pomidorowych faktów • Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit. • Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy z sosem pomidorowym częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%. • Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy(...)umyłam. Przekroiłam na ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić . Samo zdrowie! Smacznego! Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH
potrawyregionalnezioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukinią i kiełbasą. ... ja uwielbiam leczo, a Wy? Składniki: 1 cukinia 2 świeże pomidory 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie) 1 duża czerwona cebula 2 papryki (czerwona i żółta) kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej) 1 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek około(...)albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości
Słodkie okruszkiobsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć mieszając aż cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać pastę pesto, przecier pomidorowy, listki laurowe, ziarenka zile angielskie, wlać wodę. Wody wlać tyle żeby mięso było prawie przykryte. Zamieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie
Kuchnia Pokoleńsię moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już wrosło w nasze kulinarne upodobania
Kawa z mlekiemjest zwykła pomidorowa, to najlepsza pomidorowa jaką ugotowałam w życiu. Gęsta, aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Może banalnie, ale mi posmakowała do tego stopnia, że jadłam ją na obiad i kolację i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Powiem Wam w tajemnicy, że cały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki(...)domowe bez soli i innych dodatków, a Wam polecam te dostępne w Skworcu ) kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe sól, pieprz pół szklanki ryżu puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do podania Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele oraz mieszankę suszonych
Cynamonowe szczęściedobre risotto. Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku 100 g szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno(...)rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość. Krok 3 Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj alkohol. Wlej passatę, rozprowadź w ryżu, a następnie wlej pół szklanki bulionu. Zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu
Niedzielny kucharzprzeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację. Składniki: 10 filetów śledziowych (matias) – ok 800 g 3 cebule – ok 270 g 1 łyżka cukru – 10 g 150 g przecieru pomidorowego 100% sól do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy ziele angielskie(...)Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości. Dodać pozostał oliwę, przecier, cynamon, majeranek i cukier. Smażyć razem ok 2 minut. Następnie wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i krótko przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić
Ola la LCHFszczypta cukru 3 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy SOS: 2 łyżki oliwy 2 cebule 5 pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych(...)ładnie wyrośnie, następnie dzielimy na pół i z każdego kawałka formujemy okrągły placek. Sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą
Rozpustne gotowanielepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne. Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule 1 łyżka masła 1 papryczka chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy(...)zrumienienia *** *** Do cebuli dolewamy około 500ml wrzątku, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki *** *** Dodajemy liść laurowy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Dokładamy podsmażone mięso *** *** Dodajemy także przecier pomidorowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 45 minut – do miękkości mięsa. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką
Blog z Apetytemaromatycznym sosie pomidorowym. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu 500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2 ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek parmezan **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta(...)podsmażamy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, które szklimy, mieszając od czasu do czasu . Warzywa zalewamy passat ą, dodajemy 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego i kilka listków bazylii . Sos doprawiamy sol ą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie r óżyczki kalafiora
La grande e la piccola cuocaporcji (gotowałam dla caaałej rodziny i jeszcze trochę zostało), jeżeli gotujesz dla 3-4 osób połowa składników będzie idealna 300 g suchej w sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku 3-4 cebule 10 połówek suszonych pomidorów (w sumie im więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego(...)dokładnie. Dodaj szklankę wody, mieszaj aż soczewica wchłonie płyn. Kolejno dodaj sok pomidorowy/passatę oraz suszone pomidory. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeżeli użyłeś passaty, czyli bardzo gęstego przecieru pomidorowego to konieczne może być dodanie jeszcze wody, wszystko to kwestia gustu, tego jakiej konsystencji lubisz sosy. Teraz dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą
greenscarfcebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina 1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj(...)Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy
Niezły Młynekmarchewki, 1/2 kg mięsa mielonego, puszka groszku, 3 cebule, kawałek selera i pora, 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 1/2 czerwonej papryki, przecier pomidorowy, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano(...)podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw
Z miłości do słodkościwywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńmoże się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli(...)małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.