przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:210/368)

Sałatka grzybowa do słoików 153

ciągu kilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy(...)Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę

Korniszonki
Jaki powinien być dobry ketchup? 116

jest jednym z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości, ba! nawet je zyskuje.  Wszystko za sprawą LIKOPENU, którego znacznie więcej znajdziemy właśnie w pomidorowych przecierach, sokach czy koncentratach, niż w świeżych pomidorach prosto z krzaka. Kończąc teoretyczny wywód dodam, że likopen jest związkiem wspomagającym profilaktykę różnych nowotworów. Tak to bywa, wyjątki potwierdzają regułę. Jeszcze(...)statystyk spożywamy go około 1 kg rocznie! To całkiem sporo. Sama jestem miłośniczką ketchupu, nie zjem frytek bez niego, a kanapka z żółtym serem nie smakuje tak dobrze bez pomidorowego wykończenia. Skoro ustaliliśmy, że  ketchup może być zdrowy  to wróćmy do głównego pytania. Jaki powinien być dobry ketchup? Żeby odpowiedzieć na to pytanie porównałam składy kilku ketchupów

Rusty Fork
Cukinia w pomidorach-do słoików 371

nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego(najlepiej domowy) 2 duże pomidory Przygotowanie: cukinię oczyszczamy z nasion  i kroimy na plasterki(ja kroiłam wzdłuż na 4 części cukinię i wtedy na plasterki ,żeby były mniejsze) cebule(...)czasie przelać do garnka razem z powstałym sokiem i dusić 20 min. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w większe kawałki,mieszamy i dodajemy zmieszany ocet z cukrem ,przecierem i przyprawami,mieszamy i dusimy jeszcze 20 min ,potem gorące dajemy szybciutko do słoików i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

Swojskie jedzonko
Lasagne z sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem ! 193

głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5  kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka,  papryka ostra 100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach 1 duża kulka mozzarelli Sos beszamelowy(...)oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut. Sos beszamelowy: W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez

Gotuj z Mąką
Wołowina po burgundzku 104

mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić(...)dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku, zaostrzyć pieprzem cayenne. Na sam koniec jeszcze odrobina śmietany i danie gotowe! Smacznego życzę! Artykuł Wołowina

Raj dla Podniebienia
Fasolka po bretońsku 116

lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy  140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez minimum(...)wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem, cukrem i solą. Całość gotować jeszcze 20 minut, co kilka minut mieszając, można dolać trochę wody aby się nic nie przypaliło

Delusional Trine
Bigos z indykiem i dynią 163

blogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój na kawałki(...)Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min. Podaj z pieczywem lub ziemniakami

Ze smakiem i z pasją
Fasolka po bretońsku 124

dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie:  cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki    Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno(...)małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi

Di gotuje
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 183

sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek czosnku,  4 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  oliwa z oliwek,  100 g sera w plastrach.  Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić(...)ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem.   Piec około 50 min w temp

Z miłości do słodkości
Bigos marchewkowy 230

angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Kolizje Smaków
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 173

średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka  0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo(...)kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle

Ze smakiem i z pasją
KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY 140

podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku(...)jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.  Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.  Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapust

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kluski z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym 187

było dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który zadowoli amatorów włoskich smaków. Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje(...)obtoczenia 2 jajka 25g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 750 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Wstaw wodę na kluski. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g

Fabryka pomysłów
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 128

szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3  łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki 10 łyżeczek cukru sól pierz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać(...)ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą.  Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti po sycylijsku. 131

Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki   1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny(...)następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania