posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki pieprzu Skworcu Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku Skworcu(...)marynatą nacieramy mięso, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Orzechy mieszamy ze startym serem, ketchupem i przecierem - tą mieszanką napełniamy środkowe nacięcie. Do pojemnika blendera wkładamy pokruszony świeży chleb, śmietanę, przyprawy, czosnek i koperek. Wszystko blendujemy na gładką masę a następnie nadziewamy nią boczne nacięcia. Schab
Radość kipiąca uśmiechem.beczki 1 marchew kawałek selera 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka kulek pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry(...)plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą. Składam mięso w całość i lekko dociskamy. Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy. Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300 ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy
Kulinarne Fantazje Mariolijakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka tymianku 1 liść laurowy oliwa 700 g ziemniaków 20 g masła 100 ml śmietanki(...)zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu
zadanie-gotowaniepozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę(...)rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso. Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około
MarciochaKucharzymarchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka(...)tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej
Zakamarki mojej kuchniobieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość
Kuchnia domowa Aniżeberek wieprzowych główka młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora i cebulka 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1-2 łyżki przecieru pomidorowego kawałek swojskiej kiełbaski sok z cytryny Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 3 litry ) i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele angielskie,liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu(...)Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty sok z cytryny jeśli lubicie trochę kwasu
Niespełnione zdolności kulinarnekolację. Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.) 150 gram cebuli 200 gram pieczarek 300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej ) 250 gram cukinii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% sól pieprz wegeta 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki majeranku szczypta cukru 3 łyżki oleju Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę(...)cebuli z pieczarkami dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw ile oddadzą soków) Mieszamy dokładnie i krótko gotujemy
Andzia Pichcipapryka w proszku kurkuma 6 cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego olej/masło klarowane do smażenia Wykonanie: podudzia indycze natrzeć solą pieprzem, papryką w proszku, kukumą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc po wyjęciu(...)grubych oczkach tarki jarzynowej. Por pokroić w półkrążki pokrojoną w piórka cebulę i posiekany imbir zeszklić na tłuszczu, dodać poszatkowane warzywa i poddusić razem przez kilka minut. Dodać bulion, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie na warzywach ułożyć obsmażone uda, rondel przykryć pokrywką i dusić około 45 minut do miękkości podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Przybrać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!większe cukinie, średnia papryka czerwona, średnia papryka zielona, średnia papryka żółta, mała cebula, łyżka oleju, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, 3 większe pomidory (około 50 dag), 300 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz. #MyVictorinox Przygotowanie: W garnku rozgrzewam olej, podsmażam mięso, następnie dodaję posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Smażę do momentu zeszklenia się cebuli co jakiś czas mieszając. Papryki(...)paprykę, a po chwili również cukinię. Doprawiam solą, papryką słodką i cayenne. Gotuję 10 minut, co jakiś czas mieszam. Do garnka dodaję pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Następnie wlewam przecier i gotuję jeszcze 5-7 minut. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku
JejKuchniaSmak i aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w słoiczku czyli domowy przecier pomidorowy. Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu. około 4 kg pomidorów (różne odmiany) 2 płaskie łyżki soli morskiej gruboziarnistej 1 łyżkę cukru do smaku Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem(...)momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty. Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku
Kolorowa kuchnia Elkinadaje się do ogrzewania na następny dzień. Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana natka pietruszki koperek szczypiorek Przygotowanie Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem(...)minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem
R'n'G Kitchenrezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik(...)małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie (20g) papryki słodkiej w proszku 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 mała puszka przecieru pomidorowego 1 mały słoiczek keczupu Rybę rozmrażamy, wycieramy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki (około 4-5 cm) posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na jakieś
Rozpustne gotowaniePierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli
W kuchni wieczorempush({}); Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 300g makaronu spaghetti 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ząbek czosnku 2 łyżki oleju 200ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju(...)zeszkli, dodać pokrojone w kostkę papryki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną. 3. Potrawę na patelni zalać śmietaną, dodać przecier i dusić około 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli ktoś lubi ostre potrawy to można doprawić szczyptą chili. 4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać ze sosem
Danka Pichci