przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:224/368)

Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 200

łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji(...)Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu. Jak przygotować sos: Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego

Słodkie okruszki
Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku 140

bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! Domowy ketchup z cukinii Do przygotowania ketchupu z cukinii będziecie potrzebować: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 500 g koncentratu pomidorowego 300 g cukru (u mnie cukier brązowy) 200 ml octu (1 szklanka) 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy) 1 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki chilli soli (ja używam różowej soli himalajskiej(...)całość wrzucamy do garnka. 4. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Po tym czasie, dodajemy ocet oraz przecier pomidorowy i całość miksujemy. 6. Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 7. Tak przygotowane

Okiem Blondynki by McBlondi
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 112

Cześć Dzisiaj będzie wypróbowany w zeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania(...)smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Kapelusze pieczarek umyj, osusz i ewentualnie zdejmij z nich skórę (tak samo jak oczyszcza się kapelusze maślaków). Jajko sparz. Cebule

blog.moje-pasje.info
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 126

łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju(...)pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 164

być jakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami:   SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek(...)wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje.  Tuńczyka osączamy z oleju

Czary - gary w kuchni
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 82

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy(...)zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze

nietadieta
Kasza z mięsem i warzywami czyli danie jednogarnkowe z piekarnika 122

perłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchew 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 400 ml wody 300 g przecieru pomidorowego 80 g śmietany 18% 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na kawałki(...)natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu. 3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się z wody, przecieru i śmietany do których dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa i mięso w naczyniu. 4. Przykrywamy

karolgotuje
Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym 264

mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18% przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy *** *** Paprykę(...)Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Zupa krem z pomidorów i papryki 124

mozzarellą i suszonym lubczykiem, z tartym żółtym serem, parmezanem, grana padano, pokruszonym camembertem, same chrupiące. Składniki: 1 kg pomidorów obranych ze skórki lub nie 3 czerwone papryki 500 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 małe cebule 2 większe łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka i ostra oliwa z oliwek Przygotowanie(...)ziołami prowansalskimi, ostrą i słodką papryką, wymieszaj. Zapiekaj ok. 20 minut, uważaj by skórka od papryki się nie przypaliła. Po tym czasie paprykę połącz z pomidorami w garnku, dodaj przecier, gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj, przypraw do smaku, podawaj. Smacznego Moje rady: paprykę kroję w kostkę, piekę, ale później nie obieram ze skórki stąd ważne, by jej nie przypalić, mieszać

Zasmakuj Kuchni
Dietetyczny obiad. Faszerowana papryka: kaszą jaglaną, pomidorami i serem feta 332

dodać podsmażone mięso mielone.  W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów - 250 ml przecieru pomidorowego - woreczek kaszy jaglanej - 4 - 5 papryk - 2 średniej wielkości cukinie - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 5 plasterków suszonych pomidorów - oliwa z oliwek - 100 g sera typu feta(...)goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min.  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.  Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przecier i pomidory z puszki.  Całość smażymy przez około 15 min. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryba po grecku z czarniakiem 118

marchewki, średniej wielkości 2 pasternaki 100 ml posiekanej natki pietruszki garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki pomidorowego przecieru 3 grillowane papryki w zaprawie octowej ½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonych chili płatków 4 goździki 2 liście laurowe 100 ml wrzątku sól do smaku Na dużej patelni(...)kostkę czosnek i smaż na małym ogniu przez minutę. Następnie zetrzyj marchewkę i pasternak na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli. Wlej wrzątek z rozmieszanym w nim przecirem pomidorowym, dodaj całe goździki, liście laurowe i smaż aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Dopraw warzywa solą, pieprzem i chili

codojedzenia
Fasolka po bretońsku z łopatką, czosnkiem i świeżym tymiankiem 108

fareast-language:EN-US;} Składniki Fasolka po bretońsku 3 szklanki świeżej fasoli Jaś 40 gad łopatki wieprzowej lub szynki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku(...)delikatnym bulionem tak, żeby wszystko było pod wodą i dusić ok 1 godz. Dodać obgotowaną fasolę, przyprawy (bez świeżego tymianku) i zagotować. Dusić fasolę z wieprzowiną kolejną godzinę. Wlać przecier pomidorowy i dusić aż fasolka będzie zupełnie miękką i puści tzw. „mąkę”. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać świeży tymianek. Podawać z pieczywem lub ziemniakami

Gotujemy i jemy
Pizza z szynką i rukolą 183

drożdże 5 g 2 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli 250 ml letniej wody Sos: pomidory krojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka 5 plasterków (cienkie) 5 średniej wielkości pieczarek garść zielonych oliwek kilka słupków papryki żółtej(...)potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki. Przykryte ściereczką odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie  podsmażyć czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać przyprawy. Wlać pomidory. Zagotować i dodać przecier oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę

Karola gotuje
Zupa pomidorowa z mascarpone i bazylią 107

czemu nie? Przynajmniej zioła lubię. Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe. Składniki -400 ml wody -400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta) -400 g pomidorów z puszki (obranych) -1/2 szklanki liści bazylii -1 łyżka oliwy z oliwek -1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę(...)czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc. Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 - 2 łyżeczkami cukru. Doprowadzić do wrzenia

Zielona Kuchnia
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 174

BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli  - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina(...)papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego

Zgrabne Gotowanie
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 125

łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę(...)ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.  Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem

Czary - gary w kuchni
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 378

mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 80 dag kapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz - ziele angielskie, listek laurowy - śmietana 18% Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą(...)porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród