nowości. W kuchni jestem elastyczna i lubię bazować na rożnych produktach, choć mam jedną słabość i nagminnie używam w kuchni pomidorów pod rożnymi postaciami, surowych, z puszki, passat pomidorowych, przecierów własnej produkcji lub kupnych itp. A że pomidory są bardzo zdrowe to w sumie moja słabość wychodzi nam z korzyścią dla zdrowie. Mój mąż jako 100% zadeklarowany mięsożerca, choć patrzy(...)bardziej jest w podświadomości niż żołądku, bo do lodówki zaraz nie biegnie. A więc zaczynam serię dań bezmięsnych wegańskimi medalionami z Amarantusa, soczewicy i słonecznika podanych w sosie pomidorowym. Dla mnie BOMBA! Witaminowo energetyczna oraz smakowa :) Co prawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne. Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy
W kuchennej krainiepolecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej(...)piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy
O kuchni z uczuciemszczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki(...)Pieczarki pokroić w półtalarki, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Wszystko zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do kaszy. Wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, i przyprawę włoską lub oregano. Wymieszać. Przelać do kaszy. Wymieszać. Piec w 180 stopniach 25 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić(...)paprykę, papryczkę chilli- wymieszać. Dodać dynię i paprykę, wymieszać z przyprawami. Dodać soczewicę i zalać 4 wodą, żeby przykrywała całość. Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną. Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut. Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Jeżeli podoba Ci się ten przepis to polubisz też
Smaczny zeszytbaaardzo smaczny. Składniki: 4 placki wrap pół kg mięsa mielonego z szynki mała puszka kukurydzy mała cebula szpinak cała paczka kilka czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 100 g sera gorgonzola picante (opcjonalnie – ja dałam) 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka słodkiej(...)dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Dodajemy przecier i odstawiamy. 2. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak. Przyprawiamy solą ziołową, ziołami, wciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy ser gorgonzola. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Studzimy. 3. Podgrzewamy wrap
Mama z miastacebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 % SURÓWKA(...)strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem. Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipapryki, pokrojone w kostkę 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion, przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy
Aromatyczne PodróżeWczoraj mieliśmy z Madzią 3 rocznicę ślubu i dzień wcześniej Madzia powiedziała, że na jutro (czyli na rocznicę) na śniadanie chce mieć pomidorowe bułeczki. No nie wypadało mi odmówić :) Pognałem ją tylko do sklepu żeby kupiła co trzeba, czyli suszone pomidory i stwierdziłem, że ewentualnie tym razem - w drodze wielkiego wyjątku - mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie(...)wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml przecieru pomidorowego 100 g suszonych pomidorów Zaczynamy od drożdży, czyli robimy zaczyn. Czyli po prostu rozpuszczamy w kubku drożdże w wodzie razem z miodem. Odstawiamy na jakieś 15 minut żeby lekko
Marder&Marder ManufactureCzęstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą(...)minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Paprykę i cebulę przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek i zalać bulionem. Gotować przez przez kilka minut. Następnie dolać przecier, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksować na krem. Podawać z grzankami. Smacznego
Pasja Smakuduże cebule 1 łyżka miodu ok 100 ml oleju roślinnego do smażenia 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskie świeżo zmielony czarny pieprz 500 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy 200g i woda aby powstał nam lekki sos Przygotowanie: Śledzie wkładamy do zimnej wody z octem do wypłukania z soli na około 30 - 60 minut. Osuszamy papierowym ręcznikiem(...)patelni, wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie i sól. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed samym końcem smażenia dodajemy przecier pomidorowy 200 g i ok 150 ml wody aby wytworzył nam sie cebulowo pomidorowy sos. Ewentualnie podlewamy passatą pomidorową. Wszystko razem gotujemy przez ok. 2 minuty, dodajemy odcedzone rodzynki i zagotowujemy
Życie zaczyna się w kuchniporcje: - 200 g ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz ziołowy - 1- 2 łyżka oleju do smażenia - odrobina wody Wykonanie Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie(...)kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku. Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego
Health-Fit-Lifepapryka żółta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli , może też być czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo(...)duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i paprykę. Dodać czosnek, kumin, papryki w proszku i oregano. Podsmażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego kurczaka, pomidory i przecier. Zamieszać. Gotować ok. 20 minut na małej mocy. 5 minut przed końcem dodać fasolę i jalapeno. W międzyczasie przygotować quinoa. Ziarna przesypać na bardzo gęste sitko, przepłukać kilka razy. Przełożyć
Pełny talerzpodróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól(...)około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić
wyzwania kuchennewobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas(...)mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)250 g letniej wody2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki suchych drożdży1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka cukruna sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oreganododatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanudo posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula · 1 papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · 200 g przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej Składniki(...)kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy papryka oraz solą. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz ogórki. Dziesięć minut smażymy, następnie dodajemy przecier oraz ketchup, dwie minuty gotujemy. 3. Gotowy farszem smarujemy całą powierzchnie każdego naleśnika, zwijamy w roladę i kroimy na 10 cm kawałki. 4. Naleśniki układamy
Kulinarna Chwila