kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 2 kromki wiejskiego chleba(...)drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym, dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku i zagotować
Zakamarki mojej kuchniłyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150g tartej mozzarelli ok. 100g żółtego sera gouda Sposób przygotowania: Mięso po umyciu i osuszeniu, zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelnię wlałam(...)papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż straciło różowy kolor. Przecier pomidorowy rozmieszałam w ok. 0,5 szklanki wody i wlałam do mięsa. Ponownie wymieszałam i smażyłam kolejne kilka minut. Gotowy farsz pozostawiłam do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wystudzony farsz wymieszałam
Waniliowe Improwizacjejest jak najbardziej na miejscu. Lubicie takie jedzonko? Tikka masala z klopsikami 4 – 6 porcji Składniki: Sos tikka masala 1 czosnek solo 5 cm świeżego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego 50 ml oliwy z oliwek doniczka dorodnej kolendry 1 czerwone chili ½ łyżeczki kurkumy ¾ łyżeczka nasion kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki kokosowych wiórków(...)przyrządzenia sosu. Obierz imbir , czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Posiekaj grubo kolendrę. Umieść imbir, chili, czosnek i kolendrę w naczyniu i dodaj przecier wraz z oliwą. Zmiksuj. Na głębokiej patelni rozgrzej masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Na suchej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i gorące zgnieć w moździerzu. Dodaj kmin
codojedzeniaszynki wieprzowej (ok. 500 g), - 3 ząbki czosnku, - 5 łyżek natki pietruszki (ok. 20 g), - 1,5 l wywaru warzywnego np. z domowej kostki rosołowej, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g), - przyprawy: majeranek, sól i pieprz, cukier. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy al dente. 2. Odrywamy kilka zewnętrznych liści z kapusty i wycinamy głąb. 3. Główkę kapusty wkładamy(...)dnie garnka układamy kilka liści kapusty, gołąbki i przykrywamy liśćmi kapusty. 9. Całość zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem ok. 40-50 min. 10. Do miękkich gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gołąbki są bogate w: - pełno wartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej), które jest składnikiem budulcowym, - witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKorpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta- 5 dag Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka(...)najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie Wyjmujemy mięso, Korpus wyrzucamy, żeberka odkładamy na drugie danie:), oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz
pichcisztoNiezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej(...)smaku i starannie wymieszać. -Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W międzyczasie….. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/. - Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć
Zakamarki mojej kuchnimała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki ½ pęczka dymki 250 g ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju 100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego(...)przez około 3 minuty. Dodajemy cebulę, chili i paprykę, dalej wszystko razem smażymy.Dodajemy pieczarki, dymkę i ananasa. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier, sos chili, wino ryżowe i chili w proszku (opcjonalnie). Całość gotujemy pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty
Mania Gotowaniasmaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g grubego makaronu cannelloni 500 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła(...)dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie usmażone wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia. Przygotować w tym czasie sos: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem
Wanilia i Kardamonziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Podstawą w tym przepisie jest rosół. Do garnka włóż obrane jarzyny i kurczaka. Całość(...)niewielkim ogniu wydłużając czas gotowania, będzie lepszy. Pod koniec spróbuj rosołu i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba. Odcedź rosół i dodaj do niego passatę lub przecier pomidorowy. Krótko podgrzej. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować śmietanę przed jej dodaniem do gorącej zupy. Do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj
nietylkopasta.plGołąbki Składniki: 500 g mięsa wieprzowego ( zmieliłam łopatkę) 1 duża kapusta 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek estragon Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas(...)zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze
nietadietaśląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć(...)cebulkę drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników. Na końcu dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy, te najlepiej według uznania, każdy ma inne gusta :) Całość pozostawić do przegryzienia. Można mrozić i pasteryzować :) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnynieubłaganie zbliża się już ku końcowi, postanowiłam wreszcie słowa dotrzymać. Lazania z tego przepisu jest wyjątkowa i nietuzinkowa, a już na pewno nie jest zwyczajna. Tradycyjną lazanię pomidorową też lubię, ale ta... Tą po prostu uwielbiam. Przepis na nią powstał jakiś czas temu i szczerze mówiąc było to danie pod tytułem: mam w lodówce szpinak, pieczarki i suszone pomidory(...)mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki
Ratunku obiadbeszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy(...)rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów.Makaron ugotować
Ala piecze i gotujemięsem ( lub tuszonki ) 5 ząbków czosnku 1łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka pomieszanych papryk (słodka, ostra ) 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 litr wody 1 łyżka jarzynki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego do sosu - 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany(...)złożyć boki i zwinąć. Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonymi pozostałymi liśćmi kapusty. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną. Wykładamy je delikatnie na talerz. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz
Kulinarne Fantazje Mariolimozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki(...)mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś
Gotuj z Mąką