przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:218/368)

Chili Con Carne 147

papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   2 łyżeczki cukru   1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól   świeżo zmielony czarny pieprz(...)oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy

Aromatyczne Podróże
Bułki z pomidorami 109

Wczoraj mieliśmy z Madzią 3 rocznicę ślubu i dzień wcześniej Madzia powiedziała, że na jutro (czyli na rocznicę) na śniadanie chce mieć pomidorowe bułeczki. No nie wypadało mi odmówić :) Pognałem ją tylko do sklepu żeby kupiła co trzeba, czyli suszone pomidory i stwierdziłem, że ewentualnie tym razem - w drodze wielkiego wyjątku - mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie(...)wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml przecieru pomidorowego 100 g suszonych pomidorów Zaczynamy od drożdży, czyli robimy zaczyn. Czyli po prostu rozpuszczamy w kubku drożdże w wodzie razem z miodem. Odstawiamy na jakieś 15 minut żeby lekko

Marder&Marder Manufacture
Zupa-krem z pieczonej papryki 180

Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą(...)minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę.  Paprykę i cebulę przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek i zalać bulionem. Gotować przez przez kilka minut. Następnie dolać przecier, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksować na krem. Podawać z grzankami.  Smacznego

Pasja Smaku
Śledzie po sułtańsku 136

duże cebule 1 łyżka miodu ok 100 ml oleju roślinnego do smażenia 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskie świeżo zmielony czarny pieprz 500 ml passaty pomidorowej  lub koncentrat pomidorowy 200g i woda aby powstał nam lekki sos Przygotowanie: Śledzie wkładamy do zimnej wody z octem do wypłukania z soli na około 30 - 60 minut. Osuszamy papierowym ręcznikiem(...)patelni, wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie i sól. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed samym końcem smażenia dodajemy przecier pomidorowy 200 g i ok 150 ml wody aby wytworzył nam sie cebulowo pomidorowy sos. Ewentualnie podlewamy passatą pomidorową. Wszystko razem gotujemy przez ok. 2 minuty, dodajemy odcedzone rodzynki i zagotowujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis #76 Potrawka z ciecierzycy 105

porcje: - 200 g ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz ziołowy - 1- 2  łyżka oleju do smażenia  - odrobina wody Wykonanie Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie(...)kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku.  Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego

Health-Fit-Life
Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą 165

papryka żółta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli , może też być czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo(...)duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i paprykę. Dodać czosnek, kumin, papryki w proszku i oregano. Podsmażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego kurczaka, pomidory i przecier. Zamieszać. Gotować ok. 20 minut na małej mocy. 5 minut przed końcem dodać fasolę i jalapeno. W międzyczasie przygotować quinoa. Ziarna przesypać na bardzo gęste sitko, przepłukać kilka razy. Przełożyć

Pełny talerz
Moussaka (Musaka) 151

podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól(...)około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić

wyzwania kuchenne
Pizza-kości na Halloween 151

wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są  trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas(...)mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)250 g letniej wody2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki  suchych drożdży1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka cukruna sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oreganododatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanudo posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki Ślimaczki 86

cebula ·        1 papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 łyżki ketchupu ·        Sól ·        ½ łyżeczki papryki ostrej Składniki(...)kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy papryka oraz solą. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz ogórki. Dziesięć minut smażymy, następnie dodajemy przecier oraz ketchup, dwie minuty gotujemy. 3.    Gotowy farszem smarujemy całą powierzchnie każdego naleśnika, zwijamy w roladę i kroimy na 10 cm kawałki. 4.    Naleśniki układamy

Kulinarna Chwila
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 82

Pyszne, kruche mięso z karkówki z dodatkiem warzyw a to wszystko zapiekane w sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Tak przygotowana karkówka to dla mnie jedna z najlepszych propozycji podania tego mięsa. Mój mąż uwielbia taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :) Składniki(...)płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam  Moryń ) * 3 łyżki mąki * olej do smażenia * sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa * papryka słodka do przyprawienia mięsa Na zalewę: * pół szklanki przecieru pomidorowego * 1 szklanka wody * 2 łyżki musztardy * 1 łyżeczka cukru * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką

Zrób to smacznie
Shakshuka- Śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym 159

Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1  słoiczek  kolendra lub natka pietruszki - posiekany drobno pęczek twarożek biały- 200 gram jajka- 4 sztuki   pomidorki cherry - 8 kuleczek( pokrojone na pół) pomidorki krojone(...)czosnek, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kminek, czosnek,imbir,papryczka, paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy, pomidorki w puszcze, przecier i pomidorki cherry. Całość dusimy około 5 minut mieszając co jakiś czas. doprawiamy łyżeczką soli i papryką słodką. W sosie kopiemy łyżeczką dołki do których wbijamy jajka , smażymy na małym

pichciszto
Chili con carne drobiowe 112

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Chili con carne drobiowe 119

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Chili con carne drobiowe 263

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2744

wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona,  domowa wegeta  - olej Wykonanie  Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni(...)całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część

Kuchnia z widokiem na ogród