rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag startego sera salami Mlekoma(...)rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut. Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu
Wanilia i Kardamonwięcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką ilością soli. Pod koniec (czyli(...)mięsko będzie miękkie) dodajemy curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatemat pomidorowej w wersji letniej - kremowy chłodnik pomidorowy. Podaję go z kleksem bitej śmietanki, która łagodzi ostrość chili. Taka wersja pomidorowej jest doskonała na lato! Składniki: 500ml passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 kromka chleba tostowego pół papryczki chili ząbek czosnku sól morska szczypta oregano świeżo mielony czarny pieprz 200ml śmietanki 30% płatki chili do posypania natka pietruszki lub bazylia(...)podpiec w tosterze, ostudzić, połamać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Do kielicha blendera włożyć paprykę, chili, czosnek i chleb, dolać szklankę przecieru pomidorowego, zmiksować wszystko na jednolity krem. Wymieszać z pozostałym przecierem, posolić i doprawić do smaku. Śmietankę ubić na sztywno. Krem wlać do pucharków lub szklanek. Na wierzch wyłożyć ozdobny
Obiad gotowymniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g) Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Siemię lniane zalać odrobiną wrzątku, odstawić na 10 minut, następnie zblendować na żel. Tofu pokroić, wrzucić(...)Całość zmiksować na gładką masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć. Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki
Fabryka pomysłówtylko „do smaku”, bo niejednokrotnie wystarcza mi tylko sos i płatki drożdżowe. Moim zdecydowanym numerem jeden jest pizza neapolitańska . Tradycyjna pizza neapolitańska jest posmarowana tylko sosem pomidorowym z czosnkiem, oregano i oliwą. W środku jest cieniutka, a brzegi są mocno napowietrzone. Skórka powinna być delikatnie przypieczona (tak zwane „plamki geoparda”). Sekretem całej zabawy jest przygotowanie ciasta(...)odwrotu! Poniżej znajdziecie przepisy na obie opcje na najbardziej tradycyjne ciasto na pizzę . Do tego nie potrzeba wiele, bo wystarczy sos pomidorowy, który wystarczy przygotować z krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego ugotowanego z czosnkiem, oregano, solą, oliwą i chili lub pieprzem. A jeśli chcecie spróbować czegoś innego to polecam też na przykład „ arabską pizzę „. Ciasto na pizzę
rabarbarowomnie smakuje tak samo jak ta przygotowana z suchej fasoli. składniki: 4 puszki białej fasoli 300 g wędzonego boczku 300 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki wody sól,pieprz majeranek Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw podsmażyć kiełbasę i boczek. Jak wytopi(...)smażyć aż cebula zmięknie a kiełbasa i boczek ładnie się przyrumienią. Białą fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do garnka. Dodać także przcier pomidorowy. Dolałam też trochę wody bo mój domowy przecier był bardzo gęsty. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować i gotować ok 5 minut aby smaki się przegryzły. Na koniec jeszcze raz spróbować i doprawić
Monia miesza i gotujerównież o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy. Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków? Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej kuchni, to znajdzie ją z cała pewnością we wschodniej części
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam pomidory. Zagotowałam i przyprawiłam solą i cukrem. Gotowy prosty i szybki sos pomidorowy. Sos wylałam do naczynia
Pieprzyć z Fantazjąilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko
Mieszam w Garnkuroku robię przecier pomidorowy z około 5 kg pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać do niego trochę soli, włożyć do słoiczków i pasteryzować. Domowy przecier jest bardzo dobry a do tego nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków. Składniki: 5 kg pomidorów sól opcjonalnie Wykonanie: Pomidory umyć, osuszyć pokroić na pół
Mama Gotujesłoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej papryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół
Czerwona Porzeczkaprzygotowani jutrzejszego obiadu. Łatwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami sos pomidorowy (duża porcja): 1 kg dojrzałych pomidorów - sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane 150 ml przecieru pomidorowego 3 szalotki, obrane i posiekane 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 gałązka tymianku 100 ml oliwy Na połowie ilości oliwy 2 minuty szklimy szalotki z czosnkiem i listkami tymianku(...)Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy pomidory i przecier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 500 g makaronu farfalle 1 ciabatta 4 łyżki oliwy połowa porcji ww sosu pomidorowego 8 czarnych oliwek garść posiekanych listków rukoli sól, pieprz 100 g pokruszonej fety, najlepiej kozio-owczej Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Łączymy
Dzieje kuchennej Wiewiórywymaga ani czasu ani wysiłku, a przy tym jest pyszne! Składniki na makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym (2 porcje): makaron penne i świderki 4 pomidory łyżka przecieru pomidorowego zielone pesto (ja kupiłam pesto firmy Sottile Gusto) sól bazylia oregano kilka listków bazylii Ugotować makaron i obtoczyć pesto, którego ilość należy dodać wedle uznania, ponieważ ja na przykład wchłaniam
Karola gotujeSkładniki: (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie(...)ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie
Tanie przepisy studenckie