WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów po 100-150g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się w ustach. Dodajemy przecier pomidorowy, natkę, pietruszki, doprawiamy do smaku. W warzywach robimy lekkie wgłębienia i układamy w nie filety łososia surowe. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Skrapiamy sokiem
Dorota SmakujeDanie długo gotowane, ale warte zachodu. Składniki: 400 g goleni wołowej z kością 400 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki czerwonego wina 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g mąki 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i pietruszki umyłem, obrałem, pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekałem. Mięso umyłem, osuszyłem(...)masła do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełożyłem do garnka. Na tej samej patelni zeszkliłem cebulę, dodałem czosnek i pokrojone warzywa. Smażyłem przez około 3 minuty, przełożyłem do wołowiny. Dodałem przecier pomidorowy, wino i dolałem tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodałem ziele angielskie, liście laurowe, zamieszałem, przykryłem garnek. Dusiłem, aż mięso było miękkie (ok. 2 godziny ). Doprawiłem
R'n'G Kitchennaprawdę wystarczy wszystko wrzucić do gara, ugotować, doprawić i gotowe :) Składniki: * 1 główka świeżej młodej kapusty * pasek żeberek wieprzowych * 200 g kiełbasy typu śląska * 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, zalać(...)kapustę. Dodać ją do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać przecier pomidorowy, wsypać przyprawę do bigosu, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze około 5 minut
Zrób to smacznietłuste i wysokokaloryczne posiłki. Dietetyczna lasagne z cukinii Składniki ( na ok. 4 porcje): 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 4 cebule 1 passata/przecier pomidorowy 1 cukinia 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazyli 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 ząbek czosnku sól himalajska, pieprz 1 liść laurowy Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie(...)warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze minute. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być dość zwarty, nie może być rzadki). Dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Chwilę gotuj
wegujemyłyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 g mielonej wołowiny sól, pieprz sos: 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki 250 ml gorącego bulionu wołowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą(...)smaży na mniejszej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy na rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką
Dzieje kuchennej Wiewiórymarchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać mięso mielone (doprawić solą, pieprzem oraz papryką) i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie obrać marchewkę(...)następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić w niej przecier pomidorowy i wlać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Najważniejszy w kuchni jest smak. Jeżeli uznacie, że brakuje Wam jakiś przypraw – śmiało możecie je dodać. Zupę możemy zwieńczyć kleksem
Ania i Marcin gotujączerwoną oraz papryczką pepperoni. Z dodatkiem ryżu smakuje wybornie ! Składniki: 1 połowa fileta z kurczaka 1 czerwona papryka 1 połowa średniej cebuli 1/3 papryczki pepperoni bez nasion 500 g przecieru pomidorowego sól pieprz przyprawa do kurczaka 1 torebka ryżu oliwa Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Z dwóch stron obsypujemy przyprawą do kurczaka, solą(...)również oczyszczamy z pestek i kroimy drobniutko. Cebulę obieramy z łupin, myjemy i kroimy drobno. Obie papryki i cebulę przesmażamy na patelni. Następnie dodajemy do garnka z filetem, zalewamy przecierem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec próbujemy na smak, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego
Gotuj z Mąkąsolą. Dokładnie mieszamy. 7. Dusimy pod przykryciem ok 20 min. 8. Nastepnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwona paprykę, posiekaną papryczkę chili,2 kostki gorzkiej czekolady i 130 ml passaty pomidorowej. 9. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. 10. Do garnka dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem(...)Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58 Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31 Cukier 15 4 0 0 4 Boczek wędzony i parzony 191 60 7.8 17.4 0.84 Przecier pomidorowy - Passata Eko 123 430 5.72 1.12 22.36 Czekolada gorzka (70- 85% zawartości kakao) 60 10 0.78 4.26 4.59 Papryka czerwona 64 230 2.99 1.15 15.18 Papryka chili
Atlas Smakówmięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy) Wykonanie: 1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę(...)dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki. 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić całość. 5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego
Mama z miastadziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek . Skworcu wie, co dobre. Składniki 1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 papryki czerwone 1 szklanka passaty pomidorowej olej rzepakowy do smażenia 3 pętka wędzonych frankfurterek 1 szczypta kozieradki 1 szczypta mielonej czerwonej papryki 1 szczypta wędzonej mielonej papryki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)miękkości. Odsączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki
R'n'G Kitchennowości. W kuchni jestem elastyczna i lubię bazować na rożnych produktach, choć mam jedną słabość i nagminnie używam w kuchni pomidorów pod rożnymi postaciami, surowych, z puszki, passat pomidorowych, przecierów własnej produkcji lub kupnych itp. A że pomidory są bardzo zdrowe to w sumie moja słabość wychodzi nam z korzyścią dla zdrowie. Mój mąż jako 100% zadeklarowany mięsożerca, choć patrzy(...)bardziej jest w podświadomości niż żołądku, bo do lodówki zaraz nie biegnie. A więc zaczynam serię dań bezmięsnych wegańskimi medalionami z Amarantusa, soczewicy i słonecznika podanych w sosie pomidorowym. Dla mnie BOMBA! Witaminowo energetyczna oraz smakowa :) Co prawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne. Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy
W kuchennej krainiepolecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej(...)piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy
O kuchni z uczuciemszczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki(...)Pieczarki pokroić w półtalarki, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Wszystko zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do kaszy. Wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, i przyprawę włoską lub oregano. Wymieszać. Przelać do kaszy. Wymieszać. Piec w 180 stopniach 25 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić(...)paprykę, papryczkę chilli- wymieszać. Dodać dynię i paprykę, wymieszać z przyprawami. Dodać soczewicę i zalać 4 wodą, żeby przykrywała całość. Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną. Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut. Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Jeżeli podoba Ci się ten przepis to polubisz też
Smaczny zeszytbaaardzo smaczny. Składniki: 4 placki wrap pół kg mięsa mielonego z szynki mała puszka kukurydzy mała cebula szpinak cała paczka kilka czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 100 g sera gorgonzola picante (opcjonalnie – ja dałam) 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka słodkiej(...)dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Dodajemy przecier i odstawiamy. 2. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak. Przyprawiamy solą ziołową, ziołami, wciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy ser gorgonzola. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Studzimy. 3. Podgrzewamy wrap
Mama z miastacebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 % SURÓWKA(...)strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem. Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipapryki, pokrojone w kostkę 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion, przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy
Aromatyczne PodróżeWczoraj mieliśmy z Madzią 3 rocznicę ślubu i dzień wcześniej Madzia powiedziała, że na jutro (czyli na rocznicę) na śniadanie chce mieć pomidorowe bułeczki. No nie wypadało mi odmówić :) Pognałem ją tylko do sklepu żeby kupiła co trzeba, czyli suszone pomidory i stwierdziłem, że ewentualnie tym razem - w drodze wielkiego wyjątku - mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie(...)wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml przecieru pomidorowego 100 g suszonych pomidorów Zaczynamy od drożdży, czyli robimy zaczyn. Czyli po prostu rozpuszczamy w kubku drożdże w wodzie razem z miodem. Odstawiamy na jakieś 15 minut żeby lekko
Marder&Marder Manufacture