przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:205/368)

Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 181

słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania(...)gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafior duszony w sosie pomidorowym z cynamonem Kounoupidi Kapama 188

Wege piątek Zapraszam na kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa(...)Wraz ze mną to greckie danie przygotowały Mirabelka , Mops ,  Chantel i Siankoo .  Składniki :  1 średni kalafior 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kawałek laski cynamonu 50ml wody sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć

Codzienne Gotowanie
Soljanka 160

Zadziwiająca kombinacja smaków! Składniki: 250 g wędzonego boczku 300 g wołowiny 150 g wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik(...)wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim

Karczma Honorietty
SALSA MEGA PYSZNA 126

kaszy. S kładniki: 2 cebule 2 marchewki (przy IO bez marchewki ze względu na wysoki IG) cukinia papryka czerwona papryka żółta (lub dwie jednokolorowe) oliwa z oliwek przecier pomidorowy - około 200g (najlepszy zwykły lub gęsty sos pomidorowy) łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii sól himalajska i ziołowa do smaku pół łyżeczki pimientonu (wędzona hiszpańska papryka w proszku - u mnie pikantna(...)oliwie w kolejności: cebula, przyprawy, marchew, papryka, cukinia. Warzywa muszą być lekko chrupiące i nie rozgotowane. Podczas duszenia podlewam czasem odrobiną wody, której daję całkowicie wyparować. Na koniec dodajemy przecier i doprawiamy solą i stewią. Pasteryzuję w małych słoiczkach około 20-30 minut w piekaniku nagrzanym do 100 stopni

Cytryna&Co.
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI 182

kamiennej, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku, Warstwa z kaszy: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Sos: 130 g przecieru pomidorowego, 100 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kapustę i cebulę kroimy(...)Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placek cygański 182

Składniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju(...)proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić

Kulinarne blogowanie
GULASZ MEKSYKAŃSKI Z BIAŁĄ FASOLĄ 115

równie smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg łopatki wieprzowej, 1 papryka czerwona,  1 papryczka chili, 1 cebula, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli, ½ szkl. kukurydzy, 2 ząbki czosnku, ½ szkl. przecieru pomidorowego, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego, majeranek WYKONANIE Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę(...)smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką

słodki bratek
Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami 210

czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej(...)oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i szuszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy resztę oliwy. Ja powstałą masę lekko miksujemy i przekłądamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut

Mienta blog
Domowa pizza z drożdżami instant 149

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ "00", którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł) - pół szklanki ciepłej(...)przegotowanej wody - 4 g drożdży instant - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - 1 łyżeczkę oregano - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 200 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera

Bez Cebuli
Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem. 363

bardzo szybkie! ale jutro to już koniecznie! Zapraszam!   Składniki; 1 duży filet z kurczaka ( może być też z indyka) 2 szkl. zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty ajvar kilka suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka   Przygotowanie; Mięso płuczemy i kroimy(...)Następnie dolewamy ok. pół szkl. wody i dusimy kilka minut. Dorzucamy groszek i uzupełniamy wodę aby była na równi z zawartością garnka, gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy przecier i ajvar, doprawiamy do smaku. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy.  Jeśli sos jest za rzadki wtedy potrawkę możemy delikatnie zagęścić mąką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 151

suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy(...)zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów  i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy  gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 161

jajko, woreczek ryżu (125 g), majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka, 1L bulionu ( u mnie był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć(...)Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli

W kuchni u Moniki
Naleśniki z soczewicą 142

szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ryżowej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 200 g czerwonej soczewicy 3 ząbków czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka masła po szczypcie tymianku, oregano i bazylii sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy(...)odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 131

Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz,  4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )    1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać(...)żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego

Gaździnka warzy
Curry z soczewicą i dynią 169

kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię(...)warzywa (dynię  i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut. Podajemy posypane natka pietruszki lub kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry