przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:162/368)

Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 87

Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na calzone: Łyżeczka słodkiej

Niedzielny kucharz
Co zrobić z pomidorów? 112

świeżych pomidorów sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików błyskawiczny sos ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów do słoików. Domowy sok pomidorowy Domowy przecier pomidorowy .Puree pomidorowe Koktajl pomidorowy bez gotowania Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej Ogórki w sosie pomidorowym na zimę Grzyby w pomidorach. Rydze w pomidorach The post Co zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki Bolognese 156

Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 300 ml pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego 1 cebula 150 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej 3 łyżeczki suszonej bazylii Sól,pieprz Olej Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki z soczewicą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą 97

gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku sos pomidorowy: szklanka przecieru pomidorowego pół pęczka natki pietruszki spora szczypta soli i pieprzu szczypta cukru trzcinowego ząbek czosnku dodatkowo: kulka mozzarelli łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 sztuk

Mienta blog
Piątek: Calzone z warzywami 106

Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 191

produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć leftoversy. Pobierz

Niedzielny kucharz
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4045

Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka

Niedzielny kucharz
zakręcona pizza margherita – ekspresowa z ciasta francuskiego 194

składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 120

papryka słodka dowolnego koloru 1 duża cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Zalewa: 2 łyżki sosu tamari albo sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej

Lamarida.pl
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 114

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE:   Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję

Gotowanie Patki
Zupa minestrone z tortellini 160

Składniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą) 1 łyżka przyprawy włoskiej

Pociąg Do Kuchni
Kasza gryczana na ostro! 182

swojską kaszę <3) dwie średniej wielkości cebule 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów) 1,5 czerwonej papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut) 600 g piersi z kurczaka przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka olej kokosowy (rafinowany) Najpierw odsączamy kukurydzę

Kuchnia moimi oczami
Gęsty gulasz wołowy z ryżem 139

duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól

Czerwień i błękit
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 130

gałązką) i ułóżcie na wierzchu pizzy. Gdy pizza się upiecze, usuńcie gałązkę, pomidory rozgniećcie widelcem i rozsmarujcie na całej pizzy. Ciasto przed nałożeniem sera możecie posmarować sosem pomidorowym lub przecierem pomidorowym. Pizza z pewnością na tym skorzysta.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w warzywnym trio 281

był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli.  Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażeniu

W kuchennej krainie
Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy 105

które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety. Czego potrzebujemy? - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego - 1 cebula - pół pora (białej części) - 1 czerwona papryka - 3 marchewki - 500 ml bulionu - ząbek czosnku - chilli - słodka papryka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w bulionie

two broke sisters
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 142

możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się(...)warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka.  Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki. Pod koniec dodałam przecier pomidorowy. Można również wsypać groszek. Smacznego

potrawyregionalne
Parmigiana di melanzane 116

Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano bazylia sól, pieprz oliwa 200g mozzarelli 100g parmezanu 50g bułki tartej Przygotowanie : Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z mięsem mielonym. 139

usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki

W kuchni u Moniki
Chilli con carne 253

międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić. Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). Przygotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Podana liczba opakowań zależy już

Passions hobbies life
Prosta zapiekanka ziemniaczana 328

składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków* 3 średnie marchewki* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej)* przecier pomidorowy lub koncentrat* świeża lub suszona natka pietruszki* czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany* sól, pieprz* olejSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć i również(...)mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego

Mix smaku
Włoska kapusta i bigosik 141

duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie(...)obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia

Mix smaku
Domowy przecier pomidorowy 115

słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową  czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka.  Całość gotujemy(...)minut co jakiś czas mieszając aby pomidory nie przywarły do dna garnka.  Następnie pomidory przecieramy przez sito na którym zostaną nam nasiona i skórki.  Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut doprawiając solą i cukrem. Gorący przecier nakładamy do słoiczków,  dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy.  Pasteryzujemy około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zawijania 79

małe cebule 3 / 4 szklanki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 / 2 litra rosołu 1 łyżeczka cukru 10-15 listków bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbki: Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać. Zetrzeć na tarce(...)pieprzem. Z masy formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące, następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć ok. 10 minut do zezłocenia. Sos pomidorowy: Do rondla lub głębokiej patelni z pokrywką wlać rosół oraz przecier, wsypać łyżeczkę cukru i drobno posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Do sosu włożyć podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym

niecodziennikpary
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja 175

smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak. Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba. Składniki: mięso z udźca - 1 kg 1,5 szklanki ryżu 1 duża(...)rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 144

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z pomidorów.  Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory(...)kawałkach , idealne do gulaszu, spaghetti  czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.  Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Zagotowałam. I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików. Smacznego

potrawyregionalne
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 89

sposób podawania zupy pomidorowej, tak nieznany w Polsce. Postanowiłem więc spróbować we własnej kuchni przygotować zupę pomidorową z tostami serowymi i efektami dzielimy się z naszymi czytelnikami publikując poniższy przepis. Dla ułatwienia, zupę pomidorową można także przygotować z wczorajszego rosołu – tutaj przepis na pomidorową z rosołu z wczoraj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis na zupę pomidorowa z tostami(...)Wartość dzienna przedstawiona dla diety osoby dorosłej odpowiadającej 2000 kalorii. Najczęściej zadawane pytania przy gotowaniu zupy pomidorowej: Jak długo gotuje się zupa pomidorowa? Zupę pomidorową od podstaw gotujemy około 45 minut. Jeśli przygotowujemy zupę pomidorową z bulionu, to do zagotowanego bulionu dodajemy przecier i śmietanę i gotujemy 3 minuty. Z czego robimy zupę pomidorową? Zupę pomidorową robimy z rosołu

ProstePesto.pl
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 109

majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 500 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier   Przygotowanie:   Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb(...)się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem w zależności od kwasowości pomidorów.   Gołąbki

kuron.com.pl