makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się tak naprawdę każda odmiana pomidorów, nie mniej jednak najlepsze są jędrne i mięsiste,. Moja ulubiona odmiana to lima. Dodatkowo aby skrócić czas przygotowania koncentratu, opanowałam świetną metodę - pomidory pieczemy,a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów np.lima 3 łyżki soli cukier ok 2-3 łyżek łyżka oleju na każdy(...)sól i gotujemy a raczej odparowujemy aby uzyskać wymaganą gęstość. Pomidory gotuję ok 30 minut pod przykryciem. Następnie blendujemy na gładki krem. Opcjonalnie razem z solą dodajemy cukier. Zblendowany przecier pomidorowy gotujemy jeszcze ok 30 minut do ponownego odparowania. Przekładamy do słoiczków, na wierzch każdego słoika pełnego przecieru nakładamy łyżkę oleju, zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy
Życie zaczyna się w kuchniwkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut. Przygotowanie sosu Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać przecier pomidorowy. Ciągle mieszając przesmażamy chwilkę następnie wlewać powoli bulion tyle aby sos nie był zbyt rzadki cały czas energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Smacznego
Andzia Pichcibazylii,listków tymianku oraz oregano sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku Umyte,pokrojone pomidory gotujemy na dość dużym ogniu ok 20 min( jak w przypadku przecieru pomidorowego), zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem,przecieramy przez sito,ponownie wstawiamy na gaz. Przecier redukujemy do ok 1/3 - na wolnym ogniu trwa to ok 4 godz. Możemy
Niespełnione zdolności kulinarnemogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki
e-PrzepisyKulinarnepomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest
KreatywnePinylubi pomidorówki? Tym razem w nietradycyjnej wersji: Zupa pomidorowa z cieciorką SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy młoda włoszczyzna 2- 3 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego mojej mamy 1 puszka pomidorów sól, ostra papryczka, kolendra, lubczyk, oliwa natka pietruszki Warzywa pokrojone w kostkę podsmażyć delikatnie przez 5 minut na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekana ostrą papryczkę
MarciochaKucharzyselera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni
Roślinna - blog wegańskicałość stanowi pyszną kompozycję na dobry początek dnia. Jeśli lubicie omlety i chętnie poznajecie nowe smaki, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Polecam Składniki: – 3 jajka – 30g przecieru pomidorowego Pudliszki – 20ml mleka – mały kawałek pora (u mnie 50g) – 7 plasterków kiełbasy chorizo – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, papryka słodka wędzona, czubryca(...)zielona, sól, pieprz) – 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane) Jajka delikatnie ubić i następnie rozbełtać rózgą kuchenną z mlekiem, przecierem i przyprawami. Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz, wyłożyć krążki pora na całą powierzchnie patelni i smażyć na średnim ogniu przez około dwie minuty. Podczas smażenia nie mieszać
Smaki Armineprzeróżne warzywne pulpety, gulasze czy lazanie. Poznamy też dania które bez problemu możemy kupić na ulicy czyli tzw. Street food. No i na koniec przepisy podstawowe czyli najprostsze sosy pomidorowe które tworzą bazę do wielu dań, pesto oraz wiele innych. Kiedy doszłam do ostatniej strony książki czułam ogromny niedosyt! Sama jestem fanką Włoch i interesuje mnie wszystko co włoskie(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły. sos; 5 łyżek oliwy 1 cebula puszka pomidorów kilka łyżek wody jeśli zajdzie taka potrzeba 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól listki bazylii Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na rumiano, dodajemy posiekane pomidory, przecier i całość podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy aż pomidory się
Radość kipiąca uśmiechem.sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem(...)wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina i ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić około 30 minut. Doprawić cukrem (solą i pieprzem
Karola gotujepołożyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki kiszone3 jajka ugotowane1 puszka fasoli czerwonej2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie
Kulinarny karnet Christopheraproszku (możecie pominąć lub dać więcej, zależy jak ostro lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości
Fabryka pomysłówbyła jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą. Składniki 8 strąków papryki 100 g ryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem
R'n'G Kitchenodstawić w ciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego * łyżeczka oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać
Magiczne Życie Marty