ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki *podsumowując taki przecier musi być gęsty, jeżeli chcecie to oczywiście możecie użyć 200 ml mleka(...)garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin, paprykę. Smaż przez klika sekund cały czas mieszając, dzięki temu zabiegowi przyprawy uwolnią wszystkie swoje aromaty. Dodaj przecier pomidorowy, mleko migdałowe i zagotuj. Następnie dodaj ewentualnie syrop z agawy/klonowy czy nawet cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek
greenscarfPolecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju 2 łyżki vegety 6 łyżek przecieru pomidorowego ok pół łyżeczki soli Przygotowanie: ogórki kroimy jak na mizerię dajemy do miski,cebulkę kroimy w półplasterki-posypujemy solą i zgniatamy odrobinę,dodajemy do ogórków,mieszamy w miseczce pozostałe
Swojskie jedzonkokopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy – 1 mały słoiczek – 200 gram śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml mąka zwykła do zagęszczenia sosu – 1 łyżeczka cebula – 1 sztuka świeża bazylia – kilka listków olej do smażenia
kuchniabellissima.wordpress.comoliwy sol, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje. w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek, doprawiamy do smaku, delikatnie
Moja smaczna kuchniaPiec na środkowym poziomie piekarnika na 220°C około 12-17 min. SOS I DODATKI Do blendera wrzucić garść świeżej bazylii i pół garści oregano. Dodać około 120 g przecieru pomidorowego, jeden duży pomidor, trzy ząbki czosnku, nieco soli i chilli. Wszystko razem zblendować, aż powstanie gładka konsystencja. Na patelni rozpuścić nieco masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę
Passions hobbies lifeskończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMożna użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można posiłkować się samym sokiem z pomidorów i podkręcić ich smak przecierem pomidorowym, jednak taki sos by był gęsty musimy zredukować albo zaprawić mąką. W przypadku gołąbeczków z patelni ważne jest by sosu było dość dużo. Musi on w większości przykryć kotlety
Karczma Honoriettyprzeciery 200 g, śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego, tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo 200 ml wody i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu gdy przelejemy całość na patelnię żeby przesmażyć razem z kotletami około 3 min. aż ugotuje się
chleba naszegoości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1.Makrele obrać ze skóry, rozdrobnić wyjmując wszystkie ości. Ogórki obrać i pokroić. Szczypiorek poszatkować, jajka pokroić w kostkę. 2. Wszystko wsypać do pojemnika
Mama z miastasię zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając. Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki paprykę. Duszę jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, lekko zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie
Mechanik w kuchnisera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem
Krakowskie smaki Anikrótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień... Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z sosem pomidorowym
Kulinarne przygody Gatitypiecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą(...)maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach! Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam
Kolejny blog o gotowaniuzapiekany w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g filetów z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 300 m przecieru pomidorowego 1/2 szklanki czarnych oliwek sól pieprz sok z cytryny do skropienia Wykonanie: Filety płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatityzrobione w pysznym sosie. Składniki: · 6 jaj · 3 ogórki konserwowe · Łyżka przecieru pomidorowego · 3 łyżki keczupu · Szczypta ostrej papryki · Łyżeczka mąki pszennej(...)Sól Sposób przygotowania: 1. W małym rondelku zagotować szklankę wody, po czym zdjąć go z ognia i wlać zaprawę zrobioną z mąki oraz przecieru, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. 3. Ugotowane na twardo jajka obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem
Kulinarna Chwilawiększej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy. 2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut. 3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia
kruche babeczkiokoło 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory
Moja Galeria SmakuSzybkie, aromatyczne i rozgrzewające danie. Czerwona fasolka w pikantnym sosie z kolorowymi pomidorkami i słonym serem świetnie razem współgrają, polecam :) puszka czerwonej fasolki (400 g) szklanka przecieru pomidorowego łyżeczka pikantnej wędzonej papryki szczypta cayenne szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki suszonej cebuli kilka kropel sosu cholula lub tabasco garść pomidorków różnego rodzaju 60 g sera
Mienta blog