zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony
potrawyregionalneustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie:1/2 cebuliczosnekok. szklanki przecieru pomidorowego domowego1 łyżka koncentratu pomidorowegoziołasól, pieprz, cukierCebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie
Z butelką mleczka w tleokazją dla kucharza, aby popisać się pomysłowością, nawet jeśli jak to zwykle w pasta al forno bywa, składnikami będą resztki z lodówki. Składniki: - makaron penne - groszek - pieczarki - przecier pomidorowy - czosnek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Mieszamy makaron, przecier, pieczarki oraz groszek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a samo naczynie w piekarniku, który ustawiamy
Kryzysowa Książka Kucharskawędzonej papryki szczypta płatków chili sól po 1 łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu) 2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka przecieru pomidorowego po 1 puszce białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy(...)minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek. Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy
Dzieje kuchennej WiewióryTaka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować(...)jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie i Wy. O Makaronach Wielickich czytajcie na stronie producenta
kolorowotorcikowopiecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustogustu. SKŁADNIKI: (na 1 pizzę wielkości tortilli) 2 placki tortilli 50 g sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej z ziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej) kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros (zostały mi po przygotowaniu Zapiekanki gyros ) pieczarki (pokrojone w plastry) pomidorki koktajlowe (pokrojone
Kto ugości moich gości?Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy oliwa bazylia do dekoracji sól i pieprz Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie(...)Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C. Powinny zacząć intensywnie pachnieć i stać się miękkie. Fenkuła myjemy, drobno kroimy i rumienimy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy przecier, upieczone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut a następnie zalewamy bulionem, ew. dolewamy szklankę wody. Gotujemy 20 minut a następnie miksujemy i doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewióryzmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole. Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego. Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam
Kuchnia PaulettesKotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy
Kolizje SmakówSpaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy
Szefowa kuchniłopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego(...)popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów. Na taką ilość to ok. 500 ml plus dodaję koncentrat pomidorowy ze sklepu. Mamy już w garnku prawie wszystko. Przyszedł czas na zasmażkę. Topię słoninkę na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę
Pieprzyć z Fantazjązostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem. SMACZNEGO!!! Składniki: 2 l wywaru drobiowego ( Przepis na idealny rosół- link ) 660 g przecieru pomidorowego 70 ml śmietanki 18% 1 żółtko sól, pieprz ew. cukier do smaku lub 1 ugotowana duża marchewka Przecedzony wywar podgrzej w garnku(...)gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj. . W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem, dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietana się „zahartowała” i nie zwarzyła się w garnku. Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem.Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą
kuron.com.pl