Domowy koncentrat pomidorowy

Domowy koncentrat pomidorowy

Domowy koncentrat pomidorowy

Do przygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się tak naprawdę każda odmiana pomidorów, nie mniej jednak najlepsze są jędrne i mięsiste,. Moja ulubiona odmiana to lima.  Dodatkowo aby skrócić czas przygotowania koncentratu, opanowałam świetną metodę - pomidory pieczemy,a następnie pozostawiamy do wystudzenia.   Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów np.lima 3 łyżki soli cukier ok 2-3 łyżek łyżka oleju na każdy słoik koncentratu Przygotowanie: Pomidory pieczemy w piekarniku w 200  stopniach ok 2... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Życie zaczyna się w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.