świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem(...)przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając
6niebojest jako dodatek do mięs. 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich) 500 g pieczarek 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte) 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 kostka rosołowa 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, pieprz Cayenne i wędzona papryka w proszku 3 łyżki oleju do smażenia Cebulę pokroić w kostkę. Papryki(...)dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki oraz wodę (około pół szklanki) i kostkę rosołową. Wszystko dusić na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą pieprzem, pieprzem Cayenne, cukrem oraz wędzoną papryką. Dodać pokrojone parówki i wszystko dusić jeszcze 10 minut. Leczo świetnie nadaje się do mrożenia, najlepiej
Trzeci talerzZadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i
Kulinarny karnet Christopheramarchewki · 3 papryki czerwone · 3 laseczki kiełbasy śląskiej · 200 ml przecieru pomidorowego · Puszka pomidorów · 2 łyżeczki mąki pszennej · ½ szklanki śmietany(...)Warzywa łączymy z ziemniakami 6. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka z zupą 7. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, pomidory z puszki, doprawiamy solą oraz chili i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, 2 minutki gotujemy 8. Zupa gotowa 9. Smacznego
Kulinarna Chwilaoctu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 2 cebule 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu (lub cukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy(...)będzie nam już potrzebna). Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Do cebuli dodajemy żurawinę, rodzynki i miód (lub cukier), mieszamy. Wodę łączymy z przecierem i wlewamy do garnka. Całość dusimy przez około 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na śledzie wykładamy sos i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki
Blog z Apetytemsię nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, kolendra 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, sos sojowy do smaku, imbir(...)będą gorzkie) Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i czosnkową grzanką. Smacznego
kulinarne odsłony patinicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/ Polecam bardzo ! Ketchup z cukinii i papryki * 1.5 kg. młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl(...)minut. Miksujemy blenderem na gładką masę ( jeśli blender stalowy, możemy ciepłą masę zmiksować, jeżeli z tworzywa sztucznego należy poczekać, aż masa ostygnie ). Do zmiksowanej masy dodajemy przecier, ocet, cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, aż cukier rozpuści się, a masa zacznie wrzeć. Tak przygotowany ketchup przecieramy jeszcze przez sitko, dla lepszej konsystencji. Następnie przelewamy
Kuchnia PaulettesPulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam. SKŁADNIKI: 500 ml mięsa mielonego z indyka 2 cukinie 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki majeranku. Natką pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę a następnie(...)dokładnie mieszam. Formuję kotlety. Smażę na rumiano z obu stron bardzo krótko tylko by skórka się zarumieniła. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Kotleciki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewamy na koniec przecierem pomidorowym. Posypuję natką pietruszki. Doprawiam. Piekę w piekarniku ok 45 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkichłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso i poddusić przez(...)marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę podawać gorącą
MarciochaKucharzySkładniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)oraz ostrą i słodką paprykę do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier karmelizujemy na suchej patelni, podlewamy sosem, deglasując patelnię, przelewamy zawartość do żeberek. Dusimy około 30- 45 minut
Luźna Kuchniapowrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną broń. Danie z serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę... pomidorową :D Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już(...)zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy
Ratunku obiadwarzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej Składniki: 2 bakłażany 1 marchewka paczka mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100g ryżu 1 opakowanie przecieru pomidorowego ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek,… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyugotowane na twardo 1 papryka czerwona (świeża lub marynowana) kilka marynowanych grzybków (leśnych lub pieczarek) 1 mała cebulka łyżka musztardy, np. sarepskiej, miodowej łyżka płynnego miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka ostrej papryki mielonej sól Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie(...)usuń gniazdo nasienne. Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę – śledzie, ogórki, jajka, paprykę, grzybki i cebulę. Umieść je w misce, następnie dodaj składniki sosu, czyli musztardę, miód i przecier pomidorowy. Dopraw przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar podawaj w miseczce lub na talerzu (uformowany przy pomocy miseczki lub foremek) . Przechowuj w lodówce. Pomysły na śledzie
Kulinarny S.O.S.