Pastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych. Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem(...)dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-45 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos jest zbyt gęsty (suchy) podlać niewielką ilością wody, bulionu lub przecierem pomidorowym (passatą). Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wyłowić liść laurowy, goździk i ziele angielskie (jeżeli używaliście tych przypraw w całości) oraz laskę cynamonu. Sos powinien być dość gęsty
Codzienne Gotowaniekiełbasy białej · 2 papryki czerwone · Puszka kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · Papryka ostra · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)kapusty. 4. Papryki obieramy z nasion, kroimy w drobne paseczki i również łączymy z kapustą. 5. Na koniec dodajemy odlaną z zalew kukurydzę oraz przecier, doprawiamy solą oraz papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody. 6. Chwilkę gotujemy i danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilakostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir(...)zamieszać, dodać dynię. Całość chwilę smażyć, mieszając, żeby przyprawy zmieszały się z dynią. Zalać wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie. Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie. Dodać orzeszki, wymieszać. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Jak lubicie można dodać więcej chilli
Smaczny zeszytciągu kilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy(...)Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę
Gotujemy i jemyciągu kilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy(...)Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę
Korniszonkijest jednym z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości, ba! nawet je zyskuje. Wszystko za sprawą LIKOPENU, którego znacznie więcej znajdziemy właśnie w pomidorowych przecierach, sokach czy koncentratach, niż w świeżych pomidorach prosto z krzaka. Kończąc teoretyczny wywód dodam, że likopen jest związkiem wspomagającym profilaktykę różnych nowotworów. Tak to bywa, wyjątki potwierdzają regułę. Jeszcze(...)statystyk spożywamy go około 1 kg rocznie! To całkiem sporo. Sama jestem miłośniczką ketchupu, nie zjem frytek bez niego, a kanapka z żółtym serem nie smakuje tak dobrze bez pomidorowego wykończenia. Skoro ustaliliśmy, że ketchup może być zdrowy to wróćmy do głównego pytania. Jaki powinien być dobry ketchup? Żeby odpowiedzieć na to pytanie porównałam składy kilku ketchupów
Rusty Forknasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego(najlepiej domowy) 2 duże pomidory Przygotowanie: cukinię oczyszczamy z nasion i kroimy na plasterki(ja kroiłam wzdłuż na 4 części cukinię i wtedy na plasterki ,żeby były mniejsze) cebule(...)czasie przelać do garnka razem z powstałym sokiem i dusić 20 min. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w większe kawałki,mieszamy i dodajemy zmieszany ocet z cukrem ,przecierem i przyprawami,mieszamy i dusimy jeszcze 20 min ,potem gorące dajemy szybciutko do słoików i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Swojskie jedzonkogłosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra 100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach 1 duża kulka mozzarelli Sos beszamelowy(...)oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut. Sos beszamelowy: W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez
Gotuj z Mąkąmięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić(...)dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku, zaostrzyć pieprzem cayenne. Na sam koniec jeszcze odrobina śmietany i danie gotowe! Smacznego życzę! Artykuł Wołowina
Raj dla Podniebienialubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy 140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez minimum(...)wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem, cukrem i solą. Całość gotować jeszcze 20 minut, co kilka minut mieszając, można dolać trochę wody aby się nic nie przypaliło
Delusional Trineblogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój na kawałki(...)Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min. Podaj z pieczywem lub ziemniakami
Ze smakiem i z pasjądań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno(...)małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi
Di gotujesycące. Składniki: 1/2 bakłażana, 1/2 cukinii, duża cebula, papryka, 3 duże pomidory, 500g mięsa mielonego wołowego, ząbek czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 100 g sera w plastrach. Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić(...)ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. Piec około 50 min w temp
Z miłości do słodkościangielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
Kolizje Smakówśrednie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo(...)kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle
Ze smakiem i z pasjąbyło dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który zadowoli amatorów włoskich smaków. Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje(...)obtoczenia 2 jajka 25g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 750 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw wodę na kluski. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g
Fabryka pomysłówszklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki 10 łyżeczek cukru sól pierz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać(...)ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny(...)następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: • 0,5 kg średniej wielkości boczniaków + sól, pieprz, jajko, mąka i bułka do panierowania • 3 duże marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 ziela angielskie • sól, pieprz, mielona papryka • olej Ogonki boczniaków odciąć, zarówno kapelusze jak i ogonki delikatnie posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na patelni(...)łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić. W naczyniu układać warstwami: warzywa - grzyby - warzywa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapszenna do panierki · Kostka rosołowa · 2 łyżki sosu sojowego · 200 ml przecieru pomidorowego · Sól · Pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy(...)roladki. 5. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 6. Na drugiej patelni lub w większym garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostki rosołowe, sos sojowy, przecier. 7. Do sosu przekładamy obsmażone roladki i gotujemy. 8. Gdy mięso jest już miękkie, przekładamy roladki do naczynia i a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody
Kulinarna Chwilafilety z kurczaka 200 g szynki wędzonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chili 4 łodyżki selera naciowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki passaty 200 g ryżu u mnie basmati 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego świeża natka pietruszki świeży tymianek sól Słona Iwona pieprz 1. Cebule obieramy(...)patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę. 3. Jak sos się zagęści
kruche babeczkitego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli(...)wrzucamy boczek, gdy lekko się zrumieni dodajemy kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażyć. Do lekko miękkiej fasoli dodajemy boczek z kiełbasą, cebulę, przecier pomidorowy oraz majeranek. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku
magiczna kuchnia KasiBonduelle ) 1 puszka cieci orki gotowanej na parze Bonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy(...)nasiona - drobno siekamy. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę osączamy z zalewy. Krok 3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki. Krok 4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieci orkę , pomidory, wlewamy
Moja Książka KucharskaMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na talerze makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, bazylią i startym parmezanem. Gotowe
SMYKWKUCHNIłopatki wieprzowej około 500 g duża cebula 3 ząbki czosnku duża papryka duża marchewka puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela angielskie wino półwytrawne około 200 ml bulion warzywny około 250 ml Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w paski, a cebulę w dużej wielkości kostkę(...)ścięcia się mięsa. Pokroić paprykę w paski i później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba
Karola gotujepapryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao szczypta cynamonu olej do smażenia 100 g startego sera żółtego nachosy kwaśna(...)kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut. Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając). Dodajemy fasolę, kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie
Moje Kuchenne RewelacjeAromatyczny bigosik z młodej kapusty i swojskich suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła(...)Gotować prawie do miękkości i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu gałki muszkatołowej podsmażoną kiełbasę 1/2 łyżeczki tymianku i kurkumy Dodać pokrojone suszone pomidory zagotować wszystko razem przez chwilę
W królestwie smaków Beatyfiletu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka(...)czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki 280 ml letniej wody 5 dag masła 6 łyżek oliwy 2 jajka szczypta soli(...)kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce
Zakręcony Widelec