chodzi tu o ugotowanie zupy pomidorowej, a raczej o pewien sposób abstrakcyjnego myślenia, co zrobić z daniem już ugotowanym. Ta magia dzieje się zazwyczaj w poniedziałek. Do rosołu dodajemy przecieru pomidorowego i mamy zupę pomidorową. Znacie tą piosenkę? Dzisiaj znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj Nawet jeśli założymy, że każdy lubi zupę pomidorową zgodnie
Kryzysowa Książka Kucharskacukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron
Dzieje kuchennej Wiewiórykości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 1-2 cebule drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz(...)ogniu. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak. Do wywaru dodać przesmażone z cebulą pomidory i przecier. Całość doprawić bazylią lub pietruszką i przyprawami do smaku. Pogotować ok. 20 minut. W razie potrzeby całość zmielić blenderem. W osolonej wodzie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu
Kuchnia smakówśrednia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie w domu) cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz przecier pomidorowy 400ml oregano,papryka słodka w proszku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso doprawiamy do smaku,solą ,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulką,dodajemy ugotowaną kaszę,jajko(...)obieraczki w cienkie długie plastry,układamy jak gwiazdkę i na środek kładziemy kulkę z mięska, zawijamy mięso w plasterki cukinii,żeby powstały nam takie kieszonki. W miseczce mieszamy nasz przecier z ząbkiem czosnku,oregano,solą ,pieprzem i papryką słodką w proszku,wylewamy sos do naczynia żaroodpornego i na nim układamy nasze zawinięte mięsko,do dołu łączeniem ,(mi zostało jeszcze
Swojskie jedzonkopizzy który nadaje się idealnie na ciasto jak i do polania pizzy po upieczeniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! Składniki :* puszka pomidorów w kawałkach* kartonik przecieru pomidorowego* 2 ząbki czosnku* 5 łyżek oliwy z oliwek* garść świeżej lub suszonej bazylii* cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie :Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Gotować
Magiczne Życie Martymłodą kapustę w sosie!.Zapraszam. 1 młodą kapusta 1 pęk koperku 150 ml.bulionu sól i pieprz ocet dla smaku winny szczypta cukru jak potrzeba śmietana kubek mały 1 mały przecier pomidorowy 1 łyżka mąki pszennej ************************************** 1 . Kapustę drobno poszatkować , koper opłukač i drobno pokroić. 2. Kapustę zalać gorącym bulionem i dusić do miękkošci , dodać przecier pomidorowy.Posoli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy
Życie zamknięte w smakuCzas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy
Weganka gotujeSosy do pizzy: POMIDOROWY I ( na upieczoną pizzę) 1 puszka całych lub krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli 1/2 opakowania ziół prowansalskich sól pieprz 2-3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego Pomidory zblendeorować. Odłożyć kilka łyżek na kolejny sos . Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. POMIDOROWY II ( na spód ale może być i na gotową pizzę ) odłożone wcześniej
Jemy PijemyPolecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól i pieprz do smaku ➤1 kostka warzywna ➤3 liście laurowe ➤1 łyżka lubczyku ➤5 ziaren ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: 1. Do garnka o grubym(...)pieprz oraz kostkę. 2. Kiedy woda się zagotuje , gotuję jeszcze ok 10 minut. 3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągam warzywa , liść i zielę. 4. Wlewam przecier i dodaję koncentrat. 5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem. 6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę. 7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz
Gotowanie Patkimojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka
Z butelką mleczka w tledania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka(...)rondlu szklimy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem zalewamy przecierem i wodą, dodajemy pomidory, chili, zioła i fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż fasolka będzie al dente, od czasu do czasu mieszając. Gdy sprawdzimy już twardość fasolki, zdejmujemy pokrywę
Be Fit Be StrongNadzienie: 250g fileta z kurczaka, 3 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 średnia cebula, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko(...)następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem
Smakowy Rajmrożonego bobu 2 pomidory 1 cebula 1 kawałek selera naciowego 3 łyżki oliwy 400 g ryżu do risotto 200 ml białego wina 1.5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej 50 g parmezanu pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą(...)mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie cały płyn. Posolić i popieprzyć. W czasie gotowania ryżu obrać ze skórki bób. Dodać do ryżu bób i pomidory i przecier po 15 minutach gotowania. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Smaczny zeszyt