podstawie Kwestia Smaku;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala łyżeczka kminu rzymskiego(...)tarce czosnek - uwaga, by się nie przypalił. Cukinię kroję w plasterki, a groszek i kukurydzę odcedzam. Do pora i czosnku wrzucam cukinię i chwilę smażę. Następnie dodaję przecier oraz przyprawy i cukier. Wszystko duszę razem, dolewam ocet, doprawiam solą i pieprzem, dorzucam kukurydzę i groszek, chwilę gotuję, ok. 2-3 minuty, a na samym końcu wlewam śmietankę. Mieszam
W kuchni Karmel-itkipapryka czerwona 20 dkg kabanosów 1 cebula 1 por biała część 3 ząbki czosnku 1 kawałek korzenia selera nieduży 1 korzeń pietruszki nieduży 500 ml passaty pomidorowej 300 ml bulionu drobiowego sól, pieprz papryka słodka, papryczka chili 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypiorek świeży olej rzepakowy Fasole(...)jeżynowej. Por i cebulę kroję, czosnek przeciskam przez praskę, smażę na oleju. Dodaję pokrojone kabanosy, kurkumę, curry i smażę. Dodaję seler, pietruszkę, pokrojoną paprykę i dalej przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy, bulion, fasolkę i duszę na wolnym ogniu 20 minut. Dodaję sól, pieprz, papryczkę chili, słodką, wędzoną. Na końcu doprawiam ziołami prowansalskimi. Posypuję szczypiorkiem
wesoła kuchniawypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa 3 marchewki 2 małe cebule 4 piersi z kurczaka pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego kawałek startego imbiru 2 starte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego pieprz, chili, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Pieri myjemy, osuszamy i kroimy w paski(...)cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy przyprawy, łyżkę oleju, sos sojowy, starty imbir i czosnek, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy
Sama słodycz i szczypta chiliróżyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli lub cheddara Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie. Cukinię, różyczki brokuła(...)oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji). W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli i suszonym oregano. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego. Warzywa na patelni
Chilli Czosnek i OliwaWyroby Naturalne :) Potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 liści kapusty pekińskiej 1 jajko pieprz, sól, pieprz ziołowy 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 cebula 300 g przecieru pomidorowego 50 g oscypka Wyroby Naturalne 2 łyżki oliwy sól, pieprz, rozmaryn 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym(...)chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli. Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone mięso i podsmażamy całość tak długo, aż cała woda wyparuje z mięsa. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Mięso po wyłączeniu źródła ciepła mieszamy jeszcze z utartym oscypkiem. Na ryż wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy. Serki kroimy na połówki wzdłuż
MamaOskarkakurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka) 2 szklanki ryżu basmanti 2 czerwone papryki 1 puszka ananasów w kawałkach 3-4 cebule 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kurkumy, curry Filet pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić(...)wielkości paski, dodać do kurczaka. Do całości dodać: ostrą i słodką paprykę, curry, kurkumę i chili. Do garnka dorzucić kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa rozmieszać z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Do gotującej się potrawki, wsypać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Proponuję dolewać bulion po trochu, aby nie wyszła Wam papka. Smacznego! fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówgenialny na kanapki-prosty do zrobienia i pyszny-polecam spróbować samemu Składniki: jedna makrela wędzona jeden woreczek ryżu(dałam 2/3 woreczka) 1 cebula 1 marchewka 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka ketchupu ostra papryka mielona-do smaku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól,pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry, rozdrabniamy, ryż gotujemy według przepisu(...)dajemy 2 łyżki oleju na nich podsmażamy cebulę z marchewką,jak się trochę podsmażą to podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 min do miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz
Swojskie jedzonkoPotrzebne składniki: 400 g soczewicy 150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówSkładniki: 40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ), 350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ), 1 łyżka octu, 2 duże cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki rodzynków, 6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ), 3 liście laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny(...)wrzucić ponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać. Przed
W kuchni u Monikikonserwowych · 400 g groszku konserwowego · 400 g fasoli czerwonej · 200 g przecieru pomidorowego · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia · Sól(...)przekładamy do garnka 4. Dodajemy odlany z zalewy groszek oraz fasolę. Podlewamy wodą tak żeby składniki były przykryte i gotujemy. 5. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilarecipetineats.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina) 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona papryka 2 duże łyżki przecieru pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Pęczek natki pietruszki ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól(...)minut, aż warzywa zmięknął. Wtedy dodaj mięso mielone, podkręć temperaturę i smaż aż mięso zbrązowieje. Krok 2 Dodaj do rondla odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dwie łyżki przecieru. Wymieszaj. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość. Posyp tartym parmezanem. Krok 3 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharzKlopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym to pyszne i zdrowe danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy 🙂 Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym można podawać jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę(...)Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać do kubka
Moja Delicjakolację już nie starczyło. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa. 1 pierś z kurczaka 1 batat 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz koperek, natka pietruszki papryka ostra, papryka wędzona 1/2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 1/2 puszki kukurydzy olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski(...)kurczaka i dalej chwilę smażę. Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym ogniu duszę aż warzywa będą miękkie. Dodaję kurczaka, doprawiam według uznania, dodaję natkę, koperek
wesoła kuchniaZALEWA : 1.5 l wody 200 g przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 szklanka octu 3 cebule 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka kulek pieprzu(...)złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz. Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś zabieram Was w podróż do Grecji! Mam dla Was przepis na Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym. Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci! Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie! Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon(...)główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego
Ostra na Słodko