filetów z morszczuka, może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 100 g sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu(...)łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy. – Gdy warzywa będą miękkie, dodać starty na tarce ser, jedną łyżkę sera odłożyć. – Jajko, mąkę i majonez roztrzepać. – Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć
To co kochammieszanki pęczak, groszek, vermicelli produkowanej przez Melvit dla sieci Biedronka) 2 piersi kurczaka 3 kostki mrożonego szpinaku 1 jajko 3 łyżki parmezanu przyprawy: sól, garam masala, majeranek sos: szklanka przecieru pomidorowego ząbek czosnku przyprawy: majeranek i sól Kaszę gotujemy. Ciepłą kaszę mieszamy ze szpinakiem, aby się rozmroził. Kurczaka siekamy drobno, dodajemy do kaszy razem z jajkiem i przyprawami oraz dwiema(...)duże kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy pozostałym parmezanem i grillujemy ok. 5-10 minut. Przecier podgrzewamy w rondelku z dodatkiem przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę. #myAmbition
KucharzycaPotrzebne składniki to: 700 g mięsa wołowego cebula 3 ząbki czosnku czerwona fasola z puszki (240 g) kukurydza z puszki (2/3 puszki, około 180 g) 500-600 g passaty pomidorowej pół dużej czerwonej papryki pół dużej żółtej lub zielonej papryki 5-6 liści kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano(...)płatków chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut, dodajemy przyprawy, fasolę i kukurydzę i po około 5 minutach zestawiamy z ognia- ta część farszu gotowa. Polecam doprawić na dość ostro- reszta składników tę ostrość
Pichceniomaniapłatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska(...)drobno cheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy, smażymy dopóki mięso nie straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko. Odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki oprócz
Dzieje kuchennej Wiewióryewentualnie jeszcze pogotować, by odparować nadmiar płynu. Do słoików włożyć po 2 nacięte wzdłuż ząbki czosnku, potem włożyć do nich nieco przestygniętą fasolkę i zalać ciepłą (nie gorącą) pulpą pomidorową do szyjek słoików. Szczelnie zakręcić. Dno szerokiego garnka (w którym zmieszczą się słoiki) wyłożyć ściereczką kuchenną, ustawić na niej słoiki i wlać do garnka ciepłej wody tak, by woda sięgała(...)małej mocy od momentu zagotowania) 20 minut. Słoiki wyjąć z garnka zaraz po wyłączeniu palnika i odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. ----- Podobne: Przecier pomidorowy do słoików Fasolka do obiadu Sos pomidorowo-paprykowy na zimę
Weekendy w domu i ogrodziedojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku 500 ml wody(...)oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut. Do lecza wsypujemy kurki i pokrojone parówki, zmniejszamy gaz i mieszając doprawiamy do smaku, chwilkę gotujemy. Leczo studzimy, najsmaczniejsze jest kiedy trochę postoi. Podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolisłupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania(...)gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem
Dzieje kuchennej WiewióryWege piątek Zapraszam na kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa(...)Wraz ze mną to greckie danie przygotowały Mirabelka , Mops , Chantel i Siankoo . Składniki : 1 średni kalafior 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kawałek laski cynamonu 50ml wody sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć
Codzienne GotowanieZadziwiająca kombinacja smaków! Składniki: 250 g wędzonego boczku 300 g wołowiny 150 g wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik(...)wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim
Karczma Honoriettykaszy. S kładniki: 2 cebule 2 marchewki (przy IO bez marchewki ze względu na wysoki IG) cukinia papryka czerwona papryka żółta (lub dwie jednokolorowe) oliwa z oliwek przecier pomidorowy - około 200g (najlepszy zwykły lub gęsty sos pomidorowy) łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii sól himalajska i ziołowa do smaku pół łyżeczki pimientonu (wędzona hiszpańska papryka w proszku - u mnie pikantna(...)oliwie w kolejności: cebula, przyprawy, marchew, papryka, cukinia. Warzywa muszą być lekko chrupiące i nie rozgotowane. Podczas duszenia podlewam czasem odrobiną wody, której daję całkowicie wyparować. Na koniec dodajemy przecier i doprawiamy solą i stewią. Pasteryzuję w małych słoiczkach około 20-30 minut w piekaniku nagrzanym do 100 stopni
Cytryna&Co.kamiennej, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku, Warstwa z kaszy: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Sos: 130 g przecieru pomidorowego, 100 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kapustę i cebulę kroimy(...)Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju(...)proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić
Kulinarne blogowanierównie smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg łopatki wieprzowej, 1 papryka czerwona, 1 papryczka chili, 1 cebula, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli, ½ szkl. kukurydzy, 2 ząbki czosnku, ½ szkl. przecieru pomidorowego, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego, majeranek WYKONANIE Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę(...)smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką
słodki bratekczerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej(...)oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i szuszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy resztę oliwy. Ja powstałą masę lekko miksujemy i przekłądamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut
Mienta blogCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ "00", którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł) - pół szklanki ciepłej(...)przegotowanej wody - 4 g drożdży instant - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - 1 łyżeczkę oregano - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 200 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera
Bez Cebuli