przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:218/368)

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 88

Pyszne, kruche mięso z karkówki z dodatkiem warzyw a to wszystko zapiekane w sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Tak przygotowana karkówka to dla mnie jedna z najlepszych propozycji podania tego mięsa. Mój mąż uwielbia taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :) Składniki(...)płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam  Moryń ) * 3 łyżki mąki * olej do smażenia * sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa * papryka słodka do przyprawienia mięsa Na zalewę: * pół szklanki przecieru pomidorowego * 1 szklanka wody * 2 łyżki musztardy * 1 łyżeczka cukru * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką

Zrób to smacznie
Shakshuka- Śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym 163

Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1  słoiczek  kolendra lub natka pietruszki - posiekany drobno pęczek twarożek biały- 200 gram jajka- 4 sztuki   pomidorki cherry - 8 kuleczek( pokrojone na pół) pomidorki krojone(...)czosnek, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kminek, czosnek,imbir,papryczka, paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy, pomidorki w puszcze, przecier i pomidorki cherry. Całość dusimy około 5 minut mieszając co jakiś czas. doprawiamy łyżeczką soli i papryką słodką. W sosie kopiemy łyżeczką dołki do których wbijamy jajka , smażymy na małym

pichciszto
Chili con carne drobiowe 118

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Chili con carne drobiowe 125

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Chili con carne drobiowe 275

mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2751

wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona,  domowa wegeta  - olej Wykonanie  Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni(...)całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kurczaka po francusku 370

innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić(...)warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Jambalaya z kiełbasą 108

selera naciowego 1 marchewka 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego 1 garść kapusty poszatkowanej 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy chili 2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 liść laurowy Jak zrobić Jambalaya z kiełbasą: Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plastry. Następnie(...)kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa razem z kapustą dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chili, paprykę słodką, oregano, liść laurowy, mieszamy wszystko. Po tym wlewamy gorący bulion i dodajemy kiełbasę, mieszamy

Dorota Smakuje
Żeberka wędzone w jednogarnkowym daniu 114

jednego garnka. 👥 – 4 ⏰ – 140 minut 🥩 – 👍 Składniki 600 g żeberek wędzonych 12 ziemniaków 1 cebula 2 papryki chili Sałata Pak Choi 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru brązowego 30 g masła 8 łyżek oliwy z oliwek Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej trzy(...)dnie naczynia żaroodpornego, umyte liście Pak Choi, posyp chili, połóż kawałki cebuli i obrane umyte ziemniaki. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą, sos sojowy, cukier i przecier. Przełóż żeberka do naczynia i nałóż marynatę na mięso. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 100-120 minut. Jednogarnkowy obiad gotowy. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Żeberka

RafalCook
Hummus domowy -najlepszy na kanapki 174

łyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej) 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska.pieprz dodatkowo: suszone pomidory razem z oliwą łyżeczka przecieru pomidorowego czarnuszka  Przygotowanie:  Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta(...)gotowania),na koniec dodajemy ulubione dodatki. Ja dzielę masę z ciecierzycy na pół i do jednej dodaję czarnuszkę i mieszam-a do drugiej suszone pomidory wraz z oliwą i przecierem i rozdrabniam blenderem. Pasty po przygotowaniu przechowujemy w lodówce do tygodnia. Smacznego! przepis na Domowe tahini: ok 100 g sezamu prażymy na patelni na złoty kolor co chwilę mieszając ,żeby

Swojskie jedzonko
Parzybroda 353

żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie:  Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę(...)Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem. Podajemy posypaną koperkiem. Parzybroda doskonale smakuje również z osobno ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy wtedy do zupy całą główkę kapusty, a ugotowane osobno ziemniaki okraszamy skwarkami lub podajemy z masłem i koperkiem

W poszukiwaniu inspiracji
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 254

czosnku, 2 łyżki masła, 1 pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 100 g sera feta, 4 suszone pomidory, 4 łyżki startego żółtego sera Dodatkowo: przecier pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy. W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól(...)maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi

słodki bratek
BURRITO ZAPIEKANE W TORTILLI + FILMIKI 117

pyszny smak. Polecam wersję zapiekaną w plackach z serem.  SKŁADNIKI : 500 g chudego mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 0,5 l bulionu ( może być troszkę mniej ) 1 łyżka ostrego ketchupu 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasolki czerwonej w zalewie 1/2 puszki kukurydzy(...)patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy mięso i ciągle mieszając wlewamy bulion. Prużymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier i całe przyprawy. Danie prużymy na małym ogniu około 15 minut. Do burrito dodajemy na koniec ketchup, fasolkę z zalewą i kukurydzę. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż płyny odparują

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 186

polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano makaron Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostke(...)mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś

Gotuj z Mąką
PYSZNE, OSZUKANE GOŁĄBKI + FILMIK 83

czosnku sól, pieprz do smaku  mąka do obtoczenia  olej do smażenia 2 woreczki ryżu ugotowane, odcedzone i ostudzone SOS :  1 litr bulionu 3 łyżeczki z czubkiem przecieru pomidorowego  1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku płaska łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka mąki + odrobina wody do zaklepania sosu  PRZYGOTOWANIE(...)kotlety które obtaczamy w mące.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Sos - do garnka wlewamy bulion, może być z kostki, następnie dodajemy przecier i resztę przypraw, mieszamy i zagotowujemy. Zaklepujemy mąką z woda.  Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem, zapiekamy 35 minut w temperaturze 180 % C. Na koniec wysypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania