przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:174/368)

Gołąbki 100

ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem. Gołąbki podaję z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym. Sos pomidorowy . Sos z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier pomidorowy około 500 ml lub do smaku. Zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Dodać około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów). zastawa

królestwo garów
Quesadilla z szynką / Tortilla 119

placki tortilli ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g kilka plastrów szynki około 6 rukola odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania)   Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy sosem, następnie sypiemy 1/4 porcji startego sera. Układamy połowę porcji szynki

Rusty Fork
PIZZA Z JALAPENO I KABANOSAMI 149

suszone z oliwy 5 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 /2 kulki sera mozzarella 1 /2 pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ciasto smaruję przecierem pomidorowym.  Mozzarellę kroję w kostkę, następnie układam na cieście. Kabanosy, jalapeno, pora oraz pomidorki suszone drobno siekam i układam na pizzy. Pizzę posypuję solą i pieprzem do smaku

Gotowanie Patki
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 277

Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory

Obiad gotowy
Paluchy pizzowe z ciasta francuskiego 784

Bardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy  (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty

Ditecz
Soupe d'amour - zupa miłości. 145

tuż,tuż - 14 lutego. Częstujmy ,tych na których nam zależy i czekajmy na efekty!  „Miłosne kluski” z czystą pomidorową . Pomidorowa: 1 litr rosołu z kurczaka 1 puszka mała przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki cukier 1 łyżka ketchup sól, pieprz Miłosne kluski. Składniki. 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1,5 łyżki startego parmezanu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki lubczyku

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 125

papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym. sos: 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek) ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy

bistro mama
Leczo warzywne 61

zaoferowania mój ogród i półki z marketu Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia * 2 papryki ( miałam pomidorową) * 1 cebula czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę

Pieprzyć z Fantazją
Leczo warzywne 107

zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia * 2 papryki ( miałam pomidorową) * 1 cebula czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę

Pieprzyć z Fantazją
Penne z pomidorami 110

Makaron penne z aromatycznym sosem pomidorowym z suszonymi pomidorami i ziołami. Wszystko podane z serem. Wspaniały szybki obiad. Składniki: 300 g makaronu penne 1 duży pomidor 1,5 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz, cząber, lubczyk, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia parmezan lub żółty ser pokrojony w talarki lub starty oliwa(...)czosnek. Gdy się lekko zeszklą dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekane suszone pomidory, przypraw. Duś chwilę, dodaj przecier. W razie potrzeby dopraw. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do gotowego sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj z serem i bazylią lub natką

Zasmakuj Kuchni
Domowy przecier pomidorowy z bazylią 128

tylko zaczyna się sezon pomidorowy wyruszamy z moją teściową na łowy na poznańską giełdę rolno-ogrodniczą. W zeszłym roku przerobiłyśmy na przecier pomidorowy po 120kg pomidorów. Takie zapasy starczyły do marca więc w tym roku pewni po raz kolejny padnie rekord. Na przeciery zdecydowanie polecam odmianę lima. Jest mięsista, "konkretna" i ma mało wody za to dużo smaku. Taki przecier

Pyry na Gaz
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) 148

wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól morska lub himalajska pieprz płatki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobna kostkę(...)wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze, bo wtedy zachowują najwięcej

Kulinarne przygody Gatity
Paluchy drożdżowe z pesto pomidorowym. 67

samodzielną przekąskę albo dodatek do barszczu czy innych czystych zup. Ja podałam z pomidorowa. Pyszota!  Składniki; 450 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży  2 jajka 50 g rozpuszczonego masła 250 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ok pół   słoiczka pesto pomidorowego  Ponti * jajko do posmarowania paluchów bazylia do dekoracji Przygotowanie; Do miski przesiewamy(...)pieczemy do zrumienienia około 25 minut w temp. 180C.  To świetna przekąska na piknik czy dodatek do zupy.  Pomidorowe pesto ma łagodniejszy smak od tradycyjnego. * Użyte pesto pomidorowe to nic innego jak zmiksowane suszone pomidory, olej słonecznikowy, przecier pomidorowy, orzechy nerkowca i odrobina bazylii. Nigdy wcześniej nie jadłam pomidorowego pesto, ale naprawdę jak dla mnie jest dużo lepsze

Radość kipiąca uśmiechem.
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 104

Fasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. My idziemy(...)minut na ugotowanie. Możesz użyć marchewki mrożonej, która jest już podgotowana. Możesz wreszcie przyspieszyć cały proces i, zamiast sosu pomidorowego, dodać do fasolki i pozostałych warzyw 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i rozrzedzić potem wodą lub bulionem. Nasza fasolka po bretońsku, jak napisaliśmy we wstępie jest mocno pomidorowa. Nie chodzi przecież o to, żeby gotować szybko, ale i zdrowo

Niedzielny kucharz
Klasyczna zupa pomidorowa 93

Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest dziecinnie prosty – należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z puszki, koncentrat lub przecier pomidorowy) . Bardzo często do przygotowania wykorzystuje się rosół z poprzedniego dnia Zależnie od upodobań, pomidorowa bywa podawana z ryżem lub makaronem, ale można je zastąpić również tortellini, pulpecikami lub lanymi

Kulinarny S.O.S.
Pizza rybna Graala 133

blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się je rozciągało. Ponakłuwać dużo dziurek. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym własnej roboty. Do małego garnka włożyłam ok. pół słoiczka przecieru pomidorowego, dodałam trochę wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam to wszystko na małym ogniu. Z dodatkami można oczywiście poeksperymentować:) No więc takim sosem posmarowałam

Ukojenie Podniebienia
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8575

zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony

potrawyregionalne