bardzo szybkie! ale jutro to już koniecznie! Zapraszam! Składniki; 1 duży filet z kurczaka ( może być też z indyka) 2 szkl. zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty ajvar kilka suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie; Mięso płuczemy i kroimy(...)Następnie dolewamy ok. pół szkl. wody i dusimy kilka minut. Dorzucamy groszek i uzupełniamy wodę aby była na równi z zawartością garnka, gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy przecier i ajvar, doprawiamy do smaku. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest za rzadki wtedy potrawkę możemy delikatnie zagęścić mąką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy(...)zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark
Wanilia i Kardamonjajko, woreczek ryżu (125 g), majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka, 1L bulionu ( u mnie był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć(...)Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli
W kuchni u Monikiszklanka wody 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ryżowej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 200 g czerwonej soczewicy 3 ząbków czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka masła po szczypcie tymianku, oregano i bazylii sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy(...)odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz, 4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy ) 1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać(...)żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego
Gaździnka warzykostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię(...)warzywa (dynię i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut. Podajemy posypane natka pietruszki lub kolendry
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki pasty curry ze słoika 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 puszki mleczka kokosowego (około 200 ml) 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj ). W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody(...)smażymy” aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozpuszczone przyprawy i wypłukaną i odcedzoną soczewicę. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Następnie, dodajemy mleko kokosowe i przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż soczewica będzie smakowicie rozgotowana Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą i dużą ilością wody do picia W podanych tutaj proporcjach to curry
Lamarida.plPotrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek(...)ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchnipaprykowo-pomidorowy Ballymaloe. Dlaczego warto wybierać sosy Ballymaloe? Bez sztucznych dodatków Bez glutenu Odpowiednie dla wegetarian Znikoma zawartość tłuszczu Ballymaloe Tomato Original Relish jest pysznym, uniwerslanym sosem pomidorowym. Doskonale pasuje on do mięs, serów, burgerów wołowych. Wspaniale również pasuje podawany do lekkich posiłków z grilla. Sos ten doskonale zachowuje bogaty owocowy smak podkreślony przyprawami. Składniki Pomidory (41%) Ocet Cukier Cebule(...)pikantny sos nadaje wyjątkowego smaku potrawom. Pasuje on idealnie do dań mięsnych ale może być także wspaniałym dodatkiem sosów do makaronów na bazie pomidorów. Składniki Pomidory (26%) Przecier pomidorowy (8%) Czerwona papryka (33%) Paparyczki jalapeno (6%) Biały ocet winny Cukier Czosnek Przyprawy Sól morska Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original
naRuszcieSkładniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek(...)oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy
kgwjanczewoschabowe w sosie pomidorowym. Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztardapomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz ,olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Opruszamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski(...)ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut.Smacznego
Słodkości i nie tylkoładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki domowej vegety 1 łyżka soli 2 łyżki pieprzu 1 łyżka cukru 3 łyżki octu 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka oleju Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy.Boczniaki i warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki kroimy w grubsze paski. W głębokim(...)dodajemy przyprawy i dusimy na mały ogniu aż straci swoją surowość. Boczniaki zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy z wody. Ugotowane boczniaki przekładamy do marchewki, dodajemy przecier i ocet przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Wszystko dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie
Sama słodycz i szczypta chilifiletów rybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj) 4 merchewki 1/2selera 1 pietruszka 3 cebule 1 por 1/4 średniej kapusty 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy(...)kostkę, pora w paski. Wszystko łączymy z rybą dodajemy sypkie przyprawy i mieszamy. Można spróbować, jeśli smak nam nie odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy. Cała filozofia tego przepisu polega na tym, że surowe składniki nakładamy do słoików i gotujemy 3,5 godziny. Farsz jest rzadki, ale w trakcie gotowania wszystko
W kuchennym oknie Ewywszystkie zmarźluchy nakarmione do syta :-) SKŁADNIKI 1/2 główki białej kapusty ok. 1/2 kg kiełbasy 3 cebule 1 łyżka smalcu 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz woda Kapustę szatkujemy lub kroimy w paski, przekładamy do garnka i podlewamy gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości kapusty). Dodajemy liski i ziele i gotujemy. Cebule(...)się lekko złote dodajemy kiełbasę i całość przez chwilę smażymy; dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Dolewamy przecier, sól, pieprz i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy i odstawiamy z palnika. Tak przygotowana kapusta bardzo dobrze smakuje z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem, a najlepsza jest następnego
Czary - gary w kuchniSoczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego. Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy. źródłem dobrze przyswajalnego białka http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html(...)www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Składniki: 1,5 l bulionu 300 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 cukinii 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ostra papryka, bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę
Symfonia smakowa