adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie pomidorowym to idealna przekąska na każdą uroczystość. Impreza w domu, święta, sylwester to świetna okazja, by wypróbować przepis na śledzie w pomidorach , które są naprawdę smaczne. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali oczywiście śledzi, marchewki, papryki, cebuli, a także kukurydzy. Śledzie w takiej kompozycji smakowej z pewnością Wam posmakują. Lekko kwaśny smak z dodatkiem słodkiego(...)wypróbować mój przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym ? Jeśli tak, zapraszam poniżej, gdzie znajdziecie dokładny opis, jak je przygotować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: 460 g śledzi a’la matjias mała marchewka ½ puszki konserwowej kukurydzy papryka czerwona cebula Składniki na sos: 200 g przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu kilka kropel tabasco pieprz
Przepiski.plpapryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się słodkości gotowego koncentratu
Pieprzyć z Fantazjąpapryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się słodkości gotowego koncentratu. Ale....ale może
Pieprzyć z Fantazjąktóre pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy mąki
Oka w rosole czyli KaFka gotujemargaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego 200 g śmietany 18 % cukier sól, pieprz Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem, dokładnie wymieszałem, zagotowałem i zestawiłem z ognia. Do sosu dodałem śmietanę, wymieszałem na gładko z sosem i doprawiłem do smaku cukrem, solą
R'n'G Kitchensolą i pieprzem. Dobrze komponuje się też z sosem pomidorowym lub grzybowym. Mi jednak najbardziej smakuje ze słodko-pikantnym sosem chili. Opcjonalnie do przygotowywanej masy można dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego i po pół pęczka posiekanej natki pietruszki i koperku
Trzeci talerzKocham, kocham i jeszcze raz kocham taka postać rybki... Składniki: 3 duże filety u mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy...Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około
NaKońcuJęzykałyżka soli -1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży -łyżka cukru -2 łyżki oliwy z oliwek -300 ml wody letniej Składniki na sos do pizzy -słoik/puszka przecieru z pomidorów. -czosnek (dwa małe ząbki) – oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania -sól -odrobina cukru – łyżka oliwy z oliwek Składniki na sos czosnkowy (podobno robię najlepszy pod słońcem) -kubek(...)dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, ziołami oraz cukrem. Zestaw z ognia i poczekaj aż wystygnie. Sos czosnkowy: przygotuj kilka godzin wcześniej: Historia tego przepisu sięga jeszcze czasów kiedy studiowałam w Lublinie. Mieszkałam wtedy
ArbuziakiZupa pomidorowa na rosole z mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie(...)kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy ze śmietaną i ulubionym makaronem
Lena GotujeTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek,przecier pomidorowy. Dodać kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5 minut. Przygotowanie klopsików – mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek i bułkę tartą. Wymieszać
Kuchnia Pokoleńrównież testuję kolejne, nowe przepisy, w tym roku zapewne również pojawi się coś nowego na blogu. Tymczasem zapraszam Was na 7 sprawdzonych przepisów - proste, smaczne, bardzo pomidorowe :-) KONCENTRAT POMIDOROWY (PRZECIER) Ketchup pomidorowo-śliwkowy Suszone pomidory w oliwie Orientalny ketchup z mango Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy Ketchup warzywno-owocowy Dżem pomidorowy z lawendą i limonką Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćmożna się nim zajadać. Składniki: 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika
Kuchcik gotujedużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula(...)patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku
Kuchnia Paulettesmożecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku, suszoną bazylię, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować co chwilkę mieszając około 20 minut. Zmiksować sos, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego jakich pomidorów z puszki użyjecie
Kuchnia Pokoleńzastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie, tak mu smakowały!) – szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii) – przecier pomidorowy, pasatę z pomidorów – sól, pieprz – świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści. Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości
Szybko Tanio Smaczniewyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około
W poszukiwaniu inspiracjiłyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy
NaKońcuJęzyka