mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka
Z butelką mleczka w tledania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka(...)rondlu szklimy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem zalewamy przecierem i wodą, dodajemy pomidory, chili, zioła i fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż fasolka będzie al dente, od czasu do czasu mieszając. Gdy sprawdzimy już twardość fasolki, zdejmujemy pokrywę
Be Fit Be StrongNadzienie: 250g fileta z kurczaka, 3 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 średnia cebula, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko(...)następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem
Smakowy Rajmrożonego bobu 2 pomidory 1 cebula 1 kawałek selera naciowego 3 łyżki oliwy 400 g ryżu do risotto 200 ml białego wina 1.5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej 50 g parmezanu pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą(...)mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie cały płyn. Posolić i popieprzyć. W czasie gotowania ryżu obrać ze skórki bób. Dodać do ryżu bób i pomidory i przecier po 15 minutach gotowania. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Smaczny zeszytsprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około trzech godzin, w połowie moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu(...)Smażymy kilka chwil. Dorzucamy nasiona kminu, kurkumę oraz orzechy nerkowca. Smażymy aż cebula się zeszkli. Do patelni dorzucamy posiekany czosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane
Dzieje kuchennej WiewióryMakaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z tych dań, które robi się ekspresowo, dużo szybciej niż spaghetti bolognese czy nawet spaghetti carbonar a. Wystarczy podsmażyć kurczaka, zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki oraz dodać ulubione dodatki – u mnie to oliwki oraz kapary. Zapraszam Was serdecznie na ten prosty i smaczny przepis. Makaron z sosem pomidorowym
Kuchnia Bazyliiczosnku 750 ml. gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przyprawy wrzucić do rondelka, dodać przecier
Agusiowe smakołykikurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć
Kuchnia w szuwarachzupami typu krem, gdzie brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się, że robię wciąż te same zupy. Mimo wszystko pomidorowa z grillowanych pomidorów jest zupełnie inna od zupy ugotowanej na pomidorowym przecierze. Urozmaicam zupy przeróżnymi dodatkami, które za każdym razem nadają im inny smak. Zupy Zupa krem brokułowa Zupa z kurczakiem Kapuśniak Zupa dyniowa Zupa z gnocchi Botwinka Pomidorowa Krem
codojedzeniablaszkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć roladki. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w 180 stopniach. Do podania na 1 porcję: 50 g suchej kaszy jęczmiennej 100 ml passaty pomidorowej (przecier) bazylia oregano sól pieprz 150g dowolnych warzyw np. ugotowany brokuł (u mnie akurat mix mrożonych) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Doprawić
Fabryka pomysłówCiekawe i smaczne połączenie. Składniki 600 g ziemniaków 3 ząbki czosnku sól 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki obieramy ,wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości razem z obranym czosnkiem. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy przecier razem z posiekaną bazylią. Dodajemy do ziemniaków i ubijamy
R'n'G KitchenFasola czerwona [TUTAJ] 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki kiszone3 jajka ugotowane1 puszka fasoli czerwonej [TUTAJ]2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić
Kulinarny karnet Christopherasosie). Podsmażone przekładam do sosu, duszę pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Sos do gołąbków: Dziś zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowo-bazyliowym. Miałam resztkę prostego sosu pomidorowego, który najpierw rozcieńczyłam i dobrze doprawiałam pieprzem, solą, słodką czerwoną papryką i suszoną bazylią . Dusiłam w sosie gołąbki przez około 40 minut. Pod koniec zagęściłam sos mąką ziemniaczaną i doprawiłam jeszcze(...)niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników): 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić) sól, pieprz, słodka lub ostra czerwona papryka
Słodkie okruszkikoncentratu pomidorowego płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Do podania: garść rukoli, pokrojone pomidorki koktajlowe Jajka roztrzepać za pomocą rózgi i wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać połowę parmezanu, przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, można także dodać suszoną bazylię czy oregano). Pomidory przekroić na połówki. Masę jajeczną wylać do naczynia żaroodpornego, pomidory ułożyć przecięciami do góry. Po wierzchu posypać
DietologKarkówka po cygańsku to pyszne danie z warzywami. Mięsko jest mięciutkie z pysznym, pomidorowym sosem i mnóstwem warzyw. SKŁADNIKI : 1,3-1,5 kg karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 marchewka sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku mąka do obtoczenia(...)DODATKOWO : 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ostrego ketchupu sól i jarzynka do smaku słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
Kulinarne Fantazje Mariolizawsze szybko można dorobić kolejną jeśli zaistnieje taka potrzeba. Składniki na pizzę na tortilli (porcja): placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej ząbek czosnku łyżka jogurtu naturalnego dwie płaskie łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz bazylia oregano kulka mozzarelli trzy plasterki prosciutto garść kukurydzy garść rukoli Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt
Karola gotujepomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić. składniki: 8 filetów śledziowych solonych 1 średnia papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki
Monia miesza i gotujeSzybki makaron z parmezanem i rukolą Składniki: (1 porcja) - garść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj
MintTastekoncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone
Kryzysowa Książka Kucharskapomidorowa może z nim konkurować- ale jej bazą jest przecież właśnie rosół. Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam ( w co wątpię ) możecie dodać do niego przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową. Jedyną jego "wadą" jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia. Powinien
potrawyregionalnerybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia) 1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku
Niezły Młynek