przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:167/368)

Slow pizza z cukini 170

spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić(...)kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;) Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą

fitolarun.blogspot.com
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 166

włoskiej (średniej wielkości) 1 kg mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka 100 gram ryżu sypkiego sól, pieprz 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (250ml) 2 kostki rosołowe - wołowe Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z jajkiem, cebulą (możemy ją zmielić razem z mięsem) solą i pieprzem - jak na mielone. Dzielimy na pół. Połowę mięsa wyrabiamy(...)pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką zaprawiłam kupnym koncentratem by smak był bardziej wyrazisty i dodałam garść siekanego kopru do smaku. Mama gar kapusty ryżowej zaprawiła domowej produkcji przecierem bo lubi bardziej delikatne smaki. Tydzień obiadów z głowy i to dla dwóch rodzin ;) Oczywiście produkcja gołąbków na dwa garnki to moje "widzi-mi-sie". Po prostu ja wolę mięso

Kuchnia po mojemu
Papryka w sosie 107

wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule 1 por 4 pomidory 6 suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem 2 szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Sos rybny do makaronu 121

Składniki: wędzona ryba 1 cebula sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki passata pomidorowa czyli po prostu przecier z pomidorów olej do smażenia Przygotowanie: rybę obierz z ości i skóry cebulę posiekaj w kostkę natkę pietruszki drobno posiekaj wyciśnij sok z połowy cytryny rozgrzej olej na patelni(...)przełóż na nią cebulę, podsmaż chwilę następnie dodaj na patelnię rybę wymieszaj dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, a na końcu natkę pietruszki na końcu dodaj przecier pomidorowy wymieszaj smaż razem przez jeszcze jakieś 3 minuty podawaj z ulubionym makaronem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa gołąbkowa 165

mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra olej Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mielone mięso

Pieguskowa Kuchnia
zapiekane gołąbki bez zawijania 658

drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy. składniki na sos: 250 ml bulionu 200 g przecieru pomidorowego sól, pieprz wykonanie: Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku. Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Dal, soczewica z dynią i suszonymi pomidorami 117

łyżki kaszy pęczak 1 szklanka pieczonej dyni (lub pokrojonej w drobną kostkę – rozgotuje się podczas duszenia) garść suszonych pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2x więcej przecieru pomidorowego przyprawy: garam masala, kolendra mielona, sól Soczewicę zieloną zalewamy szklanką wody, dodajemy kaszę i posiekane pomidory. Jeśli używacie surowej dyni, to dodajcie ją już na początku gotowania. Gotujemy do miękkości

Kucharzyca
Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami 195

kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ostrą

Czerwień i błękit
Klasyczna pomidorowa 146

Składniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego  np. domowy przecier  lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego  np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę

Kulinarne przemyslenia
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 185

świeżo zmielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli do mięsa 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu odrobina oleju kokosowego lub oliwy sałata jako dodatek 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 260

swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek - w płatkach lub granulowany, cynamon, cukier, płatki chili (opcjonalnie) makaron lub ryż do podania oliwa z oliwek patyczki lub szpikulce

Ratunku obiad
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 118

włożyć do garnka. Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu, liści laurowych i ziela angielskiego. Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i własnej roboty przecier pomidorowy. I już;-) Pyszne gołąbki gotowe. Smacznego

potrawyregionalne
Jesienny keczup z cukinii 149

świeża mała papryczka  15 dag cukru, ja użyłam palmowego, ale zwykły lub brązowy też będzie dobry 1 kwaśne jabłko 1 litr koncentratu pomidorowego, jeśli macie domowy przecier pomidorowy to jego ilość musicie zwiększyć 2 krotnie, bo jest dużo słabszy, ja użyłam pudliszek, bo ma mocny wyrazisty smak 1/3  do 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% 5-6 łyżek magi

Apetyczna babeczka
Domowa pizza na grubym cieście 255

szklanki mąki tortowej szklanka wody łyżka oleju 30 g drożdży, szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: ser wędzony salami cebula oliwki kukurydza z puszki Sos pomidorowy pomidor 3 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego bazylia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne