przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:230/368)

Kurczak po chłopsku 112

kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka łyżek kukurydzy z puszki 400ml bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona(...)paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Jedną łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy do gotującej się potrawy. Całość mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Danie zdejmujemy z ognia

Blog z Apetytem
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i twarogiem wędzonym 249

który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody Paprykę(...)kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie na ogień, dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować. Natkę pietruszki razem z łodyżkami włożyć

https:KKuchniaMniam
smazona brukselka w sosie pomidorowym 96

Składniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować   (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny

w mojej kuchni
Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku. 168

kurczaka 30 dkg cukinii cebula ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać(...)Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu  ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso zrobi się twarde

Maślane ciasteczko
Kurczak po meksykańsku 4616

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetu z kurczaka 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g, mogą być pomidory w puszce) 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku sól, pieprz, kmin rzymski, słodka i ostra papryka w proszku kolendra do posypania olej(...)mięso. Smażyć około 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie na patelnię dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę poddusić, dodać kukurydzę, fasolę, przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, kminem rzymskim. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę cukru. Dusić około 5 minut. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlać odrobiną wody. Na koniec

Danka Pichci
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY 457

Przecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką.    Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat. Składniki:   4- 5 kg pomidorów z dużą ilością(...)ogniu ok 20 min by pomidory się rozpadły a nadmiar płynu wyparował. Odstawić do przestygnięcia,następnie zmiksować - ja robię to blenderem kielichowym,ale ręczny również da radę. Gdy cały przecier będzie już zmiksowany przecieramy go przez sito z drobnymi oczkami.Najlepiej nakładać małe porcje,to co zostanie nieprzetarte wyrzucić. Po przetarciu uzyskamy płynny przecier,który ponownie podgrzewamy,gotujemy na wolnym ogniu

Niespełnione zdolności kulinarne
ZUPA GULASZOWA 112

wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka pietruszki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej(...)pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują. Na koniec posypać natką pietruszki. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Potrawka z fasoli z chorizo 140

piekarniku. Zapraszam! Składniki : 250g suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie :  Fasolkę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić(...)kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut. Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można było rozrzedzić/dorobić sos, gdyby

Codzienne Gotowanie
STROGONOW + FILMIK 235

łyżki mąki do obtoczenia mięsa  300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)liść ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną z wodą

Kulinarne Fantazje Marioli
Bałkański sos do makaronu 168

spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie(...)czym dokładnie myjemy - tak przygotowaną oberzynę wrzucamy do usmażonego mięsa. Paprykę kroimy w paski wrzucamy na patelnię. Całość często mieszając dusimy kilka minut. Gdy składniki zmiękną wlewamy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy czubricą, papryką słodką (lub ostra jak kto lubi), solą i pieprzem. Smażymy aby nadmiar wody odparował. Przed podaniem sos mieszamy z tymiankiem i bazylią. Makaron gotujemy

sierotka maRysia w kuchni
Barszcz ukraiński 147

ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku(...)wolnym ogniu przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z papryką 114

czerwone papryki 2 cebule 2 średnie marchewki 2-3 ząbki czosnku (ilość wg uznania) 1 puszka pomidorów (w sezonie najlepiej użyć świeżych pomidorów , najlepiej podłużnych) 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  800 ml bulionu  sól , pieprz 1/2 łyżczeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii  1 łyżeczka słodkiej papryki odrobina papryczki chili (ilość wg uznania) oliwa(...)tego puszkę pomidorów lub świeże pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki).  Warzywa podlać przygotowanym wcześniej bulionem i wszystko razem pogotować do uzyskania miękkości.  Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: suszoną bazylię, sól, pieprz, słodką paprykę , lubczyk oraz cukier. Wszystkie składniki razem zblenderować na gładki krem i podawać. Zupa ma lekko słodkawy smak, jednak jej aromat jest

Aromatyczne Podróże
Domowa pizza na grubym cieście 140

drożdży 4 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Szczypta cukru 1 łyżeczka soli Szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Sos: 6 łyżek przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki:    20 dag sera żółtego tartego(...)patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.  Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę.  Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem

Gotowanie Patki
Schab w sosie pomidorowym z makaronem 561

plasterki i smażyć wszystko 3 minuty. Schab pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 182

szklanki wody ·       kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa ·       3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       50 ml śmietany 18% ·       ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki(...)być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne.  Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy zagęścić go odrobiną

Mania Gotowania