przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:186/368)

Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy 108

ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki *podsumowując taki przecier musi być gęsty, jeżeli chcecie to oczywiście możecie użyć 200 ml mleka(...)garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin, paprykę. Smaż przez klika sekund cały czas mieszając, dzięki temu zabiegowi przyprawy uwolnią wszystkie swoje aromaty. Dodaj przecier pomidorowy, mleko migdałowe i zagotuj. Następnie dodaj ewentualnie syrop z agawy/klonowy czy nawet cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek

greenscarf
Ogórki z pomidorach do słoików 3622

Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju 2 łyżki vegety 6 łyżek przecieru pomidorowego ok pół łyżeczki soli Przygotowanie: ogórki kroimy jak na mizerię dajemy do miski,cebulkę kroimy w półplasterki-posypujemy solą i zgniatamy odrobinę,dodajemy do ogórków,mieszamy w miseczce pozostałe

Swojskie jedzonko
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 196

kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy – 1 mały słoiczek – 200 gram śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml mąka zwykła do zagęszczenia sosu – 1 łyżeczka cebula – 1 sztuka świeża bazylia – kilka listków olej do smażenia

kuchniabellissima.wordpress.com
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 205

oliwy sol, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje.  w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek, doprawiamy do smaku, delikatnie

Moja smaczna kuchnia
Pizza 161

Piec na środkowym poziomie piekarnika na 220°C około 12-17 min. SOS I DODATKI Do blendera wrzucić garść świeżej bazylii i pół garści oregano. Dodać około 120 g przecieru pomidorowego, jeden duży pomidor, trzy ząbki czosnku, nieco soli i chilli. Wszystko razem zblendować, aż powstanie gładka konsystencja. Na patelni rozpuścić nieco masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę

Passions hobbies life
C - Jarzynowa zupa na winie;) 151

skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gołąbki bez zawijania 166

Można użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można posiłkować się samym sokiem z pomidorów i podkręcić ich smak przecierem pomidorowym, jednak taki sos by był gęsty musimy zredukować albo zaprawić mąką. W przypadku gołąbeczków z patelni ważne jest by sosu było dość dużo. Musi on w większości przykryć kotlety

Karczma Honorietty
Kotlety w sosie 151

przeciery 200 g,  śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego, tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo 200 ml wody i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu gdy przelejemy całość na patelnię żeby przesmażyć razem z kotletami około 3 min. aż ugotuje się

chleba naszego
Pasta z makreli 190

ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1.Makrele obrać ze skóry, rozdrobnić wyjmując wszystkie ości. Ogórki obrać i pokroić. Szczypiorek poszatkować, jajka pokroić w kostkę. 2. Wszystko wsypać do pojemnika

Mama z miasta
Strogonow 154

się zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając. Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki paprykę. Duszę jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, lekko zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie

Mechanik w kuchni
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 157

sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem

Krakowskie smaki Ani
Sos pomidorowy do makaronu 198

krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...  Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu  Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z  sosem pomidorowym

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane muszle z pieczarkami 393

piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą(...)maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach! Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam

Kolejny blog o gotowaniu
Dorsz zapiekany w pomidorach 75

zapiekany w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g filetów z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1/3 szklanki białego wytrawnego wina  300 m przecieru pomidorowego 1/2 szklanki czarnych oliwek sól pieprz sok z cytryny do skropienia Wykonanie: Filety płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Diabelskie Jajka 398

zrobione w pysznym sosie. Składniki: ·        6 jaj ·        3 ogórki konserwowe ·        Łyżka przecieru pomidorowego ·        3 łyżki keczupu ·        Szczypta ostrej papryki ·        Łyżeczka mąki pszennej(...)Sól Sposób przygotowania: 1.   W małym rondelku zagotować szklankę wody, po czym zdjąć go z ognia i wlać zaprawę zrobioną z mąki oraz przecieru, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką. 2.   Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. 3.   Ugotowane na twardo jajka obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem

Kulinarna Chwila
Naleśniki po meksykańsku zapiekane 432

większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy.  2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.  3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia

kruche babeczki
Szpinakowe naleśniki bolognese 161

około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory

Moja Galeria Smaku
Pikantna fasolka z pomidorkami i fetą 151

Szybkie, aromatyczne i rozgrzewające danie. Czerwona fasolka w pikantnym sosie z kolorowymi pomidorkami i słonym serem świetnie razem współgrają, polecam :) puszka czerwonej fasolki (400 g) szklanka przecieru pomidorowego łyżeczka pikantnej wędzonej papryki szczypta cayenne szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki suszonej cebuli kilka kropel sosu cholula lub tabasco   garść pomidorków różnego rodzaju 60 g sera

Mienta blog