Składniki: 300 g makaronu (u mnie świdry, pełne ziarno Lubella); 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić(...)wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób. Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w sosie własnym. Ważne, aby był to tuńczyk w kawałkach. Do przepisu należy użyć przecieru pomidorowego/passaty a nie koncentratu pomidorowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory, no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom(...)soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i zdejmowaniem skórki , zmiksowałam pokrojone w ćwiartki pomidory Lima wraz ze skórką i pestkami w szklanym blenderze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy . Cukru dodajemy tylko dla ładniejszego koloru przecieru, jeśli używamy pomidorów czerwonych(...)dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii
Weekendy w domu i ogrodziepomidorowy możecie przygotować przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, jednak latem ze słodkich i aromatycznych pomidorów jest najlepszy! Na szybko polecam przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Można wymieszać przecier lub pomidory z puszki z koncentratem. Jeśli chodzi o pomidory świeże to polecam także koktajlowe, są w sezonie słodkie i pyszne, wystarczy wtedy tylko sól, pieprz i oregano. Pyszny
Zasmakuj KuchniNakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory i przecier wlać do garnka, dodać(...)xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('95529fb665729260b646ecf131070bdd').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: naleśniki z pasta brokulowa The post Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa appeared first
dom-agi.plużyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny kolor) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie 300 ml przecieru pomidorowego z racji tego, że mleczko zastąpiłam kremem o mniejszej objętości) 500 g warzyw (i tu jest dowolność, u mnie jest to dynia pokrojona w kostkę, marchewka starta na tarce(...)mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy pastę curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy posypana zielskiem jakie lubimy najbardziej. Możemy też posypać prażonymi orzechami lub ziarnami
Dzieje kuchennej Wiewiórykapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy(...)sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze kilka minut gotuję ,wyłączam i gotowe!!! gotowym sosem polewam gołąbki
Swojskie jedzonkosię nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć. Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :)Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego. a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu
Proste Potrawyżółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy.Podawać z sosem czosnkowym.Sos pomidorowy :* puszka pomidorów w kawałkach* kartonik przecieru pomidorowego* 2 ząbki czosnku* 5 łyżek oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii* cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Odstawić
Magiczne Życie Martyktórego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego… 😀 Dobrze współgra z resztą warzywnej paczki i przełamuje odrobię dominujące w tym daniu czerwień i pomarańcz. 🙂 Pomidory A właściwie przecier z pomidorów , czyli passata pomidorowa. Jeśli jesteście w posiadaniu świeżych pomidorów , których termin przydatności do spożycia właśnie mija, jak najbardziej możecie z nich skorzystać. Warto wtedy jednak je sparzyć i obrać
Modern Cave Girlkiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską) 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg) 2 papryki czerwone 3 pomidory 2 cebule pół szklanki passaty pomidorowej (można też dać łyżkę przecieru pomidorowego) pół szklanki wody sól, pieprz, ostra i słodka papryka Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
e-PrzepisyKulinarnedodatkami: makaronem lub ryżem 😁 Dzisiaj dziele się z Wami przepisem na błyskawiczną do przyrządzenia, lekką, a zarazem orientalną w smaku i niesamowicie sycącą zupę pomidorową. Przygotowałam ją z passaty (przecieru) pomidorowego. Aby zupa była treściwa dodałam do niej czerwoną soczewicę. Uwierzcie mi na słowo, zupa była pyszna w smaku ♥ Składniki na 2-3 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 szklanka
Ugotowaćbardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu możemy zrobić sos pomidorowy - przelewamy do garnka, dodajemy przecieru pomidorowego, przyprawy i zagęszczamy mąką z wodą. Zagotowujemy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy sokiem
Kuchnia MagdaLenylaurowe 250 g wędzonego boczku (lub parzonego) ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej) 2 średnie cebule – ok. 200 g 1 mały ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli do gotowania fasoli (lub mniej, np. pół łyżeczki jeśli Wasz
Kulinarne Przebojebardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu możemy zrobić sos pomidorowy - przelewamy do garnka, dodajemy przecieru pomidorowego, przyprawy i zagęszczamy mąką z wodą. Zagotowujemy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy sokiem
Kuchnia MagdaLeny