wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix5 Składniki: 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 30 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 700 g bulionu warzywnego sól, pieprz suszone oregano i tymianek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego świeża natka pietruszki dodatkowo: natka pietruszki ocet winny Przepisy Thermomix. Fakes grecka zupa(...)dodajemy soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę – dokładamy do zupy razem z przecierem pomidorowym. Zupę gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.wsteczne.1 Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki, w oryginalnej wersji do zupy dodajemy ocet winny. The post Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy appeared
Themo przepisyrozmaryn- gałązka krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji cukinia- 1 sztuka białka- 2sztuki do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem przecier pomidorowy- łyżeczka sól morska- szczypta sól- szczypta pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu masełko czosnkowe- około 20 gram Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z pomarańczy, . Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy(...)Przekrajamy na pół cukinie i grillujemy z obu stron na piękne paseczki Solimy nasze białka,podgrzewany do temperatury 67 stopni, ubijamy na pianę,dodajemy kroczkami małymi nasz przecier, lub drugi sposób podgrzewamy mleko do 70 stopni, bardzo dokładnie mieszamy z przecier aby nie było grudek spieniamy spieniaczem Podsmażamy nasze masełko, otwieramy naszego kurczaka, podsmażamy z obu stron soląc
pichcisztoKlopsy z mięsa mielonego z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty i szybki do przygotowania pyszny obiad. . 6 gołąbków 250 gramów mięsa mielonego 50 gramów ryżu około 150 gramów kapusty białej pół średniej wielkości cebuli sól pieprz majeranek opcjonalnie wegeta Sos 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta cukru łyżka mąki Ryż ugotować. Kapustę poszatkować(...)jakiś czas obracając na drugą stronę. Gotowe gołąbki przełożyć na talerz. Do patelni z pozostałym wywarem (jeżeli większość płynu odparowało to dolać odpowiednią ilość wody) dodać przecier pomidorowy i ketchup. Całość wymieszać doprawić do smaku. Sos zagęścić mąką. Gołąbki włożyć z powrotem do sosu i zagotować. Smacznego
Andzia Pichcikarkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml) 6 ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki masła klarowanego do podania natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Obieram cebulę(...)ostrą i słodką. Wtedy też dodaję czosnek i cebulę, smażę kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzecier pomidorowy słodki , a raczej konfitura z pomidorów . Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii. Artusi, jako pierwszy, w jednej książce zamieścił przepisy z różnych regionów Włoch, co stworzyło podstawy narodowej kuchni włoskiej. „ Włoska sztuka dobrego gotowania” jest swojego rodzaju „biblią” kulinarną, która ma swoje miejsce w każdym włoskim domu. Podobno „Panna(...)Polka, obie dzielące życie między Polskę i Włochy. Znające kuchnię włoską i polską. Tak o przepisie napisał Artusi: " Sam tytuł podpowiada, że to jakieś dziwactwo, ale spróbowawszy tego przecieru, stwierdzam, że nie jest wcale gorszy od innych ". A ja powiem, że jako dodatek do serów, to całkiem niezły pomysł. 3 kg pomidorów (w orygialnym przepisie podany był 1 kilogram
królestwo garówtygodnia , tak samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka(...)pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej. Ugnieść
zadanie-gotowanieprzez wyciskarkę. Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić blenderem. Albo od razu zmielić w malakserze. I tak o to w parę minut uzyskałam gęstą masę pomidorową. Gotowałam ją na małym gazie przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając. Pomidory powinny odparować i zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu(...)kostkę i zeszkliłam na oleju. Imbir i czosnek starłam na drobnej tarce. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam
potrawyregionalneZakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut(...)należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki. Gotowe mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy
Jadło i czytadłopuszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość(...)międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać. Jeżeli ktoś
Passions hobbies lifekości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni LubięGotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso i warzywa, odkładamy. Marchewkę wykorzystamy do zupy. Do wywaru dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego, mieszamy. Mieszając wsypujemy trochę mąki a następnie kilka łyżek śmietany. Można dodać koperek W osobnym garnku gotujemy makaron, jak sie ugotuje dodajemy go do zupy i doprawiamy mieszając
Moje Wyrobymakaronu nitki lub spaghetti 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 2 - 3 łyżki masła 4 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie; Makaron gotujemy al. dente. Papryki oczyszczamy, ścinamy wierzch i delikatnie łyżką wydrążamy środek(...)minutach dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Dusimy aż utworzy sie sos, w razie potrzeby podlewamy co chwilę odrobiną wody. Na koniec dodajemy przecier i starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Napełniamy papryki makaronem. Na wierzchu każdej z nich kładziemy łyżkę startego sera. Przykrywam ściętym "kapeluszem" , układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (można użyć tylko czerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem
Blog z ApetytemDzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ(...)porcje: 700 g dużych krewetek świeżych lub mrożonych (500 g obranych) 120 g masła klarowanego 70 g cebuli 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego 100% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 100 g pokruszonego sera feta (dla osób, które nie unikają
Ola la LCHFpomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus za miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos(...)plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy* (woda, soja*, sól), pietruszka
Poranek na słodko