pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 5 liści jarmużu, posiekane bez łodyg 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól, pieprz, cukier
karmelowymięso w jednym. Gulasz spezzatino 4 porcje Składniki: 500 g podudzia z cielęciny bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki do posypania Cebulę pokrój
codojedzeniamyślę, że przed obraniem ze dwa kilogramy) duża cebula oliwa z oliwek 3 marchewki 3 ziemniaki papryczka chilli lub pół lub bez cała bez pestek słoik tomate frito lub przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki pół łyżeczki kurkumy łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego (ja mam zamrożony) szczypta mielonego kminku pikantna kiełbasa chorizo Warzywa
Cytryna&Co.Składniki: polędwiczka wieprzowa (400g) 3-4 plastry wędzonego boczku 3 dymki 3 ząbki czosnku papryczka chilli mała cukinia lub pół dużej oliwa z oliwek puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pimienton, czubrica Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie plasterki, dodajemy
Cytryna&Co.Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki ząbek czosnku papryczka chilli oliwa z oliwek kurkuma sól sos sojowy natka z pietruszki pieprz mleko kokosowe pestki z dyni i słonecznika Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Ja robiłam wszystko w kolejności
Cytryna&Co.suszony czosnek papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły łyżka miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę
Cytryna&Co.czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam i kiedyś Wam pokażę. Żeby jednak
bistro mamaSłodka czerwona papryka 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 cebule Mąka do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wody 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu 10% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka cukru Pieprz Czosnek granulowany Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem. Mięso marynujemy
VioletoweKucharzeniePostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki
CookYourselfpewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 kotletów z szynki wieprzowej 50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag mielonego mięsa mały kawałek papryki czerwonej 1 jajko 2 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz Szynkę umyć,osuszyć i rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić. 20 dag drobno posiekać a resztę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać
Niespełnione zdolności kulinarneboczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;) * SKŁADNIKI na około 30 ślimaczków 1 arkusz ciasta francuskiego na maśle, ok. 300 g 100 ml passaty (przecieru pomidorowego) 150 g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii * PRZYGOTOWANIE Ser żółty zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Arkusz z ciastem francuskim rozwiń. Posmaruj wierzch passatą
Food Squarecytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzpowrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika. 1 kg ziemniaków 1/2 kg kiełbasy 3 papryki czerwone 3 duże cebule 5 ząbków czosnku 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 300g sera gouda 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz olej kilka małych korniszonów lub 3 duże 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości
Szefowa kuchniwegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 ml pomidorowego przecieru sól himalajska czarny pieprz spora szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa delikatnie przesmażamy na suchej patelni, następnie dolewamy
Kulinarne przygody Gatitybyło bardzo miłą odmianą. składniki 12 naleśników farsz 600 g ugotowanych ziemniaków 500 g sera białego, tłustego 300 g cebuli sól pieprz 2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru) starty cheddar do posypnia natka pietruszki do podania olej do smażenia przygotowanie Przygotować farsz. Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Biały ser rozdrobnić i również
Stare Gary