przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:172/368)

Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 183

przygotowani jutrzejszego obiadu. Łatwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami sos pomidorowy (duża porcja): 1 kg dojrzałych pomidorów - sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane 150 ml przecieru pomidorowego 3 szalotki, obrane i posiekane 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 gałązka tymianku 100 ml oliwy Na połowie ilości oliwy 2 minuty szklimy szalotki z czosnkiem i listkami tymianku(...)Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy pomidory i przecier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 500 g makaronu farfalle 1 ciabatta 4 łyżki oliwy połowa porcji ww sosu pomidorowego 8 czarnych oliwek garść posiekanych listków rukoli sól, pieprz 100 g pokruszonej fety, najlepiej kozio-owczej Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym 261

wymaga ani czasu ani wysiłku, a przy tym jest pyszne! Składniki na makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym (2 porcje): makaron penne i świderki 4 pomidory łyżka przecieru pomidorowego zielone pesto (ja kupiłam pesto firmy Sottile Gusto) sól bazylia oregano kilka listków bazylii Ugotować makaron i obtoczyć pesto, którego ilość należy dodać wedle uznania, ponieważ ja na przykład wchłaniam

Karola gotuje
Chili 154

Składniki:  (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie(...)ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie

Tanie przepisy studenckie
Zupa warzywna na rosole 186

rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki(...)połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze

R'n'G Kitchen
Śledź w pomidorach z cebulą 358

solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2 łyżki maggi1. Płaty śledziowe moczymy(...)wyłożyć spód przygotowanej formy lub misy o szerokim dnie.2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.3. Wystudzoną masę pomidorowo - cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną

Apetyczna babeczka
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 78

letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego(...)odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. W między czasie można przygotować sos pomidorowy. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 160

letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej(...)wyrośnięcia. W między czasie można przygotować sos pomidorowy. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny

KuchniaWeDwoje.pl
Gołąbki 123

ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem. Gołąbki podaję z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym. Sos pomidorowy . Sos z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier pomidorowy około 500 ml lub do smaku. Zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Dodać około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów). zastawa

królestwo garów
Quesadilla z szynką / Tortilla 142

placki tortilli ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g kilka plastrów szynki około 6 rukola odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania)   Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy sosem, następnie sypiemy 1/4 porcji startego sera. Układamy połowę porcji szynki

Rusty Fork
PIZZA Z JALAPENO I KABANOSAMI 172

suszone z oliwy 5 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 /2 kulki sera mozzarella 1 /2 pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ciasto smaruję przecierem pomidorowym.  Mozzarellę kroję w kostkę, następnie układam na cieście. Kabanosy, jalapeno, pora oraz pomidorki suszone drobno siekam i układam na pizzy. Pizzę posypuję solą i pieprzem do smaku

Gotowanie Patki
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 308

Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory

Obiad gotowy
Paluchy pizzowe z ciasta francuskiego 807

Bardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy  (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty

Ditecz
Soupe d'amour - zupa miłości. 166

tuż,tuż - 14 lutego. Częstujmy ,tych na których nam zależy i czekajmy na efekty!  „Miłosne kluski” z czystą pomidorową . Pomidorowa: 1 litr rosołu z kurczaka 1 puszka mała przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki cukier 1 łyżka ketchup sól, pieprz Miłosne kluski. Składniki. 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1,5 łyżki startego parmezanu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki lubczyku

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 148

papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym. sos: 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek) ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy

bistro mama