przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:202/368)

Zupa krem z jesiennych warzyw 84

cukinia - 1 mały seler korzeniowy lub pół dużego - 1 duża cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka masła - woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję(...)tego cebulę i czosnek. Kiedy odrobinę się zeszklą dodaję resztę warzyw i imibir, chwilę przesmażam na maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min)  a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować

Kuchnia Pełna Emocji
Leczo z dynią i soczewicą 162

większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 kg dyni - u mnie hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego szklanka gorącej wody sól, pieprz, słodka papryka, tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę - cebulę drobno, resztę w większą :)  Na oliwie szklimy cebulę(...)Wsypujemy soczewicę i dolewamy wodę. Następnie dodajemy po kolei warzywa - jak trochę się podduszą - następne  - w kolejności dynia, papryka, cukinia (jeśli większa to obrana). Wrzucamy pomidory z puszki, przecier,  doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki i tymianku i dusimy całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy solo lub z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Paprykowy bigos z młodą kapustą 153

kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam wodę, tyle żeby przykryła kapustę, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, sól. Gotuję około 10 minut. Na patelni przesmażam(...)końcu dodaje startą na tarce jarzynowej marchewkę, i pokrojony seler naciowy. Całość przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze z pięć minut. Na końcu doprawiam, sola, pieprzem, papryką czerwoną, podaję z koperkiem

wesoła kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 121

serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa

Lena Gotuje
Gulasz z pieczonego kurczaka 161

kurczaka, ale można wykorzystać inne mięso.Fajna propozycja na przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają. 3 udka z kurczaka pieczone 1 papryka czerwona 3 pomidory 1/2 litra przecieru pomidorowego 40 dkg dyni 2 cebule 20 dkg pieczarek 25 dkg boczniaków sól, pieprz Papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej olej bazylia świeża Cebule kroję i przesmażam na oleju. Udka upieczone(...)kroję. Dodaję co cebuli i chwilę przesmażam razem. Wykładam na talerz mięso. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skóry i całość duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję mięso, doprawiam, papryką wędzoną, czubricą, bazylią

wesoła kuchnia
Ryba po japońsku 404

dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe(...)szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać do  lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. 2. Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia. 3. Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki

W królestwie smaków Beaty
Leczo z patisonami 161

cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki(...)siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut tak aby wszystko się dobrze połączyło. Polecam wszystkim fanom lecza

Jemy Pijemy
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 195

ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni(...)wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem  na bardzo małym 1,5 godziny ( wywar ma się zgotować do 2,5 szklanki). Wyjąć korpus i warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki

Buniabaje w kuchni
RYBA PO GRECKU 208

FARSZ :  1 kg marchewki 150 g selera 2 spore cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 10 kulek pieprzu trochę oleju 2 duże łyżki przecier pomidorowego 3 łyżeczki cukru około 1 łyżeczka soli pieprz mielony do smaku sok z 1/2 cytryny około 1 łyżka mąki z czubkiem do farszu(...)jednej i drugiej strony na złoto. Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju, cebulę, lekko ją soląc. Następnie dodajemy warzywa, przecier, i wszystkie przyprawy ( oprócz cytryny ). Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy jeszcze wszystko odo smaku, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę i szybko

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegetariański gulasz z ciecierzycą 98

pietruszki pół łyżeczki majeranku puszka ciecierzycy gotowanej na parze 6-7 plastrów suszonych pomidorów z oleju 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12 % pół łyżeczki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 koncentratu dodatki: szczypiorek i natka pietruszki do posypania kasza jęczmienna i ogórek kiszony Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liść laurowy i resztę przypraw, czosnek przeciśnięty przez(...)zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem około 25 minut. Mąkę dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy aby nie było grudek, wlewamy do garnka. Dusimy jeszcze około 10 minut po czym dodajemy przecier i mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość podajemy posypane szczypiorkiem i natką z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Smacznego :) Artykuł Wegetariański gulasz z ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem 413

cebula 1 czosnek solo 1 msk masła 650 ml wywaru z kurczaka 10 liści świeżej bazylii 200 g ricotta 30 g parmezanu 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g świeżego szpinaku sól i czarny pieprz do smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone(...)kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj do pieczarek i smaż aż kiełbasa się lekko zrumieni. Jeśli masz za małą patelnię użyj garnka np. żeliwnego. Wlej pomidory. Rozpuść przecier w gorącym wywarze i wlej do garnka. Dodaj penne, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z sosem. Przykryj pokrywką i gotuj ziti przez 20 minut. Następnie dodaj ricotta, utarty parmezan, wymieszaj

codojedzenia
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1273

szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju farsz: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por biała część sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos: 500 ml przecieru pomidorowego 80 g serka fromage czosnkowy pieprz bazylia świeża ser żółty do posypania Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka(...)kroję i przesmażam na oleju. Dodaję mięso i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam wykałaczką. Sos: Przecier przelewam do garnka i na wolnym ogniu przesmażam aż się zredukuje i zrobi gęsty. Na końcu dodaję fromage, pieprz. Nie solę bo serek jest słony. do naczynia do zapiekania wlewam

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 154

Składniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej(...)ilości składników wychodzi ok 28 sztuk. Na wrzącą wodę dodajemy mięso. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Aby sos był bardziej gęsty możemy zaprawić mąką z wodą i śmietaną

Lena Gotuje
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 117

octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju  1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować(...)pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać). Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać

Di gotuje
Kurczak po papiesku 441

skrzydełek 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu  1 słoiczek przecieru pomidorowego  listek , ziele lubczyk suszony marchewka cebula  Skrzydełka umyć , m archewkę obrać, cebulę opalić.Umieścić w dużym garnku i zalać wodą, dodać listek, ziele , sól. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień(...)Odstawić z ognia.Gotować około 15-20 minut.  Skrzydełka wyjąć z garnka i przełożyć na blaszkę.Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, przecier, cukier, maggi, ocet wymieszać, dodać także  lubczyk. Na skrzydełka wyłożyć pieczarki, cebulę i paprykę. Na wierzch polać sosem. Piec jeszcze 30 minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania