mozzarellą i suszonym lubczykiem, z tartym żółtym serem, parmezanem, grana padano, pokruszonym camembertem, same chrupiące. Składniki: 1 kg pomidorów obranych ze skórki lub nie 3 czerwone papryki 500 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 małe cebule 2 większe łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka i ostra oliwa z oliwek Przygotowanie(...)ziołami prowansalskimi, ostrą i słodką papryką, wymieszaj. Zapiekaj ok. 20 minut, uważaj by skórka od papryki się nie przypaliła. Po tym czasie paprykę połącz z pomidorami w garnku, dodaj przecier, gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj, przypraw do smaku, podawaj. Smacznego Moje rady: paprykę kroję w kostkę, piekę, ale później nie obieram ze skórki stąd ważne, by jej nie przypalić, mieszać
Zasmakuj Kuchnidodać podsmażone mięso mielone. W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów - 250 ml przecieru pomidorowego - woreczek kaszy jaglanej - 4 - 5 papryk - 2 średniej wielkości cukinie - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 5 plasterków suszonych pomidorów - oliwa z oliwek - 100 g sera typu feta(...)goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przecier i pomidory z puszki. Całość smażymy przez około 15 min. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy
Pan i Pani Smith w kuchnimarchewki, średniej wielkości 2 pasternaki 100 ml posiekanej natki pietruszki garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki pomidorowego przecieru 3 grillowane papryki w zaprawie octowej ½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonych chili płatków 4 goździki 2 liście laurowe 100 ml wrzątku sól do smaku Na dużej patelni(...)kostkę czosnek i smaż na małym ogniu przez minutę. Następnie zetrzyj marchewkę i pasternak na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli. Wlej wrzątek z rozmieszanym w nim przecirem pomidorowym, dodaj całe goździki, liście laurowe i smaż aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Dopraw warzywa solą, pieprzem i chili
codojedzeniafareast-language:EN-US;} Składniki Fasolka po bretońsku 3 szklanki świeżej fasoli Jaś 40 gad łopatki wieprzowej lub szynki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku(...)delikatnym bulionem tak, żeby wszystko było pod wodą i dusić ok 1 godz. Dodać obgotowaną fasolę, przyprawy (bez świeżego tymianku) i zagotować. Dusić fasolę z wieprzowiną kolejną godzinę. Wlać przecier pomidorowy i dusić aż fasolka będzie zupełnie miękką i puści tzw. „mąkę”. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać świeży tymianek. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Gotujemy i jemydrożdże 5 g 2 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli 250 ml letniej wody Sos: pomidory krojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka 5 plasterków (cienkie) 5 średniej wielkości pieczarek garść zielonych oliwek kilka słupków papryki żółtej(...)potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki. Przykryte ściereczką odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać przyprawy. Wlać pomidory. Zagotować i dodać przecier oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę
Karola gotujeczemu nie? Przynajmniej zioła lubię. Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe. Składniki -400 ml wody -400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta) -400 g pomidorów z puszki (obranych) -1/2 szklanki liści bazylii -1 łyżka oliwy z oliwek -1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę(...)czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc. Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 - 2 łyżeczkami cukru. Doprowadzić do wrzenia
Zielona KuchniaBOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina(...)papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego
Zgrabne Gotowaniełyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę(...)ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem
Czary - gary w kuchnimielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 80 dag kapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz - ziele angielskie, listek laurowy - śmietana 18% Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą(...)porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródboczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki podsmażyć na oliwie, przełożyć bez tłuszczu do żaroodpornego naczynia (najlepszy do tego celu byłby garnek(...)piekarnika na kolejne 4 min. Temperaturę zmniejszyć do 160 C, wyjąć naczynie, dodać wino i bulion tak, by mięso było ledwo przykryte. Dorzucić czosnek, marchew, cebulę, liść laurowy i przecier. Wstawić do piekarnika na 0,5 h, następnie przykryć i piec jeszcze 2-2,5 h. Pod koniec pieczenia można jeszcze dodać małe cebulki. Podawać z przyrządzonymi osobno małymi pieczarkami
Przepysznik - BLW i nie tylkomyślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków świeżej bazylii tarty ser Cheddar A jak to zrobić: Bakłażana pokroić w 1 cm kostkę, obficie posolić, wymieszać(...)ręczniku). Smażyć przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, aż bakłażan zmięknie. W trakcie smażenia, podlewać go delikatnie wodą po gotowanym makaronie, aby się lekko podgotował. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i suszonym oregano. Gotować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Na koniec wsypać posiekaną bazylię i łyżkę
Kuchnia w opałachPodstawą dobrej pizzy jest sos do pizzy i spód do pizzy . Ostatnio przygotowałam całkiem nowy sos i oczywiście zaraz upiekłam pizzę. Tym razem wykorzystałam pomidorowe passata i pomidorowe purre i wiecie co, sos do pizzy smakował przepysznie. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia pizzy, piekę pizzę właśnie w ten sposób, na rozgrzanym kamieniu. Tym razem nie pożałowałam sosu(...)pizza z ekologicznym oregano. Oregano dodałam również do sosu. Pizza sos ponoć musi zawierać oregano. Zgadzam się! Sos do pizzy ½ l sosu Składniki: ½ l passata z pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Wszystkie składniki na sos wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc do przegryzienia. Spód
codojedzeniakalafiora mrożonego 2 duże cebule 200 g groszku mrożonego 2 kostki szpinaku mrożónego w brykiecie 3 świeże ostre papryczki 3 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek kolendry - opcjonalnie PRZYPRAWY: 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżeczki soli DODATKOWO: sezam do obtoczenia * olej do smażenia * Lepiej użyć jasnego sezamu(...)papryczkę drobno kroimy, rozgniatamy czosnek, ścieramy imbir i wszystko dodajemy do masy. Jeśli mamy świeżą kolendrę drobno ją siekamy i również wrzucamy do warzyw. Dorzucamy przyprawy i oraz przecier i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się połączyły z warzywami. Z warzywnej masy formułujemy wałeczki nieco grubsze niż palec, o długości 6 - 8 cm i od razu obtaczamy w sezamie
Kuchnia od dwojgaKotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy(...)przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą
Kucharzycacalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 cukinia 2 świeże pomidory 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie) 1 duża czerwona cebula 2 papryki (czerwona i żółta) kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej) 1 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek około 1/3 łyżeczki(...)albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości
Słodkie okruszki