kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni LubięGotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso i warzywa, odkładamy. Marchewkę wykorzystamy do zupy. Do wywaru dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego, mieszamy. Mieszając wsypujemy trochę mąki a następnie kilka łyżek śmietany. Można dodać koperek W osobnym garnku gotujemy makaron, jak sie ugotuje dodajemy go do zupy i doprawiamy mieszając
Moje Wyrobymakaronu nitki lub spaghetti 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 2 - 3 łyżki masła 4 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie; Makaron gotujemy al. dente. Papryki oczyszczamy, ścinamy wierzch i delikatnie łyżką wydrążamy środek(...)minutach dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Dusimy aż utworzy sie sos, w razie potrzeby podlewamy co chwilę odrobiną wody. Na koniec dodajemy przecier i starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Napełniamy papryki makaronem. Na wierzchu każdej z nich kładziemy łyżkę startego sera. Przykrywam ściętym "kapeluszem" , układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (można użyć tylko czerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem
Blog z ApetytemDzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ(...)porcje: 700 g dużych krewetek świeżych lub mrożonych (500 g obranych) 120 g masła klarowanego 70 g cebuli 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego 100% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 100 g pokruszonego sera feta (dla osób, które nie unikają
Ola la LCHFpomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus za miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos(...)plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy* (woda, soja*, sól), pietruszka
Poranek na słodkołyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce(...)upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera. Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni
Tradycyjna Kuchniapomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy(...)pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut. -Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Upieczone ziemniaki przekroić na połówki
Zakamarki mojej kuchnisuszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego sól, pieprz, papryka(...)dodajemy liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie
Niezły Młynekpojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 1 mały por lub pół dużego pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki Przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego(...)kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę
Blog z ApetytemSkładniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na ok 30 min przed końcem przełożyć mięso do fasoli, kość wyciągnąć, na patelni podsmażyć przecier, a następnie wymieszać z fasolą i mięsem. Przyprawić do smaku majerankiem (on na końcu bo długo gotowany robi się gorzki) solą, pieprzem. W razie potrzeby zagęścić i gotowe. smacznego
Gaździnka warzykorzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli, 2-3 łyżki krupczatki, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso płuczemy, warzywa myjemy(...)przecedzonego wywaru. W miseczce rozmieszać śmietanę , dodać szczyptę soli i mąkę . Wlewamy 3-4 łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę . Do gorącego , ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlewamy śmietanę z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem . Możemy udekorować ją kleksem z gęstego jogurtu i natką pietruszki lub bazylią
Pysznosci Babci Basisię również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki 3 średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą(...)dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można
Calzonella.comSkładniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny pieprz cayenne suszony tymianek suszone oregano 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny(...)zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić
Zakątek rozkoszy kulinarnychczerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 gałązka rozmarynu bulion lub woda olej sól pieprz cukier 100 ml słodkiej śmietanki Soczewicę przesypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom soczewicy), odstawiamy(...)tyle bulionu, żeby był na 2 cm ponad poziom soczewicy i warzyw. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw i soczewicy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, śmietankę, a zupę doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru. Zagotowujemy i gotowe
Rozpustne gotowanie