białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia Wykonanie : 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. 4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem,solą i czosnkiem granulowanym. 5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut. 6. Po wyjęciu
vaniliowoczekoladowacoś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Kaszę(...)drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę
Czerwona PorzeczkaBył chrupiący kurczak ...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha.. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Sma(...)rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule liście laurowe, ziele angielskie 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli 2,5 łyżki cukru 120 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki,na 24 godziny
Moje domowe kucharzenieSkładniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone(...)minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpapryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · ½ puszki kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki mąki pszennej · ½ szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka(...)cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6. Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7. Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwilapszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii 2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami opakowanie tartej mozzarelli opakowanie mrożonych warzyw 400g (użyłam mieszanki włoskiej z papryką, cukinią, brokułami, kukurydzą,marchewką i cebulą) natka pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię(...)podwojenia objętości. Warzywa rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Moje zawierały mieszankę przypraw, więc je doprawiłam. Jeśli macie mieszankę bez, doprawcie je wg uznania. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką przecieru. Na jednej połowie układamy warzywa. Posypujemy połowa mozzarelli. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą przecieru i posypujemy resztą sera. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach
Mienta blogłańcuszek szczęścia” był zdecydowanie dłuższy. Wracając jednak do tematu, smakowo polegliśmy. Ljutica jest lekko pikantna (ten element regulujecie poprzez zwiększenie/zmniejszenie użycia papryczek chilli), aromatyczna, bardzo pomidorowa i można go stosować do wielu dań. Nasz ketchup już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi(...)papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki i oczyśćcie je z gniazd nasiennych. Następnie pokrójcie w grubą kostkę. Nie zapomnijcie również obrać czosnku. Na dno garnka wlejcie olej, rozgrzejcie
Szybko Tanio Smaczniemrożonego. Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta brązowego cukru oliwa z oliwek łyżka masła śmietana kremówka (dla tych, którzy mogą) lub śmietanka kokosowa Homara zalewamy wodą, solimy(...)ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba. Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy
Cytryna&Co.menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę: Mercimek çorbasi Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 Ziemniak 2 ząbki czosnku 1,5L bulionu drobiowego Sól Pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 25g masła 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku Mercimek çorbasi Przygotowanie: Cebulę obieramy(...)smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego. Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku
Księga-SmakuDziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ziołowo-pomidorowy sos z kurczakiem i kluseczkami (gnocchi) . Uwielbiamy takie połączenia. Dziś podałam sos w towarzystwie małych kluseczek. Polecam Wam takie połączenia. Do tego możecie podać zestaw surówek. Zapewniam, że każdy będzie najedzony do syta. Spróbujcie. Składniki: około 600 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 3 czubate(...)słodkiej mielonej papryki około 2 szczypty pieprzu bałkańskiego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku około 2 szczypty soli ziołowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonych liści laurowych 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki Przyprawy Kurczak Ziołowy Skworcu woda do podlania sosu podczas gotowania kluseczki do podania z sosem – polecam GNOCCHI
Słodkie okruszkidużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka ostrej papryki w proszku, łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy(...)ścieramy na grubych oczkach na tartce. Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy. Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego. Delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie
Lena Gotujenawozów smakują najlepiej. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 3 łyżki oliwy 3 średnie cukinie młode 2 cebule 500 g cienkich kiełbasek 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku Cebulę(...)dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie przekładamy cebulę i posiekany czosnek chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać
Sama słodycz i szczypta chiliłańcuszek szczęścia” był zdecydowanie dłuższy. Wracając jednak do tematu, smakowo polegliśmy. Ljutica jest lekko pikantna (ten element regulujecie poprzez zwiększenie/zmniejszenie użycia papryczek chilli), aromatyczna, bardzo pomidorowa i można go stosować do wielu dań. Nasz ketchup już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi(...)papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki i oczyśćcie je z gniazd nasiennych. Następnie pokrójcie w grubą kostkę. Nie zapomnijcie również obrać czosnku. Na dno garnka wlejcie olej, rozgrzejcie
Szybko Tanio Smaczniewszystko co można było doprawić.Więc uważam , że ta zupa też powinna mieć swoje miejce w Smakach Dzieciństwa.Zapraszam. kości schabowe na zupę 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok.4 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1 cebula 1 rzepa 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól,pieprz,papryka słodka mielona natka pietruszki *************************************** Ziemniaki obrać , umyć(...)Kości na zupę dokładnie umyć i włożyć do garnka , zalać 1.5 litra zimnej wody , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ziemniaki i gotować 30 minut.Dołożyć Warzywa i przecier pomidorowy , gotować aż wszystko będzie miękkie.Przyprawić.Przed podaniem posypać natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięsko dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie(...)minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownik