przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:171/368)

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym 78

mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym to takie szybkie i nieco urozmaicone spaghetti bolognese . Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu oraz znika naprawdę w ekspresowym tempie. Koniecznie spróbujcie zaprezentowanego połączenia. Polecam! Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym - składniki: Sos:  500g mięsa mielonego 500 ml passaty/przecieru pomidorowego (*) 1 papryka (u mnie zielona) 1/2 puszki groszku(...)passatą/przecierem pomidorowym oraz połączyć z odcedzonym groszkiem. Sos posypać bazylią oraz papryką i pozostałymi przyprawami. Całość trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu oraz doprawić do smaku. W międzyczasie należy ugotować spaghetti. Makaron można wmieszać do sosu lub podawać polany sosem.   Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym - dodatkowe informacje: (*) Zamiast passaty lub przecieru pomidorowego można użyć

Di gotuje
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 170

kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty i czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda

Trzeci talerz
Ekspresowa zupa pomidorowa, resztkach :) 121

ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż i gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Gdyby woda się trochę wygotowała uzupełnić dolewając zimną wodę, zagotować i w razie potrzeby

Kuchnia Pokoleń
Boeuf Stroganow 163

pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków

Gospodyni Miejska
Bigos z młodej kapusty II 173

pełniejsza) będzie główka kapusty, tym więcej należy dodać bulionu. Moja kapusta była duża i do przygotowania bigosu użyłam 3 szklanek bulionu. Koncentrat pomidorowy to nie to samo, co przecier pomidorowy. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu:   Przyślij Przepis

Gospodyni Miejska
Domowy sos barbecue 180

przeze mnie nie odkrytych ;) Składniki na 3 słoiczki:   1 kg pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy

Kuchnia w czekoladzie
Naleśnikowe szlafroczki 124

oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę. W ten sposób utworzyły się „szlafroczki

Kuchnia u Krysi
Keczup z cukinii 126

takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie

Mieszam w Garnku
Makaron z podsmażonymi warzywami, ziołami i sosem pomidorowym 68

posiłek, który posmakuje małym i dużym :) Wystarczy, że podsmażycie ulubione warzywa, wymieszacie je z ziołami i podacie z sosem pomidorowym i makaronem, polecam! Składniki: 100 g makaronu uszka Lubella przecier pomidorowy Łowicz cukinia czerwona papryka łyżka oleju sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa posiekaj i podsmaż na oleju(...)lekko zmiękną. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Dodaj makaron i wymieszaj. Przecier podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i warzywami. Smacznego:) Wpis powstał we współpracy z Lubella. Artykuł Makaron z podsmażonymi warzywami, ziołami i sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Środa: Gołąbki bez zawijania 179

kiszonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos 1 butelka passaty pomidorowej lub puszka całych pomidorów plus łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula Łyżka masła Szczypta cukru Olej Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno obydwie cebulę. Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju. Wysyp na niego jedną posiekaną cebulę. Smaż 5 minut(...)drugim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę, smaż 5 minut mieszając. Wlej do rondla passatę lub, jeśli używasz pomidorów z puszki, najpierw włóż do rondla łyżkę przecieru, wymieszaj z cebulą a potem dodaj pomidory z zalewą. Dorzuć liść laurowy. łyżkę masła i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Ugotowaną kapustę przełóż do głębokiej misy. Dodaj do niej mielone mięso

Niedzielny kucharz
Pieczone pulpeciki w piekarniku 126

ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru   Wykonanie: Cebulę pokroić, przesmażyć na patelni razem z czosnkiem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. Do podsmażonej na patelni cebuli z czosnkiem wlać pomidory z puszki i przecier. Doprawić do smaku, dodać zioła i na małym ogniu gotować przez ok. 15 minut. Ja razem z przecierem dodaję też odrobinę cukru. Upieczone pulpeciki połączyć z sosem i podawać

Pasja Smaku
Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? 74

właśnie z krzaka pomidorze. Powód? Jego ilość w pomidorowej masie wzrasta przy obróbce termicznej. Potwierdziły to też niektóre badania porównujące ilość likopenu we krwi osób, które jadły przede wszystkim pomidorowe przetwory z tymi, którzy spożywali świeże owoce. Ekologiczny czy konwencjonalny? I tu kolejny, ale tylko na pozór, paradoks. Każdy biolog wie, że warunki w jakich rozwijają się rośliny mają wpływ(...)upraw ekologicznych zawierały więcej suchej masy, cukrów, witaminy C, beta-karotenu, flawonoli i kwasów fenolowych. Natomiast owoce pomidorów uprawianych konwencjonalnie miały więcej kwasów organicznych oraz likopenu! Przeprowadzono też analizę przecieru pomidorowego. Te wyniki też dają do myślenia. Przecier z pomidorów konwencjonalnych jest bowiem ogólnie bogatszy w składniki, ale tym razem to sok przecierowy ekologiczny charakteryzował się wyższą zawartością suchej masy

Fleksitarianizm.pl
Spaghetti bolognese 174

mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule -   1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych -  około 220ml   przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie  - papryka ostra - papryka słodka - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)całość się zetnie. W międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się nie przegotowała. Zbyt miękki jest niesmaczny. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy

Qchnia po prostu
DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI 152

pomidor( kilka siekanych pomidorów) 1 gałązka posiekanej bazylii ( tam nie było) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (cały koncentrat pomidorowy) 0.5 cebuli( 1 duża cebula) Oliwa Sól i pieprz O.5 kartonika przecieru pomidorowego 1 szklanki.wody(na szklankę ryżu przypada 2 szklanki.wody czyli 4 szklanki) *********************************************  Liście winorośli opłukać pod bieżącą wodą.Do garnka wlać wodę i włożyć liście , gotować 30 minut,odcedzić(...)osuszyć. Mięso,suchy ryż,posiekane pomidory,posiekaną natkę ,posiekaną cebulą wymieszač z koncentratem pomidorowym ,wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut. Garnek wysmarować oliwą i koncentratem lub przecierem,układać ściśle dolmy,zalać 1 szkl.zimnej wody,gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem,gdy gołąbki wchłoną całą wodę tzn.że gołąbki są Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki