Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wlać
Tradycyjna KuchniaWrzucamy do garnka, w którym gotuje się woda - ok. 2 szklanki + 1 łyżeczka soli. Reżyserka i producentka zaleca gotowanie całości 10-15 minut. Akt II: Dodajemy 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego. Akt III: Oddzielnie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce marchewkę na masełku. Podlewamy troszkę wodą i gotujemy do miękkości -ok. 15 min. Uwaga: Jeśli macie młodą marchewkę, to można
Kuchnia smakówdzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G KitchenDziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu
Cukier&Puderpiekarniku. Składniki na obiad dla 3-4 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej 1 papryka zielona 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g pieczarek 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) kilka gałązek świeżego tymianku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 100 g tartego sera żółtego olej do podsmażenia mięsa Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę
Ze smakiem i z pasjąakurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić
Buniabaje w kuchnismaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem i jesienią... I mam coś dla Was : Łowicz oraz jego pełne smaku pomidory dojrzewające nieśpiesznie pod błękitnym i słonecznym niebem...pełna natura! Pomidorowa z burakami, serem kozim, szczypiorkiem, a do tego mnóstwo pachnącej pietruszki, która pyszni się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek. Tutaj wszystko jest intensywne i barwne, dobre(...)minut ok. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula (najlepiej ta biała, sałatkowa) 2 ząbki czosnku 2 spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę 200g przecieru pomidorowego Łowicz 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę 700ml delikatnego bulionu warzywnego sporo posiekanej, świeżej pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz dodatkowo: C anapes z sera koziego i szczypiorku
Moja Książka Kucharskanastępnie kroimy go w kostkę. Później w garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy bakłażana. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bakłażan będzie lekko zarumieniony, to dodajemy do niego przecier pomidorowy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody. Warzywo ma się lekko poddusić. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni
Natka Pietruszkiwędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2,5-litrowy rondel: 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra
Kulinarny S.O.S.wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2,5-litrowy rondel: 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra
Kulinarne S.O.S.natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar 520 g 0,5 szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni
Zasmakuj Kuchnimikrofalówce. Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:). 100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki 2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy
Szefowa kuchniwprawy i wtedy będę wiedziała co i jak.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek przecieru pomidorowego listek, ziele śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko, ryż , przyprawy i wymieszać
Moje domowe kucharzenietrzeba o nim pomyśleć najlepiej dzień wcześniej. Dobrze zamarynowane mięso (najlepiej przez całą noc), będzie wtedy kruche i aromatyczne. SKŁADNIKI: 5-6 kotletów z karczku (chudego) 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso
Kuchnia w opałachDziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia. 0 false(...)Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 1 opakowanie filetów śledziowych (250g) 2 duże cebule olej do smażenia 1 czerwona papryka mały przecier pomidorowy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 150 g kukurydzy konserwowej 3 plastry ananasa z syropu Śledzie umyć i przesuszyć a następnie pokroić w paski. Cebulę pokroić w półplasterki
Smaczny zeszyt