przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:178/368)

Spaghetti z Tuńczykiem w Sosie Pomidorowym 169

proste i szybkie dzięki czemu możemy szybko przygotować pyszny obiad. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego makaronu to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 2 duże ząbki czosnku 1 duża cebula kilka listków świeżej bazylii lub1 łyżeczka suszonej bazylii szczyptę tymianku sól, pieprz olej do smażenia(...)koniec do sosu dodaję przecier pomidory, doprawiam, mieszam i całość jeszcze smażę około 5 minut. Do gotowego sosu dodaję posiekaną bazylię – sos jest gotowy. Teraz do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos, całość dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Po nałożeniu makaronu na talerz posypuję go obficie żółtym serem. Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest gotowe, można podawać

Uwaga Babcia Gotuje
Aksamitna zupa pomidorowa z mozzarellą. 118

odmiany mam dla Was zupę pomidorową. :) Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe!  Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz  250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz 1 nieduża cebulka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie) sól pieprz(...)piekarnika. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, ząbki czosnku przepoławiamy i usuwamy ze środka pędy. Gdy tłuszcz zacznie się dymić, układamy na nim czosnek, cebulę, pomidory z puszki i przecier. Mieszamy. Całość posypujemy cukrem pudrem, bazylią, oregano, przyprawą hiszpańską, solą i pieprzem. Pieczemy 20-25 minut. Upieczone warzywa z przyprawami przekładamy do garnka i zalewamy je wrzącym bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy suszone

DominikaDolci
Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą 166

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy makaronu królują inne dodatki. Właśnie taką wersję, z tymi innymi dodatkami chciałam Wam dziś zaproponować(...)odmiany, dla przełamania znanych schematów :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała w takim właśnie wydaniu, bo jak dla mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna... SKŁADNIKI 250 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2 łyżki śmietany 12 % 500 ml dowolnego bulionu lub wody 1 kulka mozzarelli w zalewie 1 awokado sól ziołowa, pieprz, vegeta ewentualnie szczypiorek Wodę i przecier wlewamy

Czary - gary w kuchni
Sos al ragu – prosty przepis na skróty 104

zwarty, zawiesisty, nawet suchy – mięso nie może pływać w sosie pomidorowym. Dlatego podczas duszenia dobrze jest odparować jak najwięcej wody, żeby w sosie został tylko zredukowany, słodki, bo skarmelizowany przecier pomidorowy. Klasyczny sos al ragu dusi się bardzo długo, dużo w nim warzyw. Nasza wersja jest mocno stuningowana, ale naprawdę pyszna. Jeśli masz czas, możesz do mięsa wkroić marchew, seler

Niedzielny kucharz
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese 439

oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Co kto lubi. Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego przecieru pomidorowego. Oczywiście zachęcam, abyście sami dodawali własne dodatki, ja np. bardzo lubię czarne oliwki, więc nie mogłam się oprzeć, żeby i ich nie dodać do sosu. No i oczywiście świeża bazylia

A to pestka
Sos pomidorowy do makaronu 142

ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów

codojedzenia
Pieczone pulpeciki z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym 179

spaghetti z pieczonymi pulpecikami z czerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy Składniki na pulpeciki: - 200 g czerwonej soczewicy - mała czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych

Kuchenne Wariacje
Sniadanie mistrzów ;) 111

serem...No i nareszcie sie doczekałam...;) Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi  brokułami...podpiekamy

NaKońcuJęzyka
Gołąbki po tuningu ;) 134

mięsa, następnie dodajemy starta marchewkę, poszatkowaną kapustę, otręby sól i pieprz...ewentualnie możemy dodać jedną z gotowych mieszanek stworzonych do gołąbków...Formujemy kulki...podsmażamy z każdej strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami

NaKońcuJęzyka
Śledzie po kaszubsku 66

Śledzie po kaszubsku.  Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :)  Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku(...)majeranku pieprz ziołowy do smaku i sól (ewentualnie) 1/2 ilości zalewy z marynowania śledzi Przepis na śledzie po kaszubsku: Krok 1. Posiekane w piórka cebule podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy, suszone śliwki, gorczycę, ziele i majeranek - chwilę razem wszystko podsmażać. Następnie do cebuli i przypraw wlać około 1/2 zalewy z marynowania śledzi, zagotować, doprawić do smaku pieprzem ziołowym

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z pomidorów 96

Zupę pomidorową przygotowuję dosyć często na obiad, ponieważ wszyscy ją lubimy. Przeważnie robię ją na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem przecieru pomidorowego. Tym razem kupiłam na targu świeże, dojrzałe pomidory i postanowiłam przygotować zupę krem z pomidorów. Pomysł ten okazał się bardzo trafny i zupa krem z pomidorów zasmakował moim domownikom. Taką zupę robi się w ekspresowym tempie. Jednak

Danka Pichci
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami. Smak, który przypomni ci dzieciństwo. PRZEPIS 79

dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz, natka pietruszki. Na kluski 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru

Kulinarna Polska
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 167

podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy, studzimy (ja dodaje lekko ciepły). Do rondla / garnka wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem i solą. Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone

Słodkie okruszki
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 192

razem zrobię więcej z różnymi farszami. Składniki na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego (10 sztuk): ciasto francuskie XXL (kupiłam w Auchan to było coś koło 350 g) kilka łyżek przecieru pomidorowego dowolny ser (ilość wedle uznania; ja użyłam mieszanki serów: mozzarella, cheddar i gouda) sól oregano bazylia Ciasto francuskie posmarować przecierem, posypać przyprawami i dodać ser. Złożyć z dwóch stron

Karola gotuje
Kalafior po grecku 427

tarce o grubych oczkach 1 mały seler, starty na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę sól, pieprz, łyżka curry, szczypta cukru masło 2 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Kalafiora gotujemy do miękkości. Marchew, pietruszkę, cebulkę oraz seler podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowanego kalafiora. Przecier mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw. Wszystko razem

Życie ze smakiem