przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:178/368)

Śledzie w sosie salsa 216

pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić. składniki: 8 filetów śledziowych solonych 1 średnia papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki

Monia miesza i gotuje
Szybki makaron z parmezanem i rukolą 219

Szybki makaron z parmezanem i rukolą Składniki: (1 porcja) - garść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj

MintTaste
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 190

koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone

Kryzysowa Książka Kucharska
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 262

pomidorowa może z nim konkurować- ale jej bazą jest przecież właśnie rosół. Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam ( w co wątpię ) możecie dodać do niego  przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową. Jedyną jego "wadą" jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia.  Powinien

potrawyregionalne
Zupa rybna na ostro 244

rybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia)  1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku

Niezły Młynek
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 188

jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica  około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem(...)liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej

MamaOskarka
Risotto 134

tego dania wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia. ☺️ Składniki -poszarpane mięso z kurczaka - ryż - cebula - pieczarki -groszek -czerwona papryka -przecier pomidorowy -przyprawy- sól, ostra papryka, bazylia, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Zalać wodą, dodać groszek, kurczaka, ryż, przecier, doprawić solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu

Kulinarne blogowanie
Dietetyczny obiad z kurczakiem i młodą kapustą! 190

pieczonego lub grillowanego kurczaka (100 g) - 1/5 główki młodej kapusty - 4 pieczarki - 1 cebulka wraz z dymką - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka - łyżeczka oliwy - 2 chlusty wody - sól/ pieprz - przecier pomidorowy około 100 ml Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj kurczaka, chwilę podsmażaj, dodaj wodę, poszatkowane pieczarki, kapustę i cebulę, całość duś pod przykryciem 8 minut.  Dodaj

SMYKWKUCHNI
Kotlety z makaronu 256

cebula do panierowania :   2 jajka mąka bułka tarta   Sposób wykonania:   makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor

Darcia w kuchni
Bezglutenowe "spaghetti napoli" z fasolki 206

szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię to za pomocą nożyczek

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 199

pięknie! Dzisiaj na zamówienie koleżanki powstały rogaliki Wikingi , na zamówienie rodzinki  zebra   i   zupa a'la gulaszowa   (tym razem na wodzie) . Poza tym ugotowałam też pomidorową i dyniową (najprostszą z możliwych, o której niebawem napiszę na blogu). Nie byłabym sobą gdyby na śniadanie nie pojawiła się jakaś bułka, tym razem chałka z rodzynkami(...)kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru pomidorowego 5 suszonych sliwek 250 g boczniaków Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na łyżce oleju. Dodajemy posiekaną dobrze odsączoną kapustę, jałowiec, majeranek i liście laurowe, a także szklankę wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz w sosie z ajwaru 390

zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier

Mohiella
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 208

zupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku(...)około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 187

aromat. Uduszone pomidory zestawiamy z ognia. Miksujemy jeszcze w garnku na gładką masę, a następnie przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki

Kulinarna Pokusa