przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:235/368)

Pizza na cienkim lub grubym cieście 157

tylko jedna blacha duża piekarnikowa SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella) dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze, ale nie przesadzajcie(...)niej wałkujemy-już nie smarujemy niczym blaszki,tylko pod koniec wałkowania podsypmy trochę mąką  po rozwałkowaniu na cienkie ciasto mamy tyle -cała blacha i ok pół drugiej smarujemy przecierem,posypujemy oregano dodajemy dodatki  i ser pieczemy ok 8 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem i grzałką dolną(jak kto ma,jak nie to tylko z termoobiegiem

Swojskie jedzonko
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 91

fasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy. To danie jest tanie(...)węglowodanów, na którą nie każda osoba z cukrzycą może sobie pozwolić. Składniki na 4 porcje : 1 puszka ciecierzycy 400g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 400g krojonych pomidorów lub przecieru z pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka startego, świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry

Dietolog
Zupa krem ze świeżych pomidorów :) 183

robiłam sok pomidorowy (przepis znajdziesz TUTAJ ), dlatego w tym postawiłam na zupę. Dokładnie jest to gęsty krem pomidorowy , który smakuje przegenialnie! Jest słodko-kwaśny, idealnie kremowy i oczywiście wyraziście pomidorowy. I choć ilość użytych pomidorów może dla niektórych z Was okazać się dość pokaźna to finalnie wychodzi jej nie aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać(...)sitku o drobnych oczkach pomagając sobie tłuczkiem do ucierania (takim z okrągłym zakończeniem). W ten sposób pozbędziesz się niezmiksowanych wcześniej pestek i kawałków skórek, przez co uzyskasz gładki przecier pomidorowy. Robiłam to partiami w blenderze kielichowym.  W garnku rozgrzej olej. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj marchewkę, pietruszkę, lubczyk, paprykę chilli i też podsmażaj przez

Zdrowie na języku :P
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 131

pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę

Mój pomysł na
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 272

natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami – poniżej zamieściłam kilka pomysłów, czym przyprawić

Poezja smaku
Śledż w sosie słodko kwaśnym 102

naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki

Kuchnia Pokoleń
Dieta i pizza - czy to możliwe? 141

lodówce" :). Postarajmy się zatem przy jej tworzeniu ograniczyć kalorie do minimum. Kilka przerażających faktów: mała Margherita na cienkim cieście waży ok. 350g i zawiera ~616 kcal mała Capricciosa (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki) zawiera ~845 kcal (waga bez zmian) pizzerka (pizza w formie "drożdżówkowej") waży ok. 100g i zawiera ~250 kcal Co zatem zrobić, aby nasza pizza była mniej kaloryczna(...)gouda – 314 kcal Po trzecie  sos . Tu zrezygnujmy z kechupu albo gotowych sosów do pizzy. Mają one ok. 60 kcal na 100g produktu (do pizzy używamy ok. 250g). Przeciery pomidorowe mają nie dość, że niższą kaloryczność to jeszcze odznaczają się dużo mniejszą zawartością cukrów oraz o dziwo większą ilością pomidorów. I na koniec  dodatki . Niestety im więcej

Better Life By Auntie Ju
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 122

szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki(...)paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.  Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.  Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują

Kulinarne Fantazje Marioli
Czwartek:Tortilla soup 115

kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy 400 ml 1 puszka czerwonej fasoli 400 ml 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszkę całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki(...)Smaż minutę. Następnie wsyp do warzyw łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki kuminu, półtorej łyżeczki oregano. Zamieszaj i smaż minutę. Potem wrzuć do rondla posiekaną papryczkę chili, dodaj dwie łyżki przecieru, wymieszaj wszystko razem i duś znowu jedną minutę. Wsyp do składników w rondlu odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Wlej do przesiekane lub zmiksowane pomidory z puszki oraz 3 szklanki bulionu

Niedzielny kucharz
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 170

które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju po trzy minuty z każdej strony.Pomidory sparzyła i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Dodałam przecier pomidorowy i wszystko razem gotowałam na małym ogniu, aż do osiągnięcia oczekiwanej dośc gęstej konsystencji. Doprawiłam solą i pieprzem a na końcu dodałam posiekana bazylię. Jeżeli sos jest zbyt gęsty

Magiczna kuchnia Darii
Najlepsza pizza 124

mąki 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże(...)kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed

prawdziwe jedzenie
Kurczak z ryżem 222

delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki(...)paprykę, pokrojoną w krótkie paseczki,  podsmażamy krótko, aby lekko zmiękła. Dodajemy do garnka z ryżem. Pomidory kroimy na pół, dodajemy do reszty warzyw  i ryżu wraz z przecierem, solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy świeżej papryczki, to właśnie teraz dosypmy szczyptę chili.  Wsypujemy garść suszonych warzyw. Lekko mieszamy wszystkie  składniki.  Odłożone ćwiartki

Kulinarne przemyslenia
Ketchup z cukinii 60

jabłek (0,46 kg po obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela anielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu(...)minut, aby odparowała woda. Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Na tym etapie można rozdrobnić za pomocą blendera ketchup w zależności od jego późniejszego zastosowania i oczekiwanej konsystencji. Ketchup po przestygnięciu przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować

KuchniaWeDwoje.pl
Ketchup z cukinii 125

obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela(...)Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Na tym etapie można rozdrobnić za pomocą blendera ketchup w zależności od jego późniejszego zastosowania i oczekiwanej konsystencji. Ketchup po przestygnięciu

KuchniaWeDwoje.pl
Rybka paprykowo-ogórczasta 151

trzeba. Proporcje na około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk średnia cabula 5-6 małych korniszonów sól pieprz olej jajko mąka łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz No i oczywiście ryba, ja użyłam morszczuka.  Paprykę myjemy, suszymy, układamy na blaszce na papierze do pieczenia.  Pieczemy w 160 stopniach przez jakieś 20-30 minut(...)oczyszczamy z pestek paprykę, kroimy na nieduże kawałki. Dorzucamy do cebulki i smażymy razem jakieś 5 minut. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie słupki i dorzucamy na patelnię. Dokładamy przecier pomidorowy, po chwili próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po dołożeniu ogórków nie dusimy już zbyt długo, papryka po upieczeniu i smażeniu będzie mięciutka, wręcz będzie się rozpadała

Pichceniomania