Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli
Walijskie Pichceniewypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIEPosiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew. Dusić(...)miękkości często mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewydorosłych. Najlepsza oczywiście z świeżych pomidorów, chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym , też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego cukier sól, pieprz(...)dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy
magiczna kuchnia Kasimasła 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Szczypta cukru Farsz: 20 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 cukini 150 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia Sos: 200 ml śmietany(...)mozzarellą 1 jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso doprawiam przyprawami,smażę na rumiano. Cukinię myję i kroję w słupki. Dodaję do mięsa, dodaję przecier i przyprawy. Duszę jeszcze kilka minut. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa. Zawijam w folię spożywczą i przekładam do zamrażarki
Gotowanie Patkisłodycze świata, pierogi mojej teściowej czy pomidorówkę mojej żony ;) Sam przepis jest banalnie prosty: 500g fileta z kuraka 330ml śmietany 18% łyżka oliwy z oliwek łyżeczka koncentratu pomidorowego curry - całe opakowanie papryka ostra i słodka po pół łyżeczki sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszka Kuraka kroimy w drobna kostkę i zasypujemy połową curry, ostra i słodka papryką, solą(...)oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Do ryżu czy makaronu idealne rozwiązanie. Smaczny i szybki obiad. Wartości
Smacznie Pysznie Kaloryczniepuszki i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2 puszki fasolki 150 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek(...)dodać kiełbasę, cebulę, podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1-1,5 szklanką wody, zagotować. Całość gotować 10 minut, po tym czasie dodać całą zawartość puszki z fasolą, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut
magiczna kuchnia Kasipuszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 1 cebula (duża) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek(...)Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości
Di gotujemała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kaszę i ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kaszę, ryż, kapustę,cebulę, jajka(...)tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. Piec lub gotować .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniełyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera mozzarella Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy szynkę(...)plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem i ziołami, układamy ser, a na nim pozostałe składniki. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu
słodki bratekDrukuj Składniki 3 nieduże pomidory (450g) pół strąka średniej zielonej papryki 500g ziemniaków (2 duże lub kilka mniejszych) 1 puszka białej fasoli (400g) 1 litr bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól (ok. 2 łyżeczek, patrz uwagi) szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 czubata łyżeczka majeranku Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie w „ósemki”, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Paprykę kroimy(...)półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 2 cm, możliwie równą kostkę. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki, paprykę i pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy i część soli, następnie mieszamy. Podgrzewamy dość intensywnie, aby bulion możliwie szybko się zagotował ponownie, następnie jednak przestawiamy garnek na mały ogień. Gotujemy dość powoli, pod częściowym lub całkowitym
Kulinarna Pokusawychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody 450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny 30 dag żółtego sera pieprz, oregano, bazylia Sposób Drożdże(...)miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części
Kuchenne aromatyczasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego. 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy(...)Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut
Jadło i czytadłośmietany kremówki 30% (bez konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę mieszaj nieprzerwanie ubijaczką - rózgą 3 - 4 minuty na niedużym palniku, nie spal mąki(...)rondelek z palnika i dolej zimny wywar nieprzerwanie mieszając (powinna powstać płynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów
Szybko SzybkowarKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i naprawdę pyszne. Miła odmiana od tradycyjnych smażonych kotlecików. Idealnie pasują do ziemniaków i najróżniejszych kasz. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Kto z Was lubi takie obiady? Składniki: Na kotlety: 500 g mięsa mielonego(...)około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól do smaku czarny mielony pieprz do smaku około 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju *opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkiPyszne, mięciutkie kawałki karkówki w pikantnej, pomidorowej zalewie. Do tego mięciutkie warzywa i fajny, jednogarnkowy obiad gotowy! Będzie smakował wszystkim mięsożercom, gwarantuję 😉 Składniki : karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg) olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej(...)papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa: 1 szkl przegotowanej wody 1/2 szkl ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka (ilość dowolna, zależy jaką ostrość lubimy) 1 łyżeczka soli
Walijskie Pichcenie