idealna na kanapki,do wędlin,i do doprawiania na ostro potraw-dla odważnych..... Składniki: 1kg papryczki chili świeżej, (najlepsza jest z własnej działki); ½ szklanki octu winnego(jabłkowego); ½ szklanki koncentratu pomidorowego gęstego(czyli dobrej marki); ½ szklanki oliwy (może być również olej słonecznikowy); 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Zanim zaczniesz- z ałóż rękawiczki!!! Papryczkę przetnij(...)miksuj blenderem do uzyskania idealnej pasty(rób krótkie przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera). Po uzyskaniu jednolitej papki wkładaj do słoiczków -najlepiej małych po przecierze pomidorowym. Zakręć i pasteryzuj ok. 10 min na małym ogniu od zagotowania. I gotowe!!! Odważnym smacznego
Swojskie jedzonkorewelacyjny obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 10dkg pieczarek 1 puszka mieszanki kukurydzy, groszku i czerwonej papryki 1/3 szklanki passaty pomidorowej olej do smażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 15 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra *** Ziemniaki(...)jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Do mięsa dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki, mieszamy *** *** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na mięsie wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką
Blog z Apetytemfiletów z mintaja lub innej ryby 2 cebule 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 1 szklanka ryżu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego słodka papryka w proszku pieprz sól olej do smażenia pieprz cytrynowy Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki(...)blenderem na gładką masę. Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka. Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować
Jadło i czytadłojednogarnkowych. A Wy lubicie takie treściwe zupy? Składniki: 500 g schabu 150 g makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2-3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz(...)pieprz. Całość zalewam gorącą wodą, tak by przykryła całość i gotuję przez 40 minut. W między czasie gotuję makaron, odcadzam. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek. Gotuję do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodaję makaron, czerwoną fasole. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipizze: 2 szklanki mąki 00 "na pizzę" (u mnie prawdziwa włoska) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa Dodatki: koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki ser mozzarella lub żółty - kilka plastrów kiełbasa chorizo 1/2 cebuli - pokrojona w piórka suszona bazylia słodka papryka w proszku klika ostrych papryczek 3 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: 1. Do miski(...)części. Formę do pieczenia pizzy wysmaruj oliwą i oprósz mąką - placek ciasta rozciągnij rękoma na blaszce (ciasta nigdy nie wałkujemy!) 3. Piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni. 4.Ciasto wysmaruj przecierem pomidorowym (na każdą pizze 2 łyżeczki), posyp bazylią, połóż plastry sera, cebulę, cienkie plasterki chorizo i kawałki papryczek, posyp słodką papryką i startym parmezanem. 5. Przygotowane pizze wstaw do nagrzanego
Alutka-Gotujepieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru pomidorowego 3 pełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica – do nabycia w Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku Przygotowanie(...)Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (, aby nie rozpadały się później podczas gotowania w sosie). Obsmażone przekładamy do większego garnka i zalewamy ciepłym bulionem wymieszanym z przecierem i pastą warzywną. Dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec doprawiając do smaku pieprzem i solą. Rada: Sos nie będzie gęsty. Jeśli taki wolicie
Słodkie okruszkikilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka łyżek kukurydzy z puszki 400ml bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona(...)paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Jedną łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy do gotującej się potrawy. Całość mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Danie zdejmujemy z ognia
Blog z Apetytemktóry został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody Paprykę(...)kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie na ogień, dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować. Natkę pietruszki razem z łodyżkami włożyć
https:KKuchniaMniamSkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny
w mojej kuchnikurczaka 30 dkg cukinii cebula ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać(...)Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso zrobi się twarde
Maślane ciasteczkowindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetu z kurczaka 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g, mogą być pomidory w puszce) 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku sól, pieprz, kmin rzymski, słodka i ostra papryka w proszku kolendra do posypania olej(...)mięso. Smażyć około 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie na patelnię dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę poddusić, dodać kukurydzę, fasolę, przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, kminem rzymskim. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę cukru. Dusić około 5 minut. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlać odrobiną wody. Na koniec
Danka PichciPrzecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką. Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat. Składniki: 4- 5 kg pomidorów z dużą ilością(...)ogniu ok 20 min by pomidory się rozpadły a nadmiar płynu wyparował. Odstawić do przestygnięcia,następnie zmiksować - ja robię to blenderem kielichowym,ale ręczny również da radę. Gdy cały przecier będzie już zmiksowany przecieramy go przez sito z drobnymi oczkami.Najlepiej nakładać małe porcje,to co zostanie nieprzetarte wyrzucić. Po przetarciu uzyskamy płynny przecier,który ponownie podgrzewamy,gotujemy na wolnym ogniu
Niespełnione zdolności kulinarnewieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka pietruszki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej(...)pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują. Na koniec posypać natką pietruszki. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpiekarniku. Zapraszam! Składniki : 250g suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić(...)kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut. Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można było rozrzedzić/dorobić sos, gdyby
Codzienne Gotowaniełyżki mąki do obtoczenia mięsa 300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)liść ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną z wodą
Kulinarne Fantazje Marioli