przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:207/368)

Polędwiczki z pieczarkami 139

Polędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: ·     1 polędwiczka wieprzowa ·     ½ kg pieczarek ·     200g przecieru pomidorowego ·     3 łyżki sosu sojowego ·     Mąka pszenna do panierki ·     Olej do smażenia ·     Pieprz ·     Sól(...)drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą. 6.    Sos łączymy z mięsem. 7.    Danie gotowe. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 191

dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką(...)minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka po bretońsku 337

czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki oleju majeranek papryka ostra i słodka w proszku Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (12 godzin). Następnego dnia(...)ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i jeśli to konieczne także solą. Podajemy z pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 160

jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.     SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora, 1 mała cukinia, 1 kulka mozarelli, olej WYKONANIE(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy

słodki bratek
Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście 218

białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty  1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos:  1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia  Wykonanie :  1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.  4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem,solą i czosnkiem granulowanym. 5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut.  6. Po wyjęciu

vaniliowoczekoladowa
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 210

coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę(...)drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę

Czerwona Porzeczka
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 172

Był chrupiący kurczak ...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha.. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Sma(...)rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule  liście laurowe, ziele angielskie 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli 2,5 łyżki cukru 120 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki,na 24 godziny

Moje domowe kucharzenie
Barszcz ukraiński 157

Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone(...)minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Gyros w zupie 134

papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżeczki mąki pszennej ·        ½ szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka(...)cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6.   Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7.   Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Calzone z warzywami i mozzarellą 142

pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii   2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami opakowanie tartej mozzarelli opakowanie mrożonych warzyw 400g (użyłam mieszanki włoskiej z papryką, cukinią, brokułami, kukurydzą,marchewką i cebulą) natka pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię(...)podwojenia objętości. Warzywa rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Moje zawierały mieszankę przypraw, więc je doprawiłam. Jeśli macie mieszankę bez, doprawcie je wg uznania. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką przecieru. Na jednej połowie układamy warzywa. Posypujemy połowa mozzarelli. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą przecieru i posypujemy resztą sera. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach

Mienta blog
Ljutica – pikantny serbski keczup 66

łańcuszek szczęścia” był zdecydowanie dłuższy. Wracając jednak do tematu, smakowo polegliśmy. Ljutica jest lekko pikantna (ten element regulujecie poprzez zwiększenie/zmniejszenie użycia papryczek chilli), aromatyczna, bardzo pomidorowa i można go stosować do wielu dań. Nasz ketchup już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi(...)papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki i oczyśćcie je z gniazd nasiennych. Następnie pokrójcie w grubą kostkę. Nie zapomnijcie również obrać czosnku. Na dno garnka wlejcie olej, rozgrzejcie

Szybko Tanio Smacznie
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 192

mrożonego.  Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta brązowego cukru oliwa z oliwek łyżka masła śmietana kremówka (dla tych, którzy mogą) lub śmietanka kokosowa Homara zalewamy wodą, solimy(...)ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba.  Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy

Cytryna&Co.
Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy 227

menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę: Mercimek çorbasi Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 Ziemniak 2 ząbki czosnku 1,5L bulionu drobiowego Sól Pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 25g masła 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku Mercimek çorbasi Przygotowanie: Cebulę obieramy(...)smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego. Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku

Księga-Smaku
Ziołowo-pomidorowy sos z kurczakiem i kluseczkami (gnocchi) 317

Dziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ziołowo-pomidorowy sos z kurczakiem i kluseczkami (gnocchi) . Uwielbiamy takie połączenia. Dziś podałam sos w towarzystwie małych kluseczek. Polecam Wam takie połączenia. Do tego możecie podać zestaw surówek. Zapewniam, że każdy będzie najedzony do syta. Spróbujcie. Składniki: około 600 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 3 czubate(...)słodkiej mielonej papryki około 2 szczypty pieprzu bałkańskiego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku około 2 szczypty soli ziołowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonych liści laurowych 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki Przyprawy Kurczak Ziołowy Skworcu woda do podlania sosu podczas gotowania kluseczki do podania z sosem – polecam GNOCCHI

Słodkie okruszki
Potrawka z pieczarek 159

dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka ostrej papryki w proszku, łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy(...)ścieramy na grubych oczkach na tartce. Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy. Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego. Delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie

Lena Gotuje
Leczo z młodej cukini. 142

nawozów smakują najlepiej. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 3 łyżki oliwy 3 średnie cukinie młode 2 cebule 500 g cienkich kiełbasek 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku Cebulę(...)dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie przekładamy cebulę i posiekany czosnek chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki  lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Ljutica – pikantny serbski keczup 113

łańcuszek szczęścia” był zdecydowanie dłuższy. Wracając jednak do tematu, smakowo polegliśmy. Ljutica jest lekko pikantna (ten element regulujecie poprzez zwiększenie/zmniejszenie użycia papryczek chilli), aromatyczna, bardzo pomidorowa i można go stosować do wielu dań. Nasz ketchup już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi(...)papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki i oczyśćcie je z gniazd nasiennych. Następnie pokrójcie w grubą kostkę. Nie zapomnijcie również obrać czosnku. Na dno garnka wlejcie olej, rozgrzejcie

Szybko Tanio Smacznie
Zupka pomidorowa z ziemniakami dla dzieci 124

przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięsko dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie(...)minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji

Kolorowy Przepisownik
Zupa Kisz Masz 163

marchewki ·        1 cebula ·        2 papryki czerwone ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 łyżeczki maki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4.    Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Danie Księżniczki Sisi 121

pieczarek ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        200 g przecieru pomidorowego ·        4 łyżki ketchupu pikantnego ·        1 łyżka octu jabłkowego ·        ½ łyżeczki czosnku(...)rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 5.    Pod koniec prużenia wlewamy przecier, ketchup, ocet i doprawiamy chili oraz czosnkiem . 6.    Sos z pieczarkami i papryką układamy na mięsie. 7.    Danie gotowe. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
"Flaczki" z boczniaków. 237

ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki majeranku ok. 1 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)przez chwilę. Dodać umyte oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Całość zalać bulionem (w takiej ilości, aby lekko przykrywał warzywa). Gotować pod przykryciem do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Sałatka Król imprezy 243

wieprzowego (np z łopatki) 1 duża czerwona cebula  pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów  pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli(...)dałam pikantne paprykowe i takie polecam) 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Pomidory i sałatę pokroić w większą kostkę.Jogurt zmieszać z majonezem

Swojskie jedzonko
Bezglutenowa pizza 188

sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli morskiej. Przygotowanie: - do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy, - dolewamy ciepłą wodę oraz olej(...)miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej, aby się nie lepiło, - ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia, - gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy czosnek, pieprz ziołowy, sól i oregano i podgrzewamy aż do zagotowania sosu, - blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść

MintTaste
Gołąbki bez zawijania. 272

środku :) Składniki: 1/2 kg mięsa zmielonego ( ja miałam szynkę) 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na pół twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko 500 ml bulionu 250 ml przecieru pomidorowego (ja miałam swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym(...)Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania jak kto lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam

Agusiowe smakołyki
BIGOS JARSKI 173

gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki:   ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki  pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić(...)dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne 15 min. Pod koniec przyprawić pieprzem,papryką,kminkiem,czosnkiem,majerankiem i dodać przecier - wszystko dobrze wymieszać,dusić jeszcze chwilkę. Im dłużej stoi taki bigos tym jest smaczniejszy. Ilość przypraw według uznania

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie korzenne z pomidorami 246

Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według(...)ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem ok. 5-7 minut lub nieco dłużej aż sos będzie odpowiednio gęsty. Doprawić do smaku (uważajcie na sól - dojdą jeszcze słone śledzie

Pełny talerz
Mloda kapusta z boczkiem 189

prostu w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy 2 ziela angielskie garść posiekanego koperku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy dość drobno. W rondlu(...)odrobinę, mieszamy i przesmażamy 1 minutę. Dolewamy ok 200 ml wody, wrzucamy listek i ziele angielskie. Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dorzucamy przecier i sos, pieprzymy, mieszamy i dusimy do momentu aż kapusta będzie mięciutka, powinna wręcz się rozpadać. Nakładamy na talerze lub do miseczek, posypujemy koperkiem i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żeberka duszone w pomidorach 136

miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonej kozieradki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ). Czosnek rozcieramy(...)oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min. Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste

R'n'G Kitchen