mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule - 1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie - papryka ostra - papryka słodka - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)całość się zetnie. W międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się nie przegotowała. Zbyt miękki jest niesmaczny. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy
Qchnia po prostuolbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania(...)ostygnięcia. Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Czytaj więcej: Domowy Ketchup pikantny The post Domowy Ketchup pikantny appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjabyło warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści . Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych poczynań i bez wahania podjęłam decyzję, że w tym roku musimy to koniecznie powtórzyć. Nie żebym nie miała co robić :) Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu(...)Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory The post Domowy Ketchup pikantny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjabyły naleśniki na śniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie. Jajka rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna(...)/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dieta-52-czyli-pomidorowa-jajecznica-i-kotlety-rybne/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('fde4bdd9f3240604fd7ac2d9791ea2d8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne appeared first
dom-agi.pllazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć na półkach sklepowych obok koncentratu pomidorowego czy pomidorów siekanych w puszce, to przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników. Passatę pomidorową możemy użyć do przygotowania zupy, zapiekanek czy właśnie
Dorota Smakujesolą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypałam natką pietruszki dla tych, co lubią taki dodatek. Notatki: * to jest wersja pomidorowej na samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką
Pieprzyć z Fantazjąsolą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypałam natką pietruszki dla tych, co lubią taki dodatek. Notatki: * to jest wersja pomidorowej na samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką
Pieprzyć z Fantazjąoraz pomidorów z dodatkiem pachnących ziół i aromatem wędzonej papryki. Składniki: 4 duże strąki czerwonej papryki 0,4l passaty pomidorowej lub puszka pomidorów - u mnie domowy przecier pomidorowy 500-600ml bulionu- u mnie gotowany z dodatkiem lubczyku- jednak nie jest to warunek 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku spora szczypta pieprzu cayenne Pół łyżeczki czerwonej
W garach u Gosiprzepisy podzielone na kilka działów. Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła
Moje Kuchenne Rewelacjeposmarowania spodu pizzy. Nie jest przesadnie aromatyczny i nie jest za rzadki. Przepis własnego autorstwa dopracowany metodą prób i błędów.SKŁADNIKI100 g koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku3 łyżki rzadkiego przecieru pomidorowego (można użyć łagodnego ketchupu lub wody)1,5 łyżeczki suszonego oregano¼ łyżeczki soli½ łyżeczki cukruCzosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w garnuszki i dokładnie wymieszać. Wstawić na ogień
Złote przepisyrodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag startego sera salami Mlekoma(...)rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut. Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu
Wanilia i Kardamonwięcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką ilością soli. Pod koniec (czyli(...)mięsko będzie miękkie) dodajemy curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatemat pomidorowej w wersji letniej - kremowy chłodnik pomidorowy. Podaję go z kleksem bitej śmietanki, która łagodzi ostrość chili. Taka wersja pomidorowej jest doskonała na lato! Składniki: 500ml passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 kromka chleba tostowego pół papryczki chili ząbek czosnku sól morska szczypta oregano świeżo mielony czarny pieprz 200ml śmietanki 30% płatki chili do posypania natka pietruszki lub bazylia(...)podpiec w tosterze, ostudzić, połamać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Do kielicha blendera włożyć paprykę, chili, czosnek i chleb, dolać szklankę przecieru pomidorowego, zmiksować wszystko na jednolity krem. Wymieszać z pozostałym przecierem, posolić i doprawić do smaku. Śmietankę ubić na sztywno. Krem wlać do pucharków lub szklanek. Na wierzch wyłożyć ozdobny
Obiad gotowymniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g) Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Siemię lniane zalać odrobiną wrzątku, odstawić na 10 minut, następnie zblendować na żel. Tofu pokroić, wrzucić(...)Całość zmiksować na gładką masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć. Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki
Fabryka pomysłówtylko „do smaku”, bo niejednokrotnie wystarcza mi tylko sos i płatki drożdżowe. Moim zdecydowanym numerem jeden jest pizza neapolitańska . Tradycyjna pizza neapolitańska jest posmarowana tylko sosem pomidorowym z czosnkiem, oregano i oliwą. W środku jest cieniutka, a brzegi są mocno napowietrzone. Skórka powinna być delikatnie przypieczona (tak zwane „plamki geoparda”). Sekretem całej zabawy jest przygotowanie ciasta(...)odwrotu! Poniżej znajdziecie przepisy na obie opcje na najbardziej tradycyjne ciasto na pizzę . Do tego nie potrzeba wiele, bo wystarczy sos pomidorowy, który wystarczy przygotować z krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego ugotowanego z czosnkiem, oregano, solą, oliwą i chili lub pieprzem. A jeśli chcecie spróbować czegoś innego to polecam też na przykład „ arabską pizzę „. Ciasto na pizzę
rabarbarowo