przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:183/368)

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU + FILMIK 87

Karkówka po cygańsku to pyszne danie z warzywami. Mięsko jest mięciutkie z pysznym, pomidorowym sosem i mnóstwem warzyw.              SKŁADNIKI : 1,3-1,5 kg karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 marchewka sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku mąka do obtoczenia(...)DODATKOWO : 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ostrego ketchupu sól i jarzynka do smaku słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza na tortilli 130

zawsze szybko można dorobić kolejną jeśli zaistnieje taka potrzeba. Składniki na pizzę na tortilli (porcja): placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej ząbek czosnku łyżka jogurtu naturalnego dwie płaskie łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz bazylia oregano kulka mozzarelli trzy plasterki prosciutto garść kukurydzy garść rukoli Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt

Karola gotuje
Śledzie w sosie salsa 167

pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić. składniki: 8 filetów śledziowych solonych 1 średnia papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki

Monia miesza i gotuje
Szybki makaron z parmezanem i rukolą 174

Szybki makaron z parmezanem i rukolą Składniki: (1 porcja) - garść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj

MintTaste
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 134

koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone

Kryzysowa Książka Kucharska
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 221

pomidorowa może z nim konkurować- ale jej bazą jest przecież właśnie rosół. Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam ( w co wątpię ) możecie dodać do niego  przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową. Jedyną jego "wadą" jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia.  Powinien

potrawyregionalne
Zupa rybna na ostro 193

rybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia)  1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku

Niezły Młynek
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 134

jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica  około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem(...)liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej

MamaOskarka
Risotto 71

tego dania wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia. ☺️ Składniki -poszarpane mięso z kurczaka - ryż - cebula - pieczarki -groszek -czerwona papryka -przecier pomidorowy -przyprawy- sól, ostra papryka, bazylia, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Zalać wodą, dodać groszek, kurczaka, ryż, przecier, doprawić solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu

Kulinarne blogowanie
Dietetyczny obiad z kurczakiem i młodą kapustą! 133

pieczonego lub grillowanego kurczaka (100 g) - 1/5 główki młodej kapusty - 4 pieczarki - 1 cebulka wraz z dymką - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka - łyżeczka oliwy - 2 chlusty wody - sól/ pieprz - przecier pomidorowy około 100 ml Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj kurczaka, chwilę podsmażaj, dodaj wodę, poszatkowane pieczarki, kapustę i cebulę, całość duś pod przykryciem 8 minut.  Dodaj

SMYKWKUCHNI
Kotlety z makaronu 203

cebula do panierowania :   2 jajka mąka bułka tarta   Sposób wykonania:   makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor

Darcia w kuchni
Bezglutenowe "spaghetti napoli" z fasolki 157

szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię to za pomocą nożyczek

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 149

pięknie! Dzisiaj na zamówienie koleżanki powstały rogaliki Wikingi , na zamówienie rodzinki  zebra   i   zupa a'la gulaszowa   (tym razem na wodzie) . Poza tym ugotowałam też pomidorową i dyniową (najprostszą z możliwych, o której niebawem napiszę na blogu). Nie byłabym sobą gdyby na śniadanie nie pojawiła się jakaś bułka, tym razem chałka z rodzynkami(...)kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru pomidorowego 5 suszonych sliwek 250 g boczniaków Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na łyżce oleju. Dodajemy posiekaną dobrze odsączoną kapustę, jałowiec, majeranek i liście laurowe, a także szklankę wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz w sosie z ajwaru 277

zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier

Mohiella
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 154

zupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku(...)około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 119

aromat. Uduszone pomidory zestawiamy z ognia. Miksujemy jeszcze w garnku na gładką masę, a następnie przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki

Kulinarna Pokusa