Postanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki
CookYourselfpewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 kotletów z szynki wieprzowej 50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag mielonego mięsa mały kawałek papryki czerwonej 1 jajko 2 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz Szynkę umyć,osuszyć i rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić. 20 dag drobno posiekać a resztę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać
Niespełnione zdolności kulinarneboczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;) * SKŁADNIKI na około 30 ślimaczków 1 arkusz ciasta francuskiego na maśle, ok. 300 g 100 ml passaty (przecieru pomidorowego) 150 g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii * PRZYGOTOWANIE Ser żółty zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Arkusz z ciastem francuskim rozwiń. Posmaruj wierzch passatą
Food Squarecytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzpowrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika. 1 kg ziemniaków 1/2 kg kiełbasy 3 papryki czerwone 3 duże cebule 5 ząbków czosnku 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 300g sera gouda 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz olej kilka małych korniszonów lub 3 duże 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości
Szefowa kuchniwegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 ml pomidorowego przecieru sól himalajska czarny pieprz spora szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa delikatnie przesmażamy na suchej patelni, następnie dolewamy
Kulinarne przygody Gatitybyło bardzo miłą odmianą. składniki 12 naleśników farsz 600 g ugotowanych ziemniaków 500 g sera białego, tłustego 300 g cebuli sól pieprz 2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru) starty cheddar do posypnia natka pietruszki do podania olej do smażenia przygotowanie Przygotować farsz. Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Biały ser rozdrobnić i również
Stare Garypatrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek) opcjonalnie 100 g sera żółtego dobrej jakości Przygotowanie
Ola la LCHFsiekaninę. Ostatecznie bigos to przecież nic innego – prawdziwy miszmasz składników, a każdy z innej parafii, ale to właśnie razem tworzą ten wyjątkowy smak. Raczej nie dodawajcie do bigosu przecieru pomidorowego, w staropolskiej kuchni go nie używano. Jak zrobić bigos? Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia bigosu nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Przepisów na niego jest tyle, ilu kucharzy
Kulinarna Polskagotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii 200 g śmietanki 30 % cebula (około 150 g) 2 marchewki (około 200 g) 2-3 ząbki czosnku do smaku: sól
Uwaga Babcia GotujeŚledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, 5 sztuk pieprzu czarnego, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli
królestwo garówpuszka kukurydzy Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła Marynata mięsa: 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego Sól, pieprz, suszone zioła do smaku m.in. bazylia i tymianek Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin lub na całą
Kuchnia w czekoladzienajlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty mąka 25 g jajka 2 szt bułka tarta 50 g olej do smażenia
chefintheforestangielskiego 2 litry wody 2 udka z kurczaka 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry 1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól, sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki
Słodki Zakątekjajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno
cucinare