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem Składniki 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżka sezamu(...)formujemy wałeczki, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem. Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt 😁 - najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy w paski i skręcamy kilka razy trzymając końce. Temperatura 200 stopni Czas 15-20 minut (do zarumienienia) Przepis na domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra(...)zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby
Ostra na SłodkoPomidorowego szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj ketchup, każdy kto próbował domowego ketchupu wie, że smakuje o niebo lepiej od tego kupowanego. Przepis na 4 słoiczki 0,25. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ketchup domowy Składniki 2 kg pomidorów Lima 1 jabłko 2 cebule 4 ząbki czosnku ćwiartka selera 2 marchewki 30 ml octu winnego 2 łyżki oleju 4 ziela angielskie 4 ziarna(...)słoiczków, zakręcamy i wekujemy około 10-15 minut. Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny wtedy dodajemy paprykę ostrą ew. chili. Zobacz także podobne przepisy: Ketchup z cukinii Suszone pomidory Przecier pomidorowy Pasta paprykowa – ketchup ketchup domowy to co lubię gotuję i polecam Artykuł Ketchup domowy pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam