przeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację. Składniki: 10 filetów śledziowych (matias) – ok 800 g 3 cebule – ok 270 g 1 łyżka cukru – 10 g 150 g przecieru pomidorowego 100% sól do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy ziele angielskie(...)Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości. Dodać pozostał oliwę, przecier, cynamon, majeranek i cukier. Smażyć razem ok 2 minut. Następnie wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i krótko przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić
Ola la LCHFszczypta cukru 3 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy SOS: 2 łyżki oliwy 2 cebule 5 pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych(...)ładnie wyrośnie, następnie dzielimy na pół i z każdego kawałka formujemy okrągły placek. Sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą
Rozpustne gotowanielepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne. Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule 1 łyżka masła 1 papryczka chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy(...)zrumienienia *** *** Do cebuli dolewamy około 500ml wrzątku, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki *** *** Dodajemy liść laurowy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Dokładamy podsmażone mięso *** *** Dodajemy także przecier pomidorowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 45 minut – do miękkości mięsa. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką
Blog z Apetytemaromatycznym sosie pomidorowym. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu 500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2 ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek parmezan **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta(...)podsmażamy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, które szklimy, mieszając od czasu do czasu . Warzywa zalewamy passat ą, dodajemy 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego i kilka listków bazylii . Sos doprawiamy sol ą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie r óżyczki kalafiora
La grande e la piccola cuocaporcji (gotowałam dla caaałej rodziny i jeszcze trochę zostało), jeżeli gotujesz dla 3-4 osób połowa składników będzie idealna 300 g suchej w sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku 3-4 cebule 10 połówek suszonych pomidorów (w sumie im więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego(...)dokładnie. Dodaj szklankę wody, mieszaj aż soczewica wchłonie płyn. Kolejno dodaj sok pomidorowy/passatę oraz suszone pomidory. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeżeli użyłeś passaty, czyli bardzo gęstego przecieru pomidorowego to konieczne może być dodanie jeszcze wody, wszystko to kwestia gustu, tego jakiej konsystencji lubisz sosy. Teraz dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą
greenscarfcebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina 1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj(...)Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy
Niezły Młynekmarchewki, 1/2 kg mięsa mielonego, puszka groszku, 3 cebule, kawałek selera i pora, 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 1/2 czerwonej papryki, przecier pomidorowy, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano(...)podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw
Z miłości do słodkościwywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńmoże się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli(...)małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy(...)nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym
Cooking Monsterdzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany dodatkowo: olej do smażenia, gęsta śmietana Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, a następnie przekładamy(...)Pieczarki i pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z mąką, dolewamy do mięsa z pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć. Gotowy sos rozkładamy na plackach i ozdabiamy śmietaną
Czary - gary w kuchniduża , spokojnie starcza na 2 dni dla 5 osób - warto gotować ekonomicznie :) Składniki: - 1,5 kg mięsa wieprzowego - 0,5 kg pieczarek - 3 duże cebule - 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka, papryka mielona ostra, kurkuma, zioła prowansalskie - do smaku - mąka do posypania mięsa - łyżka masła Cebule obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki również obieram(...)wysokości mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości, mieszając co jakiś czas aby nic nie przywarło do dna garnka. Mniej więcej 15-20 minut przed końcem gotowania dodaję przecier i przyprawy
Kuchnia Pełna Emocjiobrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu lub wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia(...)Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli
Blog z Apetytemkminku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z połowy limonki do posypania: ½ łyżki oleju kokosowego posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść) ½ łyżeczki papryki kolendra Instructions Rozgrzać piekarnik do 190 stopni(...)minutach pieczenia dodać do marchewek. Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody). Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki
Cooking for Emily