WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść(...)dente. Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle. Dodaję posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Do mięsa dodaję pomidory, przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi
JejKuchniaplasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo(...)czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy całość kilka minut. Wlewamy 750 ml wywaru warzywnego, solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu
Dzieje kuchennej Wiewióryselera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta płatków chili 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki sól, cukier i majeranek do smaku Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy je do garnka, zalewamy(...)obsmażamy krótko na patelni. Dorzucamy do mięsa. Dosmaczamy papryka w proszku, ząbkami czosnku, listkiem i chili. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier, solimy, dorzucamy majeranek. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie i przekładamy do gotowej zupy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewióryDzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek(...)suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej, to zależy od proporcji papryk słodkich
Chilli Czosnek i OliwaPo wykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis
Pasja Smakuangielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta szafranu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier * śmietana Przygotowanie : Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować(...)kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe
Magiczne Życie Martyporcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi z kurczaka 200-300 g pieczarek 6 szt. średnich ogórków konserwowych/kiszonych średnia papryka czerwona średnia cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka majeranku 3/4 łyżeczki oregano i bazylii sól i pieprz 3 łyżki oliwy/oleju do smażenia Sposób przygotowania: Oprószone solą(...)kostkę) podsmażamy razem z warzywami i przyprawami na oleju/ oliwie, na średnim ogniu, mieszając parę razy. Po ok. 10 min. zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką na małym ogniu. W przypadku kurczaka wystarczy jakieś 15 minut. Jeśli wybierzecie wołowinę, trzeba czekać ok. 1-1,5 godz. aż mięso będzie miękkie
Pyszny Duetsmarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy z każdej strony na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz. składniki na sos: ok. 300 ml przecieru pomidorowego lub 4 świeże pomidory, obrane ze skórki 4 – 5 łyżek natki selera lub pietruszki 3 – 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz(...)Padano lub dowolnie inny, ulubiony wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieram, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na tą samą patelnię co były smażone klopsiki. Podsmażamy, aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy przecier lub pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dolewamy oliwę lub olej oraz troszkę wody. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę selera lub pietruszki, mieszamy. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniakupione na Targu Prawdziwych Produktów. Zdrowo, smacznie i ekologicznie! Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami Składniki: 400g cukinii 400g bakłażana 400g pomidorów 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego 100g ryżu do risotto 1/2 szklanki oliwy z oliwek 200g sera żółtego Sól, pieprz 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki(...)cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć. Dodać ryż a po chwili wlać bulion. Zagotować, dodać przecier, resztę oliwy, pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone, cukinię pokrojoną w kostkę podobną jak bakłażan, sól, pieprz. Chwilę pogotować na małym ogniu. Dodać pietruszkę i całość wyłożyć
Moja Mama Gotujedrobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do miseczki(...)marchewkę i pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj papryki w proszku, tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj
karmelowymielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić(...)plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory - 2 l wody - 1 łyżka przyprawy marokańskiej* - 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej(...)soli, pieprz do smaku, szczypta cukru Cebule pokrój w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Soczewicę przepłucz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i seler, gdy się zeszkli zalej zalej przecierem, pokrojonymi w kostkę pomidorami,wodą. Dodaj przyprawy, soczewicę, dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 45 minut. Po tym czasie dodaj ciecierzycę, gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz zjeść zupę z makaronem vermicelli
Corner With Recipescukinia - 1 mały seler korzeniowy lub pół dużego - 1 duża cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka masła - woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję(...)tego cebulę i czosnek. Kiedy odrobinę się zeszklą dodaję resztę warzyw i imibir, chwilę przesmażam na maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min) a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować
Kuchnia Pełna Emocjiwiększa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 kg dyni - u mnie hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego szklanka gorącej wody sól, pieprz, słodka papryka, tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę - cebulę drobno, resztę w większą :) Na oliwie szklimy cebulę(...)Wsypujemy soczewicę i dolewamy wodę. Następnie dodajemy po kolei warzywa - jak trochę się podduszą - następne - w kolejności dynia, papryka, cukinia (jeśli większa to obrana). Wrzucamy pomidory z puszki, przecier, doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki i tymianku i dusimy całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy solo lub z ulubionym pieczywem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje