papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:). 3 długie kiełbasy 3 papryki czerwone 3 papryki zielone 3 papryki żółte 3 cebule 200g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz olej 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę(...)Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka. 3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat i przecier. Dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanego bobu ( u mnie był to bób ze słoika, który robiłam na zimę ) 200 gram kiełbasy podwawelskiej 2 średniej wielkości cebule koncentrat pomidorowy w słoiczku olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Sposób wykonania: Bób odcedziłam, zachowując wodę, obrałam ze skórki, włożyłam do garnka, zalałam wodą z bobu ( tak żeby(...)przykryła ), cebulę obrałam pokroiłam w kostkę, kiełbaską również, podsmażyłam razem z cebulką, dodałam do bobu, włożyłam listek laurowy - rozkruszony, kilka ziarenek ziela angielskiego, kostkę rosołową , majeranek i 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego. Wszystko razem zagotowałam, gotowałam około 10 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawiłam do smaku
Darcia w kuchnimercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek kumin PRZYGOTOWANIE Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek(...)garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz - do smaku. Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki (2 porcje): 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie Kupiec) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie:Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie(...)wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco
Ze smakiem i z pasjąNasza propozycja na pyszne danie w aromatycznym sosie pomidorowym to klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika. W każdym słoiku 7 pysznych drobiowych pulpecików i porządna porcja gęstego sosu. To bez wątpienia swojskie, klasyczne danie, które będzie doskonałą bazą do wielu pomysłów na szybki obiad. Doskonale sprawdzą się do niego kluski, makarony , kasze oraz ryż. Do zrobienia klopsików możesz użyć mięsa(...)płaska łyżeczka pieprz: 0,5 łyżeczki majeranek: 1 łyżka mąka pszenna: 2 łyżki Na sos: masło: 2 łyżki cebula: 1 szt. suszone warzywa: 2 łyżki słodka papryka: 1 łyżka przecier pomidorowy: 0,5 litra suszona bazylia: 1 łyżeczka woda: ok. 300 ml sól i pieprz do smaku KLOPSKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Bułkę namoczoną w wodzie odciskamy
Kuchnia Na Wypasiedodatku lekki. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem. Składniki: gł ówka młodej kapusty 0,5 kg kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego kostka rosołowa 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Kapustę myjemy,szatkujemy,przekładamy do garnka,dodajemy startą(...)laurowy,pieprz i ziele angielskie.Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę i gotujemy ok. 10 minut. Kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy,dodajemy pokrojoną cebulę.Do kapusty dodajemy kiełbasę z cebulą,przecier,mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Na tłuszcz po kiełbasie wsypujemy mąkę,podsmażamy i wlewamy do kapusty.Mieszamy,zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Przepisy mojej mamyzimą z mrożonej fasolki. Podajemy z pieczywem. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy 2 papryki czerwone 2 cebule 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy. Kiełbasę(...)piórka cebule. Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw. Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę wo dą.Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Przepisy mojej mamypieczarek · 4 ogórki kiszone · 2 łyżki musztardy sarepskiej · 100 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu · ½ szk śmietany 18 % · Olej do smażenia(...)cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Ogórki kroimy i dodajemy do grzybów, podlewamy szklanką wody 5. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę, przecier oraz ketchup 6. Pieczarki łączymy z mięsem, wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy 7. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami 8. Smacznego
Kulinarna Chwilajajka bułka albo panierka do panierowania ryb 2 cebule 1/2 selera 5 marchewek 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1łyżeczka papryki słodkiej 1łyżeczka cukru 300ml wody 2łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz olej folia do żywności STELLA WYKONANIE: 1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy. 2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, przez chwilkę smażymy razem, następnie dolewamy wodę, dodajemy liście, ziele, cukier, przecier, sól, pieprz, i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. 5. Przygotowane warzywa przekładamy na rybę, pozostawiamy do ostygnięcia warzyw, po tym czasie pojemnik owijamy folią polecam z firmy stella
Dziś Ja gotujeSkładniki: -1/2 mielonego mięsa z indyka -po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej -jedna papryczka chili -4 ząbki czosnku -8 łyżeczek przecieru pomidorowego -1 łyżeczka cukru -sól, pieprz do smaku -łyżeczka suszonego oregano -220 ml wody zimnej przegotowanej -olej Mięso wysmażamy na odrobinie oleju aż będzie rumiane i chrupkie. Na osobnej patelni podsmażamy obrany i drobno pokrojony w plasterki(...)czosnek, dodajemy posiekaną w paski papryczkę chili, chwile smażymy i dodajemy pokrojone w paski papryki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy aż papryka będzie miękka. Dodajemy wysmażone wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych
Kulinarne przemysleniakwąśnicę . Latem jednak bardziej mam ochotę na kapuśniak w wersji bardziej fit. Polecam każdemu, nie tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy ziele(...)cukru. Gotujemy do miękkości. Warzywa wyciągamy. Marchew zachowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do wywaru razem z cebulą. Gotujemy do miękkości kapusty. Dokładamy przecier i marchew pokrojoną w plasterki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem Czas przygotowania: 1,15 h Koszt: ok. 10 zł Ilość porcji
Pobite gary BarbarySkładniki: 500 g przecieru pomidorowego 2 pomidory masło 1 pojedyncza pierś z kurczaka lubczyk, sól, pieprz papryka ostra i słodka 250 g makaronu świderki (ja użyłam bezglutenowego) 1 cebula ser pleśniowy, np. niebieski lazur - połowa curry kawałki fety Wykonanie: Umyte mięso pokrój w kostkę, przesmaż na maśle z drobną cebulką. Na oddzielnej patelni na maśle przesmaż pokrojone w większą kostkę(...)pomidory do momentu aż się rozlecą. Do garnka wlej przecier, przypraw, zagotuj, dodaj drobno posiekany ser pleśniowy. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Makaron zagotuj do miękkości według przepisu, dodaj soli i curry. Dodaj kurczaka wraz z powstałym sosem. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem i posyp kosteczkami fety. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizrobić zdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 5 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka cukru sól pieprz(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i smażyć pół minuty. Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5-7 minut mieszając. Dodać przyprawy, przecier, i puszkę pomidorów. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Łyżką zrobić dołki i wbić jajka. Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć
O kuchni z uczuciemSkładniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną(...)rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystko i formujemy pulpety, obtaczając je w mące. Bulion zagotowujemy, dodajemy według smaku: przecier, przyprawy oraz ewentualnie śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki, do śmietany wsypujemy 1 łyżkę mąki i po zahartowaniu, łączymy z sosem). Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut
KasiekGotujesiekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże - 1 cebula - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam(...)kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż odparuje połowa wody - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą
W królestwie smaków Beaty