przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:216/368)

Zupa kuleczkowy Misz Masz 98

listki laurowe ·        4 ziarna ziela angielskiego ·        Vegeta ·        Przecier pomidorowy ·        2 łyżeczki mąki pszennej Składniki na kuleczki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        Cebula(...)Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, chwilę prużymy. 6.    Przekładamy do ziemniaków i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 7.    Doprawiamy vegetą. 8.    Następnie przecier. 9.    Przygotowujemy kotleciki: do miski przekładamy mięso. 10.                     Cebulę obieramy

Kulinarna Chwila
Środa: Enchilada 266

parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku(...)chili, kminu rzymskiego, połową łyżeczki czosnku i oregano oraz szczyptą cynamonu. Wsyp na rozgrzaną oliwę, mieszając smaż przez około minutę aż mieszanka ściemnieje i zacznie pachnieć. Dodaj 2 łyżki przecieru, rozmieszaj z zasmażką, a następnie stopniowo wlej 2 szklanki bulionu, mieszając intensywne (najlepiej trzepaczką), żeby w sosie nie powstały grudki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez

Niedzielny kucharz
Lasagne z mięsem i szpinakiem 154

lasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa prowansalska, pieprz, sól, bazylia, oregano 4 łyżki masła 3 łyżeczki kopiaste mąki pszennej 100 g startego sera gałka muszkatołowa olej do smażenia Wykonanie:   Cebulę(...)zmrożony szpinak. Szpinak tak długo podsmażamy aż cała woda z niego odparuje i doprawiamy solą i pieprzem, szpinak odstawiamy. Do mięsa mielonego doprawiamy czosnkiem, wlewamy naszą pasatę firmy Jamar , przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5 minut - doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 116

zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury.  250 g makaronu rurki  600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka(...)podsmażamy na oleju. Gdy się ładnie zeszkli dodajemy mięso. Pilnujemy i rozgniatamy widelcem, aby się nie zbiło w grudy, podsmażamy aż się lekko zrumieni. Do dużej miski wylewamy przecier, dodajemy jajka i przyprawy. Zazwyczaj do takich zapiekanek dodaje się ser, aby całość związał i nadał jej kształtu po upieczeniu. Ja postanowiłam ulżyć kaloryczności, 100 g jajka ( niecałe dwa ) to około

Dieta moja pasja
Pizza z leśnymi grzybami 157

grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać(...)będzie się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.  Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min.  Smacznego

Gaździnka warzy
Imprezowe Roladki 92

papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        10 dag sera żółtego ·        200 g przecieru pomidorowego ·        4 łyżki ketchupu pikantnego ·        1 łyżka musztardy sarepskiej ·        ½ łyżeczki cukru(...)mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.    Roladki przekładamy do naczynia z gotującą wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 4.    Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą. 5.    Paprykę oraz ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z sosem, 10 minut gotujemy

Kulinarna Chwila
Leczo do słoików na zimę 108

cebulą, później wystarczy tylko podsmażyć pieczarki i kiełbaskę i mamy pyszne danie 2 kg papryki  czerwonej lub kolorowej 2 kg cukinii/kabaczka 1 kg cebuli 200/250 gramów koncentratu pomidorowego 30% 4/5 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka octu olej do smażenia Jeżeli mamy dojrzałą cukinię lub kabaczka to obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek, natomiast(...)pokrojoną cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę chwilkę przesmażamy na koniec dodajemy cukinię i przyprawy całość dusimy pod przykryciem do miękkości (dobrze aby warzywa się nie rozgotowały) Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotową bazę do leczo przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15/20 minut od momentu zawrzenia wody. Gotowe wyciągamy i obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego

Andzia Pichci
Zupa pomidorowa 200

najlepiej jakaś wodnista typu rosół, pomidorowa czy też barszcz, reszta zup w zasadzie może nie istnieć. Jakbym miała gotować dla siebie to prawdopodobnie wcale bym ich nie robiła. A pomidorowa to odwieczny dylemat z makaronem czy z ryżem? Jak dla mnie nie ma takiego znaczenia ale dla rodzinki już tak, córka za makaronem przepada a mąż woli z ryżem(...)litry wody porcja rosołowa włoszczyzna do rosołu: marchew, pietruszka, kawałeczek selera, cebula, kawałek poru 4-5 kulek ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 2-3 pomidory lub słoik/kartonik przecieru pomidorowego (najlepszy domowy) sól, pieprz, cukier do smaku śmietana 30% (do zabielenia tak z pół szklanki może trochę więcej) 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności ile zupy mamy

Mam apetyt na ...
CURRY Z CIECIERZYCY 126

pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy  3 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy szczypta chili  sól,pieprz Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną(...)kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek.  Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz kurkumę. Gotować ok 30 min,aż składniki będą miękkie. Dodać ciecierzycę,doprawić solą,pieprzem i szczyptą chili ( uważnie by nie było zbyt ostro).  Gotowe curry można posypać posiekaną

Niespełnione zdolności kulinarne
Flaczki z włołowiny,drobiu i żołądków. 94

lubią. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot) pałki z kurczaka 1200 kg marchew 4 szt 4 ząbki czosnku żołądki z kurczaka 1 kg 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 garście majeranku 2 łyżeczki  papryki czerwonej łagodnej 1  łyżeczka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku gar 8 litrów wody Wykonanie(...)marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową  i starty czosnek.Gotujemy do momentu , aż mięso będzie miękkie( obieramy kurczaka) wołowinę kroimy drobno.Dodajemy przecier pomidorowy i na końcu majeranek.Gotowe

Różowa kuchnia
Makaron z cukinią i białą fasolą 157

pomidory z oleju 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów przyprawy: vegeta natur, pieprz ziołowy, szczypta soli, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy(...)łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem. Potem dodajemy cukinię i suszone pomidory, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Dodajemy fasolę, łyżkę przecieru, doprawiamy do smaku, chwilę jeszcze przesmażamy, łączymy z odcedzonym makaronem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 136

użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, dodaję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą(...)szerokiego naczynia.  Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka, mieszam i doprawiam (sól, pieprz, papryka słodka). Całość duszę jeszcze 10 minut.  W naczyniu

Gotowanie i blogowanie
Ryba po grecku 95

grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę obrałam(...)przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier, podsmażoną cebulkę z porem i dusiłam całość ok 5 minut.  Uduszone warzywa przełożyłam do półmiska, na zmianę z ugotowaną na parze rybą

nietadieta
KLOPSIKI I BOROWIKI 102

mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie(...)garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z przecierem i 1 łyżką mąki, wlać do gotujących się klopsów i gotować jeszcze około 20 minut. Jeśli chodzi o grzyby to przygotowuję sobie je jesienią i mrożę. Grzyby należy najpierw dokładnie oczyścić

Kuchnia w opałach
Łosoś w warzywach 102

WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów po 100-150g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się w ustach. Dodajemy przecier pomidorowy, natkę, pietruszki, doprawiamy do smaku. W warzywach robimy lekkie wgłębienia i układamy w nie filety łososia surowe. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Skrapiamy sokiem

Dorota Smakuje