bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 papryki czerwone 1/2 szkl białego wina 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można pominąć, ale daje cudowny aromat) 3 czubate łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki papryki czerownej ostrej 1-1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego(...)zależności od użytego kawałka mięsa może to potrawać od 40 minut do nawet 1,5 godziny). W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa w kostkę. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne
Pociąg Do Kuchnipewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE(...)DODATKOWO DUŻO PRACY,PO PROSTU JAK POMIDOR JEST MOCNO DOJRZAŁY,TO OBIERAM GO MAŁYM NOŻYKIEM BEZ PROBLEMU), SIEKAMY ZIOŁA JAK MAMY SUSZONE TO DODAJEMY PO PROSTU DO MIĘSA I PRZECIER LUB NASZE POMIDORY W PUSZCE,PRZYPRAWIAMY MIĘSO JAK ROBIMY SAMI BESZAMEL: M asło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około
Swojskie jedzonkośrednie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Paprykę umyć, oczyścić(...)zeszklić. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt. Leczo
Kuchcik gotujecebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml półwytrawnego białego wina 300 ml wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek, dokładnie mieszamy(...)patelnię wlewamy wodę, czyścimy ją z resztek, które zostały ze smażenia i całą jej zawartość wlewamy do garnka z mięsem. Dodajemy do tego liść laurowy, ziele angielskie, wino, przecier, mieszamy. Garnek zamykamy pokrywką i wszystko gotujemy około 45 minut. Jeżeli płyny za bardzo wyparowały, można dolać więcej wody. Mięso jest gotowe, kiedy się rozpada. Na koniec doprawiamy wszystko solą
Kardamonovypieczarek · 2 marchewki · 1 duża pietruszka · 200 g przecieru pomidorowego · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia · Sól(...)myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa przesmażamy i również przekładamy do garnka. 6. Zupę doprawiamy papryką ostrą, imbirem, czosnkiem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą, dodajemy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 7. Zupa gotowa. 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaSkładniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego kilka suszonych grzybków 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia roladek Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, chilli w proszku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy(...)rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemmięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. PRZEPIS woda 2.5 l. kostka rosołowa 1 szt. sól 1/2 łyżeczki przecier pomidorowy 3 łyżeczki mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt. liście laurowe(...)kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze
Kuchnia Paulettesczosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml przetartych pomidorów z kartonu ½ łyżki wędzonej papryki w proszku ½ łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz(...)przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion i wymieszaj z pomidorami, przecierem i musztardą. Wlej do garnka, dodaj pokrojony tymianek, dopraw solą i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj śmietanę, serek lub kwaśną śmietanę i dżem z żurawiny. Doprowadź do wrzenia
codojedzeniaSerdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać(...)drugiego) w gęsiarce. Gdy zapełnimy już nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny
Krakowskie smaki Animarchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw przygotujcie warzywa, żeby potem tylko wrzucić je do garnka. Umyjcie pieczarki, jeśli sa bardzo duże pokrójcie(...)miski. Do garnka wrzućcie pieczarki, szalotki i marchewkę i smażcie przez 5 minut, żeby warzywa się lekko zarumieniły. Zalejcie je winem i bulionem, dodajcie tymianek, liść laurowy i przecier, wymieszajcie. Ponownie włóżcie boczek, kurczaka. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu (2/3 szklanki) i poczekajcie aż przestygnie. Pod koniec gotowania wmieszajcie
W kuchni wieczoremokoło 800 g świeżej dyni – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki czerwonej pasty curry – 3/4 szklanki mleczka kokosowego – sok z połowy limonki – 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju – do podania: świeże listki kolendry, pestki(...)dyni. Na oliwie lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj drobno pokrojony imbir, czosnek, sporą szczyptę soli i dalej podsmażaj. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj przecier pomidorowy i pastę curry i podsmażaj aż całość nabierze bardziej ceglastego ciemniejszego koloru i zacznie nieco przywierać do dna garnka. Wtedy do garnka wlej 1/3 porcji bulionu. Bulion dodawaj gorący
nietylkopasta.plciągnącego się sera. Składniki (na 2-3 porcje): 1 filet z kurczaka 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 łodyga selera naciowego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100g makaronu orzo lub innego drobnego 200ml bulionu warzywnego 2 dojrzałe pomidory 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Marchewkę i cebulę obieramy, łodygę selera(...)warzyw dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i mieszając, smażymy, aż kurczak zetnie się z wierzchu i zacznie delikatnie rumienić – maksymalnie 5 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię przecier pomidorowy oraz makaron orzo i dokładnie mieszamy ze składnikami na patelni. Ściągamy z ognia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180° i przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne. Na patelnie wlewamy bulion
Smaczna Stronasobie danie w sam raz pod siebie. Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 średnia cukinia 350 g pieczarek 350 g dobrej jakości parówek / cienkich kiełbasek 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego ok. 75g 1 średnia cebula 1 duży / 2 małe ząbki czosnku olej sól morska, pieprz kolorowy, papryka ostra, papryka czerwona Wykonanie : Oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę i plastry(...)pieprzem. Parówki kroimy na mniejsze kawałki, w moim przypadku na półksiężyce i również podsmażam na patelni. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie bądź jeżeli wolimy chrupiące, dodajemy przecier, pieczarki wraz cebulą i czosnkiem i podsmażone parówki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba doprawimy jeszcze wszystko. Potrawka najlepiej smakuje jak się "przegryzie
W Moim Magicznym Domumocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. 2. Mięso doprawić i wyrobić z drobno pokrojoną natką pietruszki. 3.Ryż ugotować, odstawić do całkowitego(...)Dodać do pomidorów. Cebulę pokroić w grubsze plastry, szybko podsmażyć na patelni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować
A Ty Smakuj Mniepiersi kurczaka. Składniki: 2 średnie marchewki 2 papryki w ulubionych kolorach 3 ziemniaki 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów w puszce kartonik przecieru pomidorowego 1 puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 cebule ok. 3 cm świeżego imbiru puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju limonka 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki mielonej kolendry(...)przyprawy. Krótko przesmaż, mieszając. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, bo może zrobić się gorzki. Do garnka dodaj pokrojoną marchewkę i odrobinę wody tak, żeby przykryć warzywa. Kolejno seler, paprykę, przecier i pomidory. Zmniejsz płomień i pozwól warzywom nieco się poddusić, po czym dodaj resztę wody i mleczko kokosowe. Na końcu dodaj ziemniaki oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki świeżej bazylii 6-7 listków olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżeczka natka pietruszki świeżej 2 łyżki Beszamel: mleko 350 ml. mozzarella 1 kulka sól(...)umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą
Kuchnia Pauletteswyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano i bazylii, - łyżka miodu Sposób przygotowania: Luźne liście od kapusty odrywamy, myjemy i odkładamy na bok. Kapustę wkładamy do garnka(...)gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy ziołami, miodem i chwilę gotujemy. Podajemy polewając nasze gołąbki
Pan i Pani Smith w kuchnifarsz: 300 g zielonej soczewicy 4 duże pieczarki 2 marchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól twardy ser kozi do posypania(...)cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3 minuty, dodajemy startą na tarce marchew. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem. Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką. Do formy wykładamy farsz, na górę dajemy ziemniaki
KuchcikoweLovedyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie(...)miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie
Sprawdzone przepisy kulinarne