przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:210/368)

KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY 149

podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku(...)jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.  Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.  Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapust

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kluski z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym 197

było dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który zadowoli amatorów włoskich smaków. Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje(...)obtoczenia 2 jajka 25g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 750 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Wstaw wodę na kluski. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g

Fabryka pomysłów
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 134

szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3  łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki 10 łyżeczek cukru sól pierz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać(...)ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą.  Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti po sycylijsku. 139

Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki   1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny(...)następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.
Boczniaki a’la ryba po grecku 156

Składniki: • 0,5 kg średniej wielkości boczniaków + sól, pieprz, jajko, mąka i bułka do panierowania • 3 duże marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 ziela angielskie • sól, pieprz, mielona papryka • olej Ogonki boczniaków odciąć, zarówno kapelusze jak i ogonki delikatnie posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na patelni(...)łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić. W naczyniu układać warstwami: warzywa - grzyby - warzywa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki Alibabki 581

pszenna do panierki ·        Kostka rosołowa ·        2 łyżki sosu sojowego ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy(...)roladki. 5.   Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Na drugiej patelni lub w większym garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostki rosołowe, sos sojowy, przecier. 7.   Do sosu przekładamy obsmażone roladki i gotujemy. 8.   Gdy mięso jest już miękkie, przekładamy roladki do naczynia i a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody

Kulinarna Chwila
Jambalaya z kurczakiem i szynką wędzoną - pyszne danie jednogarnkowe 219

filety z kurczaka 200 g szynki wędzonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chili 4 łodyżki selera naciowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki passaty 200 g ryżu u mnie basmati 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego świeża natka pietruszki świeży tymianek sól Słona Iwona pieprz 1. Cebule obieramy(...)patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę. 3. Jak sos się zagęści

kruche babeczki
Fasolka po bretońsku 162

tego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła   2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli(...)wrzucamy boczek, gdy lekko się zrumieni dodajemy kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażyć. Do lekko miękkiej fasoli dodajemy boczek z kiełbasą, cebulę, przecier pomidorowy oraz majeranek. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku

magiczna kuchnia Kasi
TURECKA SALATKA KISIR 140

Bonduelle ) 1 puszka cieci orki gotowanej na parze Bonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy(...)nasiona - drobno siekamy. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę osączamy z zalewy. Krok 3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki. Krok 4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieci orkę , pomidory, wlewamy

Moja Książka Kucharska
Makaron z kurczakiem po włosku. Obiad w 15 minut! 214

Makaron z kurczakiem po włosku!  To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4  minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na talerze makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, bazylią i startym parmezanem. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Gulasz na ostro w winie 123

łopatki wieprzowej około 500 g duża cebula 3 ząbki czosnku duża papryka duża marchewka puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela angielskie wino półwytrawne około 200 ml bulion warzywny około 250 ml Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w paski, a cebulę w dużej wielkości kostkę(...)ścięcia się mięsa. Pokroić paprykę w paski i później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba

Karola gotuje
Chili con carne 176

papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru  pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao szczypta cynamonu olej do smażenia 100 g startego sera żółtego nachosy kwaśna(...)kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut. Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając).  Dodajemy fasolę, kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Bigosik z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 185

Aromatyczny bigosik z młodej kapusty i swojskich  suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła(...)Gotować prawie  do miękkości  i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso  podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu  gałki muszkatołowej podsmażoną kiełbasę 1/2 łyżeczki tymianku i kurkumy  Dodać pokrojone suszone pomidory zagotować wszystko razem przez chwilę

W królestwie smaków Beaty
Filet z kurczaka "India" z mleczkiem kokosowym 181

filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru  1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka(...)czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Empanady z tuńczykiem 340

przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki 280 ml letniej wody 5 dag masła 6 łyżek oliwy 2 jajka szczypta soli(...)kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce

Zakręcony Widelec
Polędwiczki z pieczarkami 122

Polędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: ·     1 polędwiczka wieprzowa ·     ½ kg pieczarek ·     200g przecieru pomidorowego ·     3 łyżki sosu sojowego ·     Mąka pszenna do panierki ·     Olej do smażenia ·     Pieprz ·     Sól(...)drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą. 6.    Sos łączymy z mięsem. 7.    Danie gotowe. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 173

dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką(...)minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka po bretońsku 318

czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki oleju majeranek papryka ostra i słodka w proszku Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (12 godzin). Następnego dnia(...)ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i jeśli to konieczne także solą. Podajemy z pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 137

jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.     SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora, 1 mała cukinia, 1 kulka mozarelli, olej WYKONANIE(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy

słodki bratek
Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście 188

białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty  1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos:  1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia  Wykonanie :  1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.  4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem,solą i czosnkiem granulowanym. 5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut.  6. Po wyjęciu

vaniliowoczekoladowa
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 187

coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę(...)drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę

Czerwona Porzeczka
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 153

Był chrupiący kurczak ...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha.. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Sma(...)rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule  liście laurowe, ziele angielskie 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli 2,5 łyżki cukru 120 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki,na 24 godziny

Moje domowe kucharzenie
Barszcz ukraiński 138

Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone(...)minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania