przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:199/368)

RYBA PO JAPOŃSKU + FILMIK 90

Ryba po japońsku to nic innego jak smaczne filety z ryby, panierowane w cieście, zalane warzywami i sosem pomidorowym. Ryba jest bardzo smaczna.  SKŁADNIKI :  700 g filetów z ryby ( u mnie morszczuk )  sól, olej do smażenia(...)ZALEWA : nalerzy przygotować 2 zalewy  1 szklanka wody  3 łyżeczki z czubkiem,  przecieru pomidorowego  3 duże łyżki ketchupu ( dałam pikantny ) 4 -5 dużych łyżek octu 10 %  1 łyżka cukru  PRZYGOTOWANIE :   Rybę nalerzy pokroić na mniesze kawałki, doprawić solą. Następnie przygotować ciasto z podanych składników.  Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 101

być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki, ale bez używania sosu pomidorowego. Podawać należało go ze świeżym ugotowanym makaronem tagliatelle i parmezanem. Tak jak każdy z przepisów na znane i popularne dziś potrawy, sos bolognese z czasem uległ modyfikacjom. W roku(...)Włoska Akademia Kulinarna opublikowała przepis na klasyczną wersję ragu alla bolognese. Taki sos boloński składa się z mięsa wołowego, surowego dojrzewającego boczku, marchwi, cebuli, selera, wytrawnego białego wina, bulionu, przecieru pomidorowego (passaty), mleka, soli i pieprzu. Co ciekawe, Akademia opublikowała również wersję bolognese dla kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano (sos neapolitański), który jest bardzo podobny

Obiad gotowy
Ryba Ananasek 95

Olej do smażenia ·        2 puszki ananasa ·        4 papryki czerwone ·        Przecier pomidorowy ·        3 łyżki ketchupu ·        Cebula ·        Sól Sposób przygotowania: 1.    Rybę kroimy(...)drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.    Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. 7.    Pod koniec prużenia dodajemy przecier oraz ketchup. 8.    Rybę układamy w naczyniu. 9.    Polewamy sosem z papryki i ananasa

Kulinarna Chwila
Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki 252

nadaje potrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów.  Mięso i marynata: 500g schabu 250g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej  Sos: 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 12% 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Dodajemy jogurt naturalny, paprykę, curry, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)lodówki. 2. Schab wyciągamy widelcem z marynaty, dzięki czemu jej nadmiar pozostanie w misce. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dusimy około 20 minut.  3. Po tym czasie dodajemy przecier, czosnek. Dusimy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę

Szefowa kuchni
wiejskie jadło 181

obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. Składniki: 250 g białej fasoli jaś 2 kiełbasy 1/2 cukinii czerwona papryka marchewka cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy  słodka i ostra papryka sól pieprz natka pietruszki Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin przed gotowaniem. Nastęonie gotować do miękkości, soląc(...)koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 156

ryżowych (1 opakowanie) 1/2 małej cebuli 1 mały pomidor 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my lubimy mocno pomidorowy, ale można użyć mniej) 2 łyżki octu balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy(...)drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym

Lamarida.pl
potrawka w ryżowej koronie 172

Tani i zdrowy obiad, do zrobienia w pół godziny.  Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 200 g grzybów lub pieczarek 1/2 cebuli 1 szklanka ryżu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżka oleju szczypiorek Grzyby i cebulę poddusić na oleju. Kurczaka pokroić(...)zetrzeć na tarce. Dodać do grzybów, dodać liście i ziele angielskie, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Potrawkę doprawić, dodać przecier i czosnek. Z ryżu ułożyć koronę za pomocą łyżki. Do środka włożyć potrawkę. Posypać szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Seria Niefortunnych Zdarzeń 118

mojej, jak i filmowej wersji jest znacznie bardziej ubogie niż wersja oryginalna.  Spaghetti alla puttanesca (porcja na 4 głodne osoby)   400g spaghetti 1 puszka pomidorów 500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano(...)curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie dodać pomidory oraz przecier, dokładnie wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dorzucić pokrojone albo w całości kapary i oliwki. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, żeby sos się przegryzł. W międzyczasie ugotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM 148

Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli

Walijskie Pichcenie
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 114

wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIEPosiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić(...)miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pomidorowa z makaronem 86

dorosłych.  Najlepsza oczywiście z   świeżych  pomidorów,  chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym ,  też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego cukier sól, pieprz(...)dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy

magiczna kuchnia Kasi
Tarta orkiszowa z cukinią 142

masła  1/2 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu  Szczypta cukru  Farsz:  20 dag mięsa mielonego z indyka  1/2 cukini  150 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki drobno posiekanej natki  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia  Sos: 200 ml śmietany(...)mozzarellą  1 jajko  Sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Mięso doprawiam przyprawami,smażę na rumiano. Cukinię myję i kroję w słupki. Dodaję do mięsa, dodaję przecier i przyprawy. Duszę jeszcze kilka minut. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa. Zawijam w folię spożywczą i przekładam do zamrażarki

Gotowanie Patki
Kurczak ,,Fafa'' 129

słodycze świata, pierogi mojej teściowej czy pomidorówkę mojej żony ;) Sam przepis jest banalnie prosty:  500g fileta z kuraka   330ml śmietany 18% łyżka oliwy z oliwek łyżeczka koncentratu pomidorowego curry - całe opakowanie papryka ostra i słodka po pół łyżeczki sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszka Kuraka kroimy w drobna kostkę i zasypujemy połową curry, ostra i słodka papryką, solą(...)oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Do ryżu czy makaronu idealne rozwiązanie. Smaczny i szybki obiad.     Wartości

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 148

puszki  i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2 puszki fasolki 150 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek(...)dodać kiełbasę, cebulę, podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1-1,5 szklanką wody, zagotować. Całość gotować 10 minut, po tym czasie dodać całą zawartość puszki z fasolą, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut

magiczna kuchnia Kasi
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 139

puszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)   1 cebula (duża) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki  Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek(...)Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.   Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości

Di gotuje