lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne. Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule 1 łyżka masła 1 papryczka chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy(...)zrumienienia *** *** Do cebuli dolewamy około 500ml wrzątku, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki *** *** Dodajemy liść laurowy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Dokładamy podsmażone mięso *** *** Dodajemy także przecier pomidorowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 45 minut – do miękkości mięsa. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką
Blog z Apetytemaromatycznym sosie pomidorowym. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu 500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2 ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek parmezan **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta(...)podsmażamy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, które szklimy, mieszając od czasu do czasu . Warzywa zalewamy passat ą, dodajemy 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego i kilka listków bazylii . Sos doprawiamy sol ą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie r óżyczki kalafiora
La grande e la piccola cuocaporcji (gotowałam dla caaałej rodziny i jeszcze trochę zostało), jeżeli gotujesz dla 3-4 osób połowa składników będzie idealna 300 g suchej w sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku 3-4 cebule 10 połówek suszonych pomidorów (w sumie im więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego(...)dokładnie. Dodaj szklankę wody, mieszaj aż soczewica wchłonie płyn. Kolejno dodaj sok pomidorowy/passatę oraz suszone pomidory. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeżeli użyłeś passaty, czyli bardzo gęstego przecieru pomidorowego to konieczne może być dodanie jeszcze wody, wszystko to kwestia gustu, tego jakiej konsystencji lubisz sosy. Teraz dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą
greenscarfcebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina 1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj(...)Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy
Niezły Młynekmarchewki, 1/2 kg mięsa mielonego, puszka groszku, 3 cebule, kawałek selera i pora, 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 1/2 czerwonej papryki, przecier pomidorowy, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano(...)podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw
Z miłości do słodkościwywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńmoże się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli(...)małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy(...)nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym
Cooking Monsterdzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany dodatkowo: olej do smażenia, gęsta śmietana Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, a następnie przekładamy(...)Pieczarki i pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z mąką, dolewamy do mięsa z pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć. Gotowy sos rozkładamy na plackach i ozdabiamy śmietaną
Czary - gary w kuchniduża , spokojnie starcza na 2 dni dla 5 osób - warto gotować ekonomicznie :) Składniki: - 1,5 kg mięsa wieprzowego - 0,5 kg pieczarek - 3 duże cebule - 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka, papryka mielona ostra, kurkuma, zioła prowansalskie - do smaku - mąka do posypania mięsa - łyżka masła Cebule obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki również obieram(...)wysokości mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości, mieszając co jakiś czas aby nic nie przywarło do dna garnka. Mniej więcej 15-20 minut przed końcem gotowania dodaję przecier i przyprawy
Kuchnia Pełna Emocjiobrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu lub wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia(...)Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli
Blog z Apetytemkminku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z połowy limonki do posypania: ½ łyżki oleju kokosowego posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść) ½ łyżeczki papryki kolendra Instructions Rozgrzać piekarnik do 190 stopni(...)minutach pieczenia dodać do marchewek. Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody). Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki
Cooking for Emilywykonania w Thermomix TM31 i Thermomix5 Składniki: 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 30 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 700 g bulionu warzywnego sól, pieprz suszone oregano i tymianek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego świeża natka pietruszki dodatkowo: natka pietruszki ocet winny Przepisy Thermomix. Fakes grecka zupa(...)dodajemy soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę – dokładamy do zupy razem z przecierem pomidorowym. Zupę gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.wsteczne.1 Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki, w oryginalnej wersji do zupy dodajemy ocet winny. The post Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy appeared
Themo przepisyrozmaryn- gałązka krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji cukinia- 1 sztuka białka- 2sztuki do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem przecier pomidorowy- łyżeczka sól morska- szczypta sól- szczypta pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu masełko czosnkowe- około 20 gram Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z pomarańczy, . Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy(...)Przekrajamy na pół cukinie i grillujemy z obu stron na piękne paseczki Solimy nasze białka,podgrzewany do temperatury 67 stopni, ubijamy na pianę,dodajemy kroczkami małymi nasz przecier, lub drugi sposób podgrzewamy mleko do 70 stopni, bardzo dokładnie mieszamy z przecier aby nie było grudek spieniamy spieniaczem Podsmażamy nasze masełko, otwieramy naszego kurczaka, podsmażamy z obu stron soląc
pichcisztoKlopsy z mięsa mielonego z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty i szybki do przygotowania pyszny obiad. . 6 gołąbków 250 gramów mięsa mielonego 50 gramów ryżu około 150 gramów kapusty białej pół średniej wielkości cebuli sól pieprz majeranek opcjonalnie wegeta Sos 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta cukru łyżka mąki Ryż ugotować. Kapustę poszatkować(...)jakiś czas obracając na drugą stronę. Gotowe gołąbki przełożyć na talerz. Do patelni z pozostałym wywarem (jeżeli większość płynu odparowało to dolać odpowiednią ilość wody) dodać przecier pomidorowy i ketchup. Całość wymieszać doprawić do smaku. Sos zagęścić mąką. Gołąbki włożyć z powrotem do sosu i zagotować. Smacznego
Andzia Pichcikarkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml) 6 ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki masła klarowanego do podania natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Obieram cebulę(...)ostrą i słodką. Wtedy też dodaję czosnek i cebulę, smażę kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzecier pomidorowy słodki , a raczej konfitura z pomidorów . Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii. Artusi, jako pierwszy, w jednej książce zamieścił przepisy z różnych regionów Włoch, co stworzyło podstawy narodowej kuchni włoskiej. „ Włoska sztuka dobrego gotowania” jest swojego rodzaju „biblią” kulinarną, która ma swoje miejsce w każdym włoskim domu. Podobno „Panna(...)Polka, obie dzielące życie między Polskę i Włochy. Znające kuchnię włoską i polską. Tak o przepisie napisał Artusi: " Sam tytuł podpowiada, że to jakieś dziwactwo, ale spróbowawszy tego przecieru, stwierdzam, że nie jest wcale gorszy od innych ". A ja powiem, że jako dodatek do serów, to całkiem niezły pomysł. 3 kg pomidorów (w orygialnym przepisie podany był 1 kilogram
królestwo garówtygodnia , tak samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka(...)pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej. Ugnieść
zadanie-gotowanieprzez wyciskarkę. Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić blenderem. Albo od razu zmielić w malakserze. I tak o to w parę minut uzyskałam gęstą masę pomidorową. Gotowałam ją na małym gazie przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając. Pomidory powinny odparować i zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu(...)kostkę i zeszkliłam na oleju. Imbir i czosnek starłam na drobnej tarce. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam
potrawyregionalneZakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut(...)należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki. Gotowe mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy
Jadło i czytadłopuszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość(...)międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać. Jeżeli ktoś
Passions hobbies lifekości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni Lubię