szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso
Z Majeczką w kuchniePrezenty Składniki: 30 muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 czarnych oliwek Ole 10 dag sera żółtego 1 kartonik przecieru pomidorowego pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy mięso
Podróż w kulinariamożna dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki
Bullioromantyczny wieczór się udał, gdyż doszło do pełnej konsumpcji potrawy i ...;) Składniki: 200 g krewetek 1 pęczek czosnku niedźwiedziego 1 szklanka pomidorków koktajlowych 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz
Bon Appetit Małgorzatypęczakiem jeszcze nie ...więc trza było wypróbować.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg pęczaku 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, zie le śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Pęczak ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko, pęczak , przyprawy
Moje domowe kucharzeniekostkę. Wrzucić je do wywaru pogotować kilka minut. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać marchew z buraczkami i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy szklankę wywaru liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem 5-7 minut kapustę posiekać i gotować z ziemniakami około 3-4 minuty. Do ziemniaków dodać zawartość patelni, troszkę pogotować
Pychotkaaazainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry
Corner With Recipesmożna dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki
Bulliobiałego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku, następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie dzwonka. Cebulę kroimy w piórka
w mojej kuchnimożna dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki
Bulliosię i do ćwiczeń i do gotowania. Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która(...)puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem
Kuchnia Paulettesduża cebula puszka czerwonej fasoli 4 łyżki przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej do smażenia 400g pomidorów w puszce 1/2 łyżeczki majeranku ser cheddar świeża kolendra tortille przecier pomidorowy Dodatkowo salsa pomidorowa -> przepis na salsę kwaśna śmietana Tortille meksykańskie – przepis Na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju Dodajemy starte na grubym oczku marchewki. całość przesmażamy i podduszamy do miękkości, można lekko podlać wodą. Przyprawiamy i dodajemy ryż oraz przecier pomidorowy. Mieszamy całość, podduszamy jeszcze kilka minut, studzimy i mieszamy z makrelą. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydompysznego. Polecam prosty przepis. SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych 1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju 7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 % 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu(...)tniemy na małe kawałki. Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie. Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki oleju. Podsmażam na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodaję passatę i redukuję wszystko do konsystencji dość gęstego przecieru pomidorowego, doprawiając solą i pieprzem, na koniec dodaję bazylię. Sosem smaruję ciasto, mniej więcej jego środek. Układam na nim także plasterki salami i rozdrobniony ser. Zwijam w rulon, składając do siebie
Pichceniomaniaobiad. W sumie może być również dodatkiem do kawałka mięcha... (3 porcje) 100g kaszy bulgur (grubej) 1 cebula 2 pieczarki (duże) 3 suszone pomidory 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (*) sól do smaku Dodatkowo: 3/4 szklanki wody 2łyżki masła Cebulę i pieczarki posiekać (nie na drobno) i podsmażyć na maśle. Pomidory
Di gotujezwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu,1/2 łyżeczki chilli,1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Gotowanie Patkipachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy je w moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki
Pobite gary Barbaryrozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję do zupy, często przecedzając dodatkowo przez sito aby usunąć pestki) lub 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki 1 puszeczka przecieru pomidorowego jogurt naturalny bądź gęsta śmietana sól, pieprz, vegeta Sposób Podgrzewamy w garnku bulion wraz z przyprawami, do ciepłego bulionu dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, jeśli dodaliśmy pomidory z puszki
Kuchenne aromatySkładniki:1kg mięsa od szynki2 jaja3-4 czubate łyżki kaszki mannysól, pieprzpapryka słodka1 cebulakostka rosołowa cielęcaliść laurowyziele angielskieprzecier pomidorowyśmietankakoperekWykonanie:Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą
Walijskie Pichceniewarto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka(...)Pizza męska:5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania sosu. Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając.Jeśli robimy sos z pomidorów to należy
Zakręcony Widelecmomentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ). Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać
Pomysłowa kuchniasoczewicy Składniki: na 4 porcje 150 g czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 350 ml wywaru z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g pomidorów koktajlowych 150 ml śmietanki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 50 g świeżego szpinaku 100 g wędzonego boczku Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij
codojedzeniacreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nadzienie: -opakowanie świeżych lub mrożonych liści szpinaku -1-2 ząbki czosnku -kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy
Kulinarne przemysleniasmakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi. Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść majonez 1 łyżeczka(...)Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki. 2. Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem. 3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować
Kuchnia Paulettesoleju.Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę z marchewką.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę [ ja czasem też chwilkę podsmażam na patelni]. Dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę,Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniemięso i podsmażyć. Po kilku minutach wlewamy bulion, dolewamy także trochę wody, wsypujemy ryż i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem. Gęstość zupy regulujemy ilością dolewanej wody w trakcie gotowania. Smacznego
Smaczne Zdrowenaciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz, sól, wegeta 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki Bazyli własne suszone zioła:pietruszka, lubczyk, koper (oczywiście mogą być kupne). 500 ml przecieru pomidorowego- passata Sposób przygotowania: Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią
Gotowanie PatkiChoć nie jestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie
Jadło i czytadłotradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy
Kitchens Alphabet