Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu
Kuchnia PokoleńGaleo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego* szczypta cukru 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 i 1/2 łyżki mąki *możecie dodać więcej, jeśli wolicie mocniej
Słodkie okruszkifenkuły 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii puszka ciecierzycy (400g) 2 garście czarnych oliwek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuła obrać - odkroić spód
Codzienne Gotowaniepasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony SOS SEROWY: 1 łyżka mąki pszennej 50 g masła 2 szklanki mleka
https:KKuchniaMniamjest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti. Pilaki serwowane są zimne, przyozdobione natką pietruszki i plasterkami cytryny
Delicious Placeporcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka kokosowego Opcjonalnie 1 liść kafir 1-2 łyżki oleju Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez
Fabryka pomysłówresztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe. Leczo jest bardzo smaczne i sycące
Kulinarne Fantazje Mariolipuszki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 100g ulubionej kiełbaski np. chorizo – ostra papryka i słodka papryka w proszku – 1 duża cukinia – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego – sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki i podsmażamy na umiarkowanym
I LOVE LIFEpomarańczy +skórka z pomarańczy 1/2 papryczka chilli 1 łyżeczka musztardy 1 i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżki miodu 3 łyżki dobrej jakości ketchupu np @Roleski (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz 600 g piersi w kurczaka lub innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznydodatkiem wiejskiej kiełbasy i moich ulubionych ziół prowansalskich. Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty50 dag kiełbasy wiejskiej50 dag pieczarek30 dag cebuli250 g przecieru pomidorowego JAMAR*przyprawa prowansalskasólpieprz Przygotowanie: Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy. Przekładamy do garnka
Krokusowy DomLeczo to moja ulubiona jednogarnkowa potrawa, szczególnie w sezonie letnim, gdzie wybór warzyw jest ogromny. W zasadzie możemy wrzucić wszystko co lubimy, a smak będzie idealny :) Tym razem zamiast przecieru pomidorowego użyłam gotowe pomidory w puszce- wyszło pysznie! Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula 10 pieczarek 1 średnia cukinia Garść fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 marchewka 3 ziemniaki
Tradycyjna Kuchniaobsmażyć cebulkę aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty
Kuchnia Pokoleńkapusta niewątpliwie kojarzy mi się z letnim powietrzem;) W moim rodzinnym domu młoda kapusta występowała w formie bezmięsnej z dużą ilością świeżo posiekanego kopru (z ogródka;) Raz z dodatkiem przecieru pomidorowego (nazywałam ją wersją pomidorową) raz nie, ale zawsze podawana z młodymi tłuczonymi ziemniakami i koprem. Młodą kapustę gotuję kilka razy w roku, na różne sposoby, dziś z cukinią
Zasmakuj Kuchniświeżych drożdży lub 7 g suchych instant- ja wolę używać świeżych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki oliwy Możliwe dodatki, które ja lubię: 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, ja używam pasaty z biedronki w szklanej butelce 1 łyżeczka suszonego oregano 100 g salami 150 g tartej żółtej mozzarelli kilka oliwek bazylia Przygotowanie Ciasto: Świeże drożdże należy ogrzać w temperaturze
Oka w rosole czyli KaFka gotujeżeberka na złoty kolor z dwóch stron. Jak już żeberka są przysmażone wrzucić na patelnię pieczarki i cebulkę. Smażyć aż cebulka i grzyby zmiękną. Całość obsypać majerankiem. Dodać musztardę przecier pomidorowy, grzybki suszone, listki laurowe. Wlać wodę i zagotować, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Wody dodać tyle żeby mięso do 3/4 wysokości było przykryte. Gotować na bardzo wolnym ogniu
Kuchnia Pokoleń